Cassini måler til det sidste på sin dødsrute

12. september 2017 kl. 10:521
Cassini måler til det sidste på sin dødsrute
Cassinis mission ved Saturn blev bragt til afslutning med 20 ring-grazing orbits, hvor rumsonden nærmest skrabede til Saturns ringe, efterfulgt af 22 Grand Finale Orbits, hvor sonden dykkede ind under ringene. Det sidste omløb slutter 15. september, hvor Cassini styrter ned i gasplaneten. Illustration: NASA/JPL-Caltec.
Siden april har Cassini været inde i sin Grand Finale ved Saturn. 15. september lige over middag er det slut, når rumsonden styrter direkte ned i gasplaneten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nasas mission til Saturn nærmer sig sin afslutning.

Mandag aften sendte Cassini fra en afstand af 119.000 km et farvelkys til den store måne Titan, hvor Cassinis ledsager – den lille europæiske Huygens-sonde – helt spektakulært landede i 2005.

For Cassini var det dog et dødskys, da den svage tyngdemæssige påvirkning var nok til at sende sonden på kollisionskurs mod Saturn.

Dødskysset er dog ganske overlagt. Ved at ende missionen på den måde undgår man, at Cassini på et eller andet tidspunkt vil kunne forurene den isdækkede Saturnmåne Enceladus, som er kandidat til have ekstraterrestrisk liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Farvel til Cassini

Jeg har fulgt Cassini intenst, siden rumsonden ankom til Saturn i 2004 - syv år efter dens opsendelse i 1997.

Allerede i maj, da sondens Grand Finale begyndte, tog jeg en personlig afsked med Cassini og dens makker Huygens, som i 2005 landede på den største måne i Saturnsystemet, Titan.

Læs også: Tak for alt, Cassini og Huygens

Min kollega Hanne Kokkegård samlede ved samme lejlighed op på de største videnskabelige bedrifter fra Cassini og Huygens.

Læs også: Nasas Cassini-mission nærmer sig sin afslutning: Få overblik over 20 års mission

Raketmotor overmandes af Saturns kræfter

Tirsdag formiddag var Cassini længst borte fra Saturn i sit kredsløb i en afstand af ca. 1,3 millioner kilometer og på kurs til igen at dykke under Saturns ringe, som rumsonden havde gjort 21 gange tidligere siden slutningen af april.

Under de foregående fire sidste kredsløb har Cassini skrabet til det yderste af Saturns atmosfære i en afstand helt ned til 1.600 kilometer.

Men med dødskyssets hjælp vil det denne gang ende med, at Cassini fredag kl. ca. 12.30 kommer helt ind i Saturns atmosfære.

Sonden vil tænde sin raketmotor for at holde antennen orienteret direkte mod Jorden, så data kan sendes tilbage. Men allerede efter et minut vil det være umuligt for motoren at holde sonden rigtigt orienteret, da kræfterne ved Saturn overgår motorens formåen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antennen vil begynde at pege væk fra Jorden, og det vil være med slut med at modtage signaler fra Cassini, der kort efter vil brænde op som en meteor hen over Saturn.

Prøver af atmosfæren

Under sin sidste tur ned mod Saturn vil Cassini bl.a. med sit 'Ion and Neutral Masse Spectrometer' (INMS) tage prøver af Saturns atmosfære,

Data sendes direkte tilbage til Jorden med en hastighed på 27 kilobit pr. sekund. Her modtages de 82 minutter senere

Lidt i klokken 14 (dansk jordtid) er missionen endeligt slut - det eksakte tidspunkt afhænger af den usikkerhed, der er knyttet til tætheden af atmosfæren på Saturn, som det bliver Cassinis allersidste opgave at give mere viden om.

I alt 293 omløb