

En række industrielle affaldsforbrændingsanlæg i Danmark er fløjet under radaren i den to år lange politiske mission om øget genanvendelse og mindre forbrænding til gavn for klimaet. De er tilmed ikke omfattet af samme miljøkrav som de traditionelle affaldsovne.
Og der er ikke tale om små enheder: En aktindsigt til Ingeniøren viser, at Danmarks største importør af affald til forbrænding ikke er et affaldsselskab, men derimod cementfabrikken Aalborg Portland, der må brænde 275.000 ton affald af årligt.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Giver det ikke god mening i forhold til klimaet at man brænder affald af i DK hvor energien udnyttes (evt også asken)? Klimaet er jo påvirket i samme uanset om CO2 udledes - i DK eller f.eks. i Tyskland. Miljødelen er en anden historie - selvom medier og politikere tit har problemer med at adskille de to.
Artiklens indhold viser tydeligt hvordan en forkert målsætning skaber et forkert fokus. Folketinget har vedtaget en målsætning om at Danmark skal reducere sin CO2 udledning i Danmark. I stedet burde man have lavet en målsætning om at Danmarks indflydelse på den globale CO2 udledning skulle reduceres. Den forkerte målsætning får det til at ligne en øvelse i at flytte CO2 udledningen ud af landet i stedet for at reducere den. Både artiklens indhold og regeringens nye CO2 afgift.
Ålbort portlands import og forbrænding af affald har en gunstig virkning på miljø og CO2 udledning. Det sparer afbrænding af kul, og får affaldet skaffet af vejen på en miljømæssigt forsvarlig måde. Ud over optimering af processerne, som Ålborg Portland jo arbejder med, kan man kun reducere udledningen fra cementproduktion ved at reducere forbruget af cement. Men det giver producentafgiften ikke noget incitament til, da man jo stadig kan købe billig, udenlandsk miljøbelastende cement.
Mig bekendt er affald en handelsvare (i EU), hvorfor et importforbud må være i strid med EU-lovgivningen.