CCS-anlæg fjerner CO2 fra atmosfæren

9. oktober 2009 kl. 00:451
Ved brug af biomasse i forbrændingen sammen med kul kan CO2-rensning medføre, at der netto fjernes CO2 fra atmosfæren. De første kommercielle anlæg kan stå klar omkring 2020.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det klimarigtige svar på den større og større mængde kul, som vil blive forbrændt på verdensplan frem mod år 2030, er den såkaldte CCS-teknologi (Carbon Capture and Storage).

Som navnet antyder, går teknologien ud på at opfange den CO2, der dannes ved kulforbrænding - og fra andre fossile brændsler - og derefter lagre den i undergrunden.

Kritikerne af teknologien, som for eksempel professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet, angriber konceptet for at øge brændselsforbruget, idet der både skal bruges energi til at opfange CO2 og til at lagre den. Pengene til udvikling af teknologien skulle man hellere bruge til vedvarende energiformer, og udsigterne til et operationelt CCS-anlæg fortaber sig i røgen, forlyder det.

CCS i Nordjylland

Men hos Vattenfall mener man, at det er nødvendigt at satse på både vedvarende energi og CCS, hvis drivhuseffekten skal begrænses i tide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom man netop har måttet udskyde et projekt med CCS på det kulfyrede kraftværk Nordjyllandsværket på grund af finanskrisen, er projektleder Marius Noer ikke i tvivl om, at der er store gevinster at hente ved CCS.

Der er tre former for CCS-teknologi. En af dem er den såkaldte efter-forbrænding, og det er den teknologi, der er planlagt til Nordjyllandsværket.

»Metoden går ud på at udskille CO2 fra røggassen efter forbrændingen i kedlen ved hjælp af en amin-art, som binder 90 procent af kuldioxiden. Den proces kræver, at der bruges energi til at få aminen til at frigive CO2 igen. Medtager man den energi, som skal bruges til at komprimere CO2, så den kan lagres, løber det i alt op i et merforbrug af brændsel på cirka 20 procent. Så jo, metoden bruger energi,« siger Marius Noer.

CO2-neutral biomasse

Han forventer dog, at teknologiudviklingen vil medføre en væsentlig reduktion af såvel energiforbruget som anlægsinvesteringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tanken er, at vi tilfører op til 30 procent biomasse under forbrænding. Selvom biomasse også udleder kuldioxid, er den CO2-neutral, fordi den har optaget samme mængde CO2 fra atmosfæren under væksten. Og da vi jo også lagrer CO2 fra biomassen, kan vi trække det fra i regnestykket. Netto vil vi kunne hale 500.000 ton CO2 ud af atmosfæren på Nordjyllandsværket,« siger han.

Marius Noer anslår, at et kommercielt kraftværk med CCS-anlæg, som også brænder biomasse, kan stå færdigt cirka i år 2020. De første demonstrationsanlæg vil være klar omkring år 2015. Vattenfall har selv sådan et anlæg undervejs i Tyskland, og det er herfra, teknologien vil blive overført til Nordjylland.

Fakta: CSS-teknologi

Der er tre former for CCS-teknologi, alt efter hvornår eller hvordan man hiver CO2 ud af processen.

Før-forbrændingsmetoden baserer sig på en kemisk udskilning af CO2 før forbrændingen.

Oxy-fuel-teknologien er en proces, hvor forbrændingen sker i ren ilt, hvilket indebærer, at slutproduktet bliver vanddamp og ren CO2, der så nemt kan lagres.

Efter-forbrænding er en metode, der udskiller CO2 fra røggassen efter forbrændingen i kedlen ved hjælp af en amin-art, som binder 90 procent af kuldioxiden.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. oktober 2009 kl. 00:07

Den 28. juni 2007 oplyste Ingeniøren, at ved forsøgsanlæget hos Vestkraft var kommet ned på at anvende 3,7 GJ per isoleret ton kuldioxid. Hvilke tal opnåede Nordjyllnadsværket, og hvordan fordelte energien sig mellem varmeenergi og elektricitet?