Cern bekræfter: Der findes ingen 750 GeV partikel

Helt som forventet har Cern nu bekræftet, at det signal i sidste års målinger, der kunne tolkes som en mulig partikel med en masse på 750 gigaelektronvolt, var en statistisk tilfældighed.

Læs også: Tømmermænd hos fysikerne: 750 GeV partiklen eksisterer næppe

Dette bump i kurven ved 750 GeV, der var baseret på målinger i 2015 er nu forsvundet, efter fem gange så store datamængder er indsamlet i år. (Grafik: Atlas, Cern) Illustration: Atlas, CERN

I løbet af få måneder i år har LHC givet fysikerne fem gange flere kollisioner end i hele 2015. I takt med den øgede datamængde forsvandt det signal, som kunne tyde på en partikel ved 750 GeV.

Det kan sammenlignes med, at det ikke er usandsynligt at få krone 7 gange ud af 10 ved møntkast, men det er helt usandsynligt at få krone 70 gange ud af 100 - med mindre der er tale om en falsk mønt.

Der er heller ikke fundet nogen som helst tegn på partikler, som er forudsagt af supersymmetri eller andre eksotiske teorier, der går ud over fysikkens Standardmodel.

Men da LHC først i år er begyndt at operere ved den høje energi på 13 TeV i protonsammenstødende, »så er vi først ved begyndelsen,« siger Cerns generaldirektør Fabiola Gianotti.

»LHC acceleratoren, eksperimenterne og databehandling er i fremragende tilstand og det lover særdeles godt for en detaljeret og omfattende udforskning på TeV-energiskalaen, og for betydelige fremskridt i vores forståelse af grundlæggende fysik.« udtaler hun i pressemeddelelsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Måske er den nedre grænse nået for hvad man kan måle med konventionelle metoder, måske skal vi se om der skal nye til?

  • 1
  • 9

Var det både CMS og ATLAS som så sporet af denne 750 GeV partikel. Det kan sagtens være en tilfældighed, men det kan måske også have andre forklaringer. Måske er jorden kommet igennem et område med høj koncentration af mørkt stof eller hvad man ellers kunne forestille sig.

  • 3
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten