Centralt dokument mangler, før solcelleejere kan overføres til flexafregning

20. december 2018 kl. 16:561
Centralt dokument mangler, før solcelleejere kan overføres til flexafregning
Illustration: AlexNGM / Bigstock.
Flexafregning er den eneste gangbare løsning for solcelleejere fremover, og efter planen skal den nye ordning indføres fra nytår. Men med årsskiftet lige om hjørnet lader et vigtigt dokument fra Energistyrelsen stadig vente på sig.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Snart afregnes du for din strøm time for time«.

Denne melding er i løbet af efteråret tikket ind hos omkring 85.000 solcelleejere. Den er et varsel om, at deres elproduktion og -forbrug snart skal opgøres og afregnes efter nye regler.

Læs også: Nu skal 85.000 solcelleejere afregnes efter omstridt model

Den nye metode kaldes flexafregning, og solcelleejerne skal flyttes til denne model fra 1. januar 2019. Det er i hvert fald planen, men Energistyrelsen har endnu ikke udgivet det centrale dokument, der skal redegøre for, hvordan solcelleejernes forbrug fremover skal opgøres og afregnes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forløbet omkring overgangen har været præget af kritiske røster, misforståelser og uklarheder. Blandt andet har de 85.000 solcelleejere protesteret over ændringerne, som igen forringer deres vilkår på trods af en politisk aftale om fredning af afregningsvilkårene indtil 2032.

Læs også: Solcelleejere truer energiminister med stævning i målersag

Manglende godkendelse

Kritikken fra solcelleejerne førte til en undersøgelse af mulige alternativer. Undersøgelsen blev foretaget af Energistyrelsen, som i juni måned 2018 konkluderede, at flexafregning er »den eneste gangbare løsning« på afregning af solcelleejernes strømforbrug fremover.

14 alternative løsninger var blevet undersøgt, men ingen af dem kunne ifølge Energistyrelsen implementeres i praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Minister i kovending - vil nu finde løsning for 82.000 solcelleejere

Arbejdet med at implementere flexafregning for de 85.000 årsafregnede solcelleejere kunne derfor fortsætte på trods af kritikken.

Næste bump på vejen var opdateringen af retningslinjerne for den nye afregningsmodel. Ifølge nettoafregningsbekendtgørelsen skal Energinet fastsætte disse retningslinjer, hvorefter Energistyrelsen skal godkende dem.

Men Energinets opdaterede retningslinjer for flexafregning blev ikke godkendt, da Energinet på flere områder satte retningslinjer for noget, som man ikke havde hjemmel til. Energinet må kun forholde sig til selve udførelsen af målinger til brug for afregning.

Læs også: Solcelleforslag møder hård kritik: Indgreb efter indgreb forvirrer

I stedet var det Energistyrelsen selv, som skulle udstede vejledninger for, hvordan nettoafregning skal beregnes samt metoden til opgørelse for køb og salg af elektricitet efter de nye regler.

Denne centrale vejledning, der skal sikre overflytningen fra årsbaseret nettoafregning til flexafregning, har Energistyrelsen endnu til gode at udstede. Samtidig har solcelleejerne allerede modtaget melding om, at de kan overføres til flexafregning fra årsskiftet.

Læs også: Solcellernes skæbne: Når støtte bliver en dræber

Et træls forløb

Hos erhvervs- og interesseorganisationen Dansk Energi har man i lang tid afventet situationen hos Energistyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er træls, at vejledningerne ikke er på plads. Vi har haft en lang periode henover efteråret, hvor vi har afventet, og det har givet en vis usikkerhed,« siger Henrik Hornum, der er konsulent ved Dansk Energi.

Han tilføjer, at tvivlen om, hvad der skulle ske, blev sat på pause i oktober. Her meddelte Energistyrelsen nemlig, at den ville sikre, at de første årsnettoafregnede egenproducenter vil kunne overgå til flexafregning fra årsskiftet.

»Den udmelding tager vi som en afklaring, og vi forventer, at Energistyrelsen bliver færdig med en gyldig version af vejledningen før årsskiftet.«

Men med under to uger til 2019 har Energistyrelsen endnu ikke udgivet vejledningen, og det kan sætte en stopper for den planlagte overgang til flexafregning.

»Hvis vejledningerne udebliver, så må vi forholde os til det,« siger Henrik Hornum.

Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Regner med retningslinjer inden nytår

Ingeniøren har henvendt sig til Energistyrelsen, som bekræfter, at man stadig mangler at udstede den nødvendige vejledning. Styrelsen kan ikke oplyse den konkrete dato for offentliggørelsen.

»Vejledningen er på vej, og den kommer inden årsskiftet. Det kan ikke garanteres, men det er, hvad vi regner med,« siger Jakob Juul, der er kontorchef ved center for energiressourcer hos Energistyrelsen.

Styrelsen vil ikke kommentere, hvilke konkrete udfordringer der har gjort, at udgivelsen af den nye vejledning ikke er kommet endnu. Ifølge Jakob Juul har der helt overordnet været tale om præciseringer og tilretninger i formuleringerne i forhold til de nye regler for flexafregning.

Læs også: Politisk slingrekurs på solcellefronten

»Der er ingen ændringer i afregningen af PSO og elafgift – kun af selve strømmen. De kommende retningslinjer skal indholdsmæssigt svare til dem, Energinet fremlagde i august. Vi har bare skullet sikre os, at de forskellige opgaver blev varetaget af de rigtige instanser, og at vi udsteder de vejledninger, som vi skal melde ud,« siger Jakob Juul og tilføjer:

»Arbejdet har ligget i at opdele Energinets retningslinjer fra 2016, så Energinet og Energistyrelsen kun skulle beskæftige sig med det indhold af retningslinjerne, som er fastlagt i henhold til den nyeste nettoafregningsbekendtgørelse.«

Læs også: Solcelleforslag møder hård kritik: Indgreb efter indgreb forvirrer

23.000 slipper i første omgang

Selv hvis Energistyrelsen når at udstede vejledningen, vil der være en stor andel af solcelleejere, som ikke kan overgå til flexafregning i øjeblikket.

Det er nemlig kun de kunder, som i forvejen har deres årsopgørelsesdato 1. januar, der i første omgang vil blive omfattet af en kommende vejledning fra Energistyrelsen.

Læs også: Kritikere: Bred energiaftale svigter solcellerne

Det betyder, at de 23.000 solcelleejere, som har placeret deres årsopgørelse på et andet tidspunkt end årets første dag, stadig ikke vil overgå til flexafregning fra årsskiftet – selv hvis Energistyrelsens vejledning kommer.

I oktober måneds udmelding fra Energistyrelsen, blev det påpeget, at styrelsen »ikke har til hensigt at udstede regler, der gør, at årsopgørelsestidspunktet skal flyttes for disse kunder.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. december 2018 kl. 23:32

For det første kan jeg ikke forstå, hvordan elselkaberne kan varsle indførsel af flexafregning uden hjemmel og uden at kende en dato for hvornår det sker.

For det andet, så skal vi huske på, at væsentlige ændringer til ugunst for forbrugeren skal varsles med mindst 3 måneder (BEK nr. 1233 af 06/11/2015, §3). Det betyder, at såfremt flexafregning når at blive "godkendt" i år, kan elselskaberne først retteligt indføre den med virkning per 1. april 2019.

Sidst men ikke mindst kvies jeg ved de mange skrivelsser fra elselskaberne hvor de varsler indførelse af flexafregning "engang i 2019". Er det juridisk holdbart at varsle noget med sådan en gummi-termin?