Cementmørtel forhindrer genbrug af mursten

5. januar 2016 kl. 15:3211
Cementmørtel forhindrer genbrug af mursten
Illustration: Advokatfirmaet Ladegaard, Rasmussen & partnere.
I 60’erne begyndte cementmørtel at erstatte kalkmørtel i nybyggeri. Det gjorde arbejdet hurtigere for murerne. Men mørtlen bevirker, at vi i dag står tilbage med mursten, der ikke kan genbruges.
Artiklen er ældre end 30 dage

Langt størstedelen af alt murværk opføres i dag med cementmørtel. Mørtlen har stor styrke og hærder hurtigt. Men når bygningen på et tidspunkt skal rives ned, gør mørtlens egenskaber det umuligt at genbruge murstenene.

Cementmørtlen er nemlig så stærk, at den er umulig at slå af murstenene uden at skade dem.

Det fortæller Sidse Zimmermann, projektchef hos virksomheden Gamle Mursten.

»Det er ret sort-hvidt. Hvis man anvender cementmørtel, kan stenene ikke genbruges,« siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom de har været i brug i flere hundrede år, mister de brugte mursten bestemt ikke deres egenskaber, fortæller hun.

Læs også: Ny metode til ‘usynlig’ efterisolering af murværk ser godt ud – men er alt for dyr

Derudover - og måske endnu vigtigere - sparer man ifølge Gamle Mursten et halvt kilo CO2 for hver mursten, man genbruger frem for at bruge en ny.

Cement skubbede kalken ud

I starten af 1960 var cementmørtel ikke særlig udbredt blandt danske murere. Materialet var dyrt at fremstille, og derfor skulle murerne også have en belønning for at bruge det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dengang fik man faktisk et økonomisk tilskud, hvis man som murer brugte cementmørtel,« fortæller Rasmus Jørgensen, direktør i Kalk, der producerer bæredygtig kalkmørtel.

Cementmørtlen vandt hurtigt indpas. Den gav en højere styrke i byggeriet, ligesom den hærdede hurtigere og dermed sparede murerne tid.

På den måde blev kalkmørtlen, der i de foregående århundreder var den foretrukne, skubbet ud af markedet, og stort set alle murstensbygninger opført efter 1960 er således bundet sammen af cementmørtel.

»De mursten, vi har brugt siden 1960’erne og frem til nu, kan ikke genbruges. Det, vi får reddet i dag, er en forsvindende lille del, og der bør være fokus på at få reddet mange flere af de mursten, der bliver revet ned,« siger Rasmus Jørgensen.

Hos Kalk forsøger man at komme problemet til livs ved at producere og sælge kalkmørtel, der er certificeret med det anerkendte cradle to cradle-certifikat, der indikerer, at virksomhedens løsninger lever op til en række miljømæssige standarder om bæredygtighed.

Læs også: Romernes mørtel har jordskælvssikret bygninger i 2.000 år

Det kan blandt andet være med til at åbne branchens øjne for den genbrugelige løsning, mener Rasmus Jørgensen.

»Vi bliver taget imod med åbne arme og får lov til at fortælle om vores produkter flere steder. Også steder, hvor vi normalt ikke ville komme til. Vi kommer nok ikke til at fjerne cementmørtel fuldstændig, men der er bestemt et marked for vores produkter,« siger han.

Mursten er genbrugs-unikke

Virksomheden Gamle Mursten har stor succes med en patentudviklet metode til at fjerne kalkmørtel fra brugte mursten, der hverken kræver vand eller kemikalier. I stedet bliver mørtlen raspet af stenene ved hjælp af vibrationsteknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er altså kun sten fra før 1960, der kan genbruges, hvorfor der med tiden vil være færre og færre bygninger tilbage, hvorfra genbrug er en mulighed.

Lige nu kan Gamle Mursten årligt sende omkring 45 millioner brugte mursten videre til nyt byggeri, fortæller projektchef Sidse Zimmermann. Men i fremtiden kan det tal svinde ind, i takt med at der bliver færre bygninger til nedrivning fra før 1960.

Virksomheden oplever stor interesse for de gamle mursten. Lige fra små private virksomheder til store offentlige projekter er ved at få øjnene op for at benytte genanvendte sten, mener Sidse Zimmermann:

»Man er begyndt at få øjnene op for at bruge genbrugssten. Og det er især arkitekterne, der har været med til at skubbe på. Både ud fra et æstetisk perspektiv, og fordi man får en historie med i sit byggeri,« fortæller hun.

Hos Dansk Byggeri opfordrer man til at have fokus på genanvendelse, og lige præcis mursten er et unikt materiale i den henseende.

»Mursten er et af de eneste materialer, hvor man ikke bare kan genanvende det, men hvor det er muligt at genbruge det originale design,« siger Simon Stig-Gylling, der er miljøkonsulent ved Dansk Byggeri.

Han oplever også, at er kommet et meget større fokus på genbrug af byggematerialer, ligesom efterspørgslen på genbrugsmursten også er steget.

Han medgiver, at det naturligvis ikke altid lader sig gøre at genbruge materialer, ligesom der er sammenhænge, hvor bygningsreglementet og lovgivningen ikke tilgodeser genbrug.

»Men lad os først og fremmest genbruge de materialer vi kan, og lad os se, hvor langt vi kan komme med det,« siger han.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
6. januar 2016 kl. 13:10

En korrektion til overstående er at der faktisk findes en ren C-mørtel der kan anvendes til opmuring. Cementen har handelsnavnet Murcem og er en Portland cement som er tilsat additiver m.h.p. luftiblanding. Murcem blandes til mørtel med sand og vand i et passende forhold.

Og hvis det er sådan en mørtel Brugte mursten er rent ind i kan jeg godt forstå at der er problemer med afrensningen af mursten. Murcem giver efter hærdning en meget sej mørtel.

Men jeg vil mene at Murcem er brugt i langt mindre omfang end end KC-mørtel.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

10
6. januar 2016 kl. 11:16

Ja, det er da også min erfaring, at man godt kan genbruge sten, der tidligere er muret med KC-mørtel. Med en skarp murerhammer (penne-enden) og et præcist slag, flækker mørtlen som regel af. Hvis stene knækker, drejer det sig som regel om en svagere brændt "bagsten", og så er tabet alligevel til at bære. Men jeg kan godt se, at det er et problem i større skala (maskinel afrensning). Måske en løsning med en kombination af vibration og kemi (saltsyre) kunne være en mulighed? Man kan også tænke i større perspektiv: En mursten holder "evigt" og består af en ressource, der er nok af, nemlig ler. Uanset den mængde CO2 der går til fremstillingen, er den relativt miljøvenlig. Og hvor stor er belastningen, i forhold til brændingen af kalk og cement til mørtlen?

9
6. januar 2016 kl. 10:34

Det kunne være rart at vide præcist om årsagen til at de cementmørtlede sten ikke kan genanvendes. Min egen erfaring er, at det sagtens kan lade sig gøre, omend der er lidt mere manuelt arbejde med at rense de brugte sten.

8
6. januar 2016 kl. 10:08

Som billedet på artiklen også viser, så er genanvendelse ikke det eneste problem med cementmørtel. Mørtelen er simpelthen stærkere end stenene. Hårdheden gør f.eks. at når husene sætter sig, så er det murstenene der går i stykker og ikke fugerne som giver sig.

7
6. januar 2016 kl. 09:42

Paa den made kan de gananvendes som fx. tilslagsmateriale. Det gjorde allerede de gamle romere ;-) Saa alt er naeppe tabt bare fordi der har vaeret brugt cementmoertel.

Jesper

6
6. januar 2016 kl. 09:21

Kunne man ikke "slibe" cementmørtelen af, måske med noget der ligner en mini version af et tunnelborehoved. For hulsten, kunne man måske lave en slags (robot)arm, der holder et "spyd", der så "prikker" ned i hullerne.

5
5. januar 2016 kl. 19:30

Hvorfor fik mureren tilskud? Det var da ikke ham der fremstillede mørtlen. Han blandede vel bare sand, cement og vand som idag?

KC mørtel er mere "stiv" end ren kalk mørtel. Ergo er den hårdere at arbejde med for mureren og måske især murerarbejdsmanden. Ergo skal akkoderingen være højere

3
5. januar 2016 kl. 16:15

Der er ikke tale om ren cement mørtel. Nyere murværk er opmuret med KC-mørtel altså både kalk og cement som bindemiddel i mørtellen. En lidt ældre betegnelse for KC-mørtel er bastard mørtel, bastard fordi det er en blanding af bindemidler. Ren cementmørtel, C-mørtel, er meget stærkt og anvendes f.eks. til slidlag på beton gulve eller sokkel puds.

Et andet problem end at det er svært at afrense mursten som er opmuret i KC-mørtel uden at beskadige murstenen er at meget nyere murværk er opført med hulsten. De er især anvendt i provinsen og hulsten er langt mere skrøbelige end massive mursten. Og der er løse mørtel rester i hullerne der vil genere arbejdet ved genanvendelse.

Men alt er ikke tabt. Tegllet kan knuses til stenmel og evt. anvendes som tilslag og hydraulisk materiale i en kalk mørtel. Men det kræver selvfølgelig noget udvikling.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

2
5. januar 2016 kl. 16:07

"Dengang fik man faktisk et økonomisk tilskud, hvis man som murer brugte cementmørtel"

  • Af staten?
1
5. januar 2016 kl. 15:55

Man bør da kunne skære murværket ud i sektioner og genanvende det på den måde? Det behøver jo ikke at være sten for sten?