Cerius erstatter klimasynderen SF₆ med nyudviklet gas

Cerius’ nye GIS-station i Haslev kommer til at ligne denne i Sæby. Forskellen ligger i de nye GIS-anlæg fra General Electric, der bruger den nye klimavenlige gas g³. Illustration: Cerius

Ét kilogram svovlhexafluorid (SF₆) har samme drivhuseffekt som 23,5 ton CO₂. Derfor har der været pres på fra myndighederne for at mindske brugen så meget som muligt, hvilket ikke har været ligetil alle steder. Gassen fungerer nemlig uforligneligt som isolering i koblingsanlæg til højspænding.

Med seks nye GIS-anlæg i den sjællandske by Haslev er det danske netselskab Cerius dog trådt ind i en lille international gruppe, der dropper gassen og kigger mod et spritnyt alternativ. Anlæggene skal stå på en ny station og er bygget til at benytte en gasblanding udviklet af General Electric i samarbejde med virksomheden 3M.

»Vi har haft det i et åbent udbud, hvor vi beskrev, at vi ønskede at se alternative gas-isolerede anlæg, der ikke indeholdt SF₆,« siger Jimmi Marcussen, teamleder i Cerius.

Læs også: Klimaskadelige f-gasser bliver smidt på porten efter dansk forbillede

Udbuddet havde flere interesserede, men kun to bydere, og vinderen blev den store amerikanske virksomhed General Electric med deres g³-gas (Green Gas for Grid). Den består af en gas med den kemiske formel C₄F₇N opblandet med CO₂ og O₂.

Cerius’ valg sparer ifølge General Electric atmosfæren for 1850 ton CO₂-ækvivalenter gennem anlæggenes levetid. Den nye gas har nemlig en drivhuseffekt på under to procent af SF₆, og hamler derudover stort set op med den på de relevante parametre.

Det er i hvert fald General Electric’s udsagn, for Cerius gælder det nu at gøre egne erfaringer med gassen i et pilotprojekt.

»General Electric opfyldte bedst vores kriterier, men vi er ikke på nuværende tidspunkt overbevist om, at det her er det bedste og eneste alternativ. Det er noget, vi bliver nødt til at høste erfaringer om,« siger Jimmi Marcussen.

Uhyre velegnet, ekstrem drivhuseffekt

SF₆ bruges i dag i gasisolerede koblingsanlæg til at slukke lysbuer, når man åbner højspændingsafbryderen. I 1970’erne begyndte gasarten at erstatte den gamle olie- og luftisolering og tillod langt mere kompakte og sikrere anlæg, der krævede mindre vedligehold og skånede miljøet for olieudslip.

»Det er generelt set en uhyre velegnet gas, lige bortset fra at det også er en ekstremt potent drivhusgas,« siger Jimmi Marcussen.

Læs også: Kompakt koblingsanlæg er proppet med 60 patenter

Gassen har specielt været i EU’s søgelys, hvor nye reguleringer af gassen trådte i kraft i starten af 2015. Mens den hverken er giftig eller miljøskadelig, så er klimapåvirkningen en anden sag. Ud over den enorme drivhuseffekt bliver resultaterne kun værre, når man kigger længere ud i fremtiden. SF₆ bliver nemlig i atmosfæren i 3.200 år.

Selvom den samlede menneskeskabte drivhuseffekt fra atmosfærisk SF₆ gassen ligger i promillerne frem for procenterne, så stiger den.

Manglet alternativ

Udledningen er et resultat af ‘fejl-gas’, der siver ud ved påfyldning, lækager og lignende. Det er altså muligt at reducere den betydeligt ved at optimere omgangen med gassen. I praksis er man dog ikke kommet i mål, og de seneste fem år er koncentrationen i atmosfæren ifølge GE steget med hele 20 procent.

»Man har uhyggelig tæt overvågning af gasserne. Der er trykmåling på de her afbrydere, og man har specielt udstyr til påfyldning og aftapning. Så det er kun ganske lidt der siver ud, men det er alligevel nok til at man vil forsøge at undgå SF₆ i fremtiden. Det er der nok ingen tvivl om,« siger Jimmi Marcussen.

Bag den skærpede kontrol står blandt andet EU, der i 2006 slog ned på gassen sammen med hele familien af fluorholdige drivhusgasser, der ud over SF₆ inkluderer HFC’er og PFC’er.

