Cepos: Det vil koste 100 milliarder om året at gøre Danmark fossilfri
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Cepos: Det vil koste 100 milliarder om året at gøre Danmark fossilfri

Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer, når kalenderen skriver 2050. Men de politiske ambitioner kommer med en høj pris for samfundet, argumenterer den liberale tænketank Cepos.

I et nyt notat anslår tænketanken, at det samfundsøkonomiske tab kan ramme 100 milliarder kroner om året, hvis de grønne mål skal indfries. Den regning skal prioriteres, lyder det fra analysechef i Cepos Otto Brøns-Petersen, der står bag beregningerne. Til sammenligning har regeringen i finansloven for 2015 regnet med udgifter for staten på 707 milliarder kroner.

»Man burde fra politisk side have beregnet de samfundsøkonomiske konsekvenser, før man opstillede 2050-målene. Det bør man gøre nu. Politikerne bør desuden gøre energipolitikken mere omkostningseffektiv og opgive enegang i forhold til EU. Det er meget dyrt og har ikke effekt på klimaet,« siger Otto Brøns-Petersen i en meddelelse.

Beregningen bygger på faktorer som prisen på fossile brændstoffer, prisen på vedvarende energi, valutakurser og afgifter på energi. Tænketanken erkender, at de forskellige faktorer er behæftet med usikkerhed.

»Det kan hypotetisk set ikke afvises, at der kommer et teknologisk gennembrud for vedvarende energi, og at en stor del af omstillingen vil vise sig økonomisk fordelagtig,« skriver Otto Brøns-Petersen i notatet.

Tænketanken konkluderer dog, at de 100 milliarder er et 'ikke urealistisk' bud på, hvad omstillingen vil koste. Teknologiske fremskridt inden for fossilenergi – som for eksempel skifergas - kan gøre regningen større, lyder det fra Otto Brøns-Petersen.

Hvad vil det koste at blive fossilfri - CEPOS

Der er da mildest tale om to helt forskellige tal der fremkommer fra CEPOS og IDA energiplan 2050.

Så vidt jeg kan se ud fra IDAs energiplan 2050 er de samfundsmæssige omkostninger totalt set lavere ved at overgå til fossilfri energi 2050.

Forudsætninger må meget være forskellige for de to rapporter..

  • 19
  • 1

Underforstået i CEPOS analyse er at man kan lade være med at gøre Danmark uafhængig af fossile kulstofatomer.

Hvad er det lige for et alternativ de forestiller sig ?

  • 35
  • 6