Cementfabrik leverer 25 procent af fjernvarmen i Aalborg: 'Vi kunne levere 50 procent'

Plus6. maj 2022 kl. 05:528
Cementfabrik leverer 25 procent af fjernvarmen i Aalborg: 'Vi kunne levere 50 procent'
I 2020 markerer Aalborg Forsyning og Aalborg Portland et udvidet samarbejde om udnyttelse af cementfabrikkens overskudsvarme. Illustration: Aalborg Forsyning.
Dansk industri har et stort, uudnyttet potentiale, når det kommer til overskudsvarme, der kan bruges både til fjernvarme og som erstatning for russisk gas.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energi Leca producerer 200 GWh om året:

I Hinge, mellem Randers og Hadsten, ligger virksomheden Leca, der producerer byggematerialer af ler. En energitung proces, der kræver forbrænding ved op mod 1.150 grader celsius. Samtidig genererer det 200 GWh overskudsvarme om året.

Lige nu går varmen til spilde, men det er ikke på grund af manglende vilje fra Lecas side til at udnytte den. I 2017 installerede virksomheden nemlig et anlæg med røggasrensning, som teknisk set muliggør udnyttelse af overskudsvarmen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
7. maj 2022 kl. 17:04

Bliver vist ikke mere effektivt end at udnytte spild?

6
7. maj 2022 kl. 13:43

Er temperaturen på spildvarmen virkelig for lav?

Det fremstilles som et problem, at spildvarmen i mange tilfælde leveres ved en temperatur under fjernvarmeanlæggets afgangstemperatur (80 grader), men er dét virkelig en hindring? Vil det ikke være godt nok at levere spildvarmen til fjernvarmeanlæggets returledning, så alt over dennes temperatur på 30-50 grader kan udnyttes via en varmeveksler?

5
6. maj 2022 kl. 13:28

Nævnes som en mulighed for at blive afgiftsfritaget. Hvad går den certificering ud på og hvorfor fritager den fra afgift?

I øvrigt et andet dilemma: god udnyttelse (og pris) af spildvarme vil sænke incitamentet til at investere i mere energieffektive produktionsmidler.

4
6. maj 2022 kl. 11:46

Drømmer vi, eller er vi vågne ?

Øjensynlig er det lykkedes DJØFerne at sylte samfundet så meget ind i regler og afgifter, at sund fornuft ikke har en chance.

I artiklen andetsteds står om LNG terminaler i Tyskland. Fordi tyske regler ikke gælder for skibe, så kan man bare lave dem udenom reglerne på skibe. og så, vupti, på kort tid komme igang.

Hvem kan hamle op med bureaukratiet ?

Vi har en ombudsmand med klart ansvar. Vi savner en "regelmand" som ser på tåbelige regler.

3
6. maj 2022 kl. 10:49

Store investeringer (milliarder?), som skal betales af afgiftsfritagelse (staten). Spildvarme ved for lave temperaturer. Vil virksomheden eksistere de næste 10-20-30-40 år? (Nu vil nogen lukke Aalborg Portland.)

2
6. maj 2022 kl. 09:56

For lav temperatur til fjernvarme. Når en virksomhed kan levere overskudsvarme til fjernvarme nettet, men temperaturen er under 80 grader foreslår jeg følgende modeller, som både sikrer at virksomheden ikke bliver en fjernvarmecentral og at den ikke skal investere i et dyrt anlæg med højtemperatur varmepumpe.

  1. Aftal med fjernvarmecentralen, at der leveres vand med f.eks 60 grader og lad fjernvarmeværket selv varme det op til den ønskede driftstemperatur
  2. Lad fjernvarmeværket bygge og drive en lille varmecentral ved siden af virksomheden med overksudsvarme og lad fjernvarmeværket styre, hvilken teknik der skal anvendes til at hæve temperaturen (affald, flis, biogas, el eller andet)
1
6. maj 2022 kl. 08:39

Kan man forestille sig at man i visse processer, hvor den udledte spildvarme er lidt for kold, lader procestemperaturen stige for at spare investering i varmepumper ol. Uanset at man har optimeret en proces ned i temperatur, isoleret set, kan det jo vise sig at være en gevinst overordnet set, da der herved kan spares "usikre" tillægsanlæg, som Marie Münster er inde på.