I starten af 2015 trådte nye skærpede regler i kraft, men på trods af forlydenheder om forbud under optakten slap koblingsanlæggene uden væsentlige skrammer.

Der har længe manglet et klimavenligt alternativ, mener Jimmi Marcussen.

»SF6-gas har en speciel disposition for at kunne anvendes i sådan noget højspændingsudstyr her, og der har simpelthen ikke været noget industrielt alternativ. Ikke noget, der har virket lige så godt som SF₆,« siger Jimmi Marcussen

g³ ikke langt fra

SF₆ har vigtigst af alt et lavt kogepunkt og en høj dielektrisk styrke, og i begge henseender kommer General Electrics gasblanding til kort i sammenligningen. Men ikke med meget. Ifølge den store amerikanske virksomhed kan gassen opnå samme ydeevne som SF6, hvis man henholdsvis hæver trykket i gaskammeret og tweaker anlæggets konstruktion en smule.

Oprindelig blev den nye gas udviklet af virksomhederne 3M og Alstom, der præsenterede løsningen i 2014 ved det internationale forum for elsystemer CIGRE. Året efter opkøbte General Electric Alstoms energiforretning.

Læs også: Dong Energy: Sådan kan vi hurtigt reparere en strømafbrydelse

Det særlige ved gassen er molekylet 3M Novec 4710, der er udviklet af 3M. Denne gas har dobbelt så høj dielektrisk styrke som SF₆, skader ikke ozonlaget og er hverken giftig eller brandfarlig.

g³ kan ikke prale af helt lige så gode resultater med hensyn til dielektrisk styrke. Den består nemlig også af 89 procent CO₂ og fem procent O₂, hvilket til gengæld holder gassen fra at fortætte til væske ved lave temperaturer.

Frygter totalforbud

Nu er det multinationale konglomerat parat til at erstatte SF₆ på markedet, hvor de indtil videre har startet pilotprojekter i samarbejde med TSO'er i England, Schweiz, Tyskland, Skotland og nu også i Danmark, hvor den nye station forventes at stå klar i slutningen af 2018.

På prisen slår selve g³ faktisk SF₆ i Danmark, hvilket skyldes landets høje afgifter på drivhusgassen. Det betyder dog langtfra, at pilotprojektet er en gratis omgang for Cerius. Den ene gas kan ikke umiddelbart erstatte den anden i samme udstyr, og selvom Cerius ikke vil røbe prisen, så lægger de ikke skjul på, at de seks nye anlæg er dyrere end de nuværende.

»Det er klart, at det stadig er en ny teknologi, og derfor er det en smule dyrere end SF6-anlæg på det her tidspunkt, men det er da min forventning, at ad år vil det blive nøjagtigt lige så billigt som dem,« siger Jimmi Marcussen.

Mens den nye g³-gas ligger en smule bag SF₆ på nogle parametre, så slår gassen SF₆ med længder på klimaspørgsmålet.

Det var en af grundene til, at Cerius kastede sig over den nye gas. Den anden var frygten for forbud og flere afgifter.

»Man kunne måske frygte, at der kommer et mere eller mindre totalforbud eller også en meget kraftig prishævning på SF₆ på længere sigt, og derfor vil vi gerne være forud med et alternativ, så vi ved hvilken vej vi vil gå, den dag det måske sker,« siger Jimmi Marcussen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg vil tro den i princippet vil blive deroppe til evig tid, men at den nedbrydes til andre gasser efter de 3200 år.

  • 2
  • 0

Fra hvilke spændings-niveauer begynder man at anvende disse afbrydere med SF_6?

Jeg har set dem (GIS anlæg) anvendt på mellemspændings frekvensomformere (5kV). Jeg har set alm. ikke gas isolerede MCB'er beregnet til spændinger op til ca. 1kV, jeg ved ikke hvad man gør ved spændinger mellem 1kV og 5kV.

Hvor mange afbrydere i Danmark anvender SF_6-gassen?

Jeg vil tro at de idag sidder på de fleste 60/10 kV stationer og sikre de radialer der forbinder 10/0.4 kV transformatoerne rundet i fædrelandet. Dette produkt er beregnet til formålet: https://search-ext.abb.com/library/Downloa... I en vindmølle parker sidder de på substationen, samt der er ofte et switchgear med 3 sektioner i hver mølle. En sektion til at afbryde og jorde forbindelsen til forige mølle, anden sektion er til næste mølle, og den sidste er til at afbryde og beskytte møllen selv.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten