Cementfabrik er Danmarks største importør af affald: Portlands industrielle affaldsforbrænding er sluppet for miljøkrav

Plus22. april 2022 kl. 05:003
Aalborg Portland
Fra Tyskland og Italien modtager Aalborg Portland lastbiler med forbrændingstegnet affald i løsvægt. Det læsses her ind på transportbåndet. Illustration: Simon Freiesleben.
Trods debat om lukning af affaldsforbrændinger og stop for affaldsimport henter fabrikken årligt 160.000 ton hjem fra udlandet.
Artiklen er ældre end 30 dage

En række industrielle affaldsforbrændingsanlæg i Danmark er fløjet under radaren i den to år lange politiske mission om øget genanvendelse og mindre forbrænding til gavn for klimaet. De er tilmed ikke omfattet af ­sam­me miljøkrav som de traditionelle affaldsovne.

Og der er ikke tale om små enheder: En aktindsigt til Ingeniøren viser, at Danmarks største importør af affald til forbrænding ikke er et affaldsselskab, men derimod cementfabrikken Aalborg Portland, der må brænde 275.000 ton affald af årligt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. december 2022 kl. 09:02

Giver det ikke god mening i forhold til klimaet at man brænder affald af i DK hvor energien udnyttes (evt også asken)? Klimaet er jo påvirket i samme uanset om CO2 udledes - i DK eller f.eks. i Tyskland. Miljødelen er en anden historie - selvom medier og politikere tit har problemer med at adskille de to.

2
22. april 2022 kl. 21:20

Artiklens indhold viser tydeligt hvordan en forkert målsætning skaber et forkert fokus. Folketinget har vedtaget en målsætning om at Danmark skal reducere sin CO2 udledning i Danmark. I stedet burde man have lavet en målsætning om at Danmarks indflydelse på den globale CO2 udledning skulle reduceres. Den forkerte målsætning får det til at ligne en øvelse i at flytte CO2 udledningen ud af landet i stedet for at reducere den. Både artiklens indhold og regeringens nye CO2 afgift.

Ålbort portlands import og forbrænding af affald har en gunstig virkning på miljø og CO2 udledning. Det sparer afbrænding af kul, og får affaldet skaffet af vejen på en miljømæssigt forsvarlig måde. Ud over optimering af processerne, som Ålborg Portland jo arbejder med, kan man kun reducere udledningen fra cementproduktion ved at reducere forbruget af cement. Men det giver producentafgiften ikke noget incitament til, da man jo stadig kan købe billig, udenlandsk miljøbelastende cement.

1
22. april 2022 kl. 20:04

Mig bekendt er affald en handelsvare (i EU), hvorfor et importforbud må være i strid med EU-lovgivningen.