CBS-forskere kræver undersøgelse: Skrev Bæredygtigt Landbrug dele af kollegas undersøgelse?

13. december 2016 kl. 12:163
CBS-forskere kræver undersøgelse: Skrev Bæredygtigt Landbrug dele af kollegas undersøgelse?
Billedet, som CBS illustrerede pressemeddelelsen om den omstridte rapport med. Illustration: CBS.
Akademisk Råd på CBS forlanger en undersøgelse af, om en kontroversiel rapport fra en af universitetets forskere blev påvirket af interessekonflikter, fordi Bæredygtigt Landbrug betalte en del af gildet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter måneders kritik kommer der en uvildig undersøgelse af en stærkt kontroversiel rapport, som en forsker på CBS har udarbejdet med støtte fra organisationen Bæredygtigt Landbrug.

Rapporten blev offentliggjort i en foreløbig udgave 2. august og konkluderede, at skrappe miljøregler er en væsentligt årsag danske landmænds problemer. Det står i skarp kontrast til både en Cowi-rapport fra 2015 og en rapport fra KU i 2012.

Erklæret ubrugelig af KU-forskere allerede i august

Borgerlige politikere har flere gange henvist til CBS-rapporten i den offentlige debat, selv om der allerede tilbage i august blev stillet spørgsmål ved dens lødighed. Det skete hovedsagelig i mediet Altinget, hvor bl.a. to forskere fra KU erklærede rapporten 'uanvendelig' på grund af det faglige niveau, og fordi forskeren var afhængig af Bæredygtigt Landbrug for at skrive den.

Den endelig udgave af rapporten er først klar næste år. CBS-rektor Per Holten-Andersen havde afvist at forholde sig til kritikken, indtil den var klar, men mandag lød der andre toner efter et møde i CBS' akademiske råd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu skal CBS' udvalg for forskningspraksis omgående iværksætte en undersøgelse af rapporten, fastslår Per Holten-Andersen i en pressemeddelelse efter et møde med Akademisk Råd.

'Bidragsydere, der har bidraget substantielt, er muligvis udeladt fra forfatterlisten'

Rådet begrunder undersøgelsen med følgende punkter:

  • Der er muligvis foretaget biased selektion af data og resultater

  • Der er indikation af en generel interessekonflikt, herunder i relation til om bevillingsgiver har forfattet dele af rapporten

  • Finansieringskilden/bevillingsgiver til projektet er tilsyneladende ikke korrekt angivet

  • Bidragsydere, der har bidraget substantielt, er muligvis udeladt fra forfatterlisten

  • Der mangler formentlig kildeangivelser

Bæredygtigt Landbrug har betalt rapporten, men det blev hverken oplyst i forbindelse med offentliggørelsen eller i selve den foreløbige udgave af rapporten.

Bæredygtigt Landbrug fanget i at give forkerte oplysninger

Tilbage i august blev Bæredygtigt Landbrug kritiseret for at have leveret oplysninger til rapporten. Det afviste organisationen. Siden har Danmarks Radio med aktindsigt afsløret, at det var direkte forkert, og at en af organisationens medarbejdere har sendt data til forskeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medievirakken har fået forskerne i CBS' Akademiske Råd til at reagere.

»Sagen er særdeles skadelig for CBS’ omdømme. Vi kan ikke leve med den mistanke, den rejser, om CBS som forskningsinstitution og kvaliteten af det øvrige forskningsarbejde fra flere end 670 forskere,« siger næstformanden for rådet, professor Keld Laursen, i pressemeddelelsen.

Professor: Den rapport har mistet enhver troværdighed

Over for Ingeniøren uddyber han, at rapporten allerede har mistet enhver troværdighed.

»Derfor frygter vi, at den endelig udgave af rapporten ikke kommer, for hvad er nu interessen i at gøre den færdig?« siger han.

»Det er virkelig en kedelig sag for os allesammen. For hvis der er et råddent æg blandt forskerne, falder det tilbage på os allesammen,« tilføjer han.

»Det ser rigtigt grimt ud«

Ifølge Keld Laursen ser indholdet af de mails, som Danmarks Radio har fået aktindsigt i, umiddelbart 'rigtigt grimt ud'.

»Jeg tror ikke, at nogen havde en formodning om, at det kunne være så groft, som den aktindsigt viser. Den tyder på, at det er sket mod bedre vidende,« siger han.

Derfor holder professoren sig også tilbage med at kritisere rektor Per Holten-Andersen for ikke at undersøge kritikken af rapporten tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CBS forventer, at praksisudvalget er færdig med sin redegørelse i løbet af foråret. Udvalget består af medarbejdere fra CBS selv, men rektor understreger, at det arbejder uafhængigt af ledelsen.

Rektor lover uafhængighed

Selv om praksisudvalget er nedsat af CBS, er udvalget helt uafhængigt af CBS’ ledelse, forklarer rektoren til Danmarks Radio.
»Det er ikke folk fra ledelsen, der sidder der. Det er akademikere og forskere fra CBS, som skal komme med konklusioner, som kan være ubehagelige for ledelsen, og det er derfor, det skal være på afstand fra ledelsen.«

Lektor Troels Troelsen, som er eneforfatter til rapporten, udtaler sig ikke længere til medierne, men han afviste i august enhver kritik af sit arbejde over for Altinget.

Også fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har afvist at forholde sig til kritikken af rapporten.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
13. december 2016 kl. 22:36

Tidligere hed den "Handelshøjskolen" og er et uddannelsessted for højere kommis'er og andre økonomiske DJØFer. Siden hvornår producerer de troværdige rapporter?

2
13. december 2016 kl. 22:06

og bør behandles som tvivlsomt, indtil andet er bevist. Der er vist ingen anden organisation eller virksomhed i DK, der så åbenlyst manipulerer med regering og befolkning.

1
13. december 2016 kl. 13:49

Når den endelige version af rapporten udkommer, skal den nok vise sig at være renset for de mangler, der nu er afsløret, men trods det at nå lignende konklusioner. Lad os håbe, at den endelige version aldrig kommer, og hvis den gør, lad os huske dens tilblivelseshistorie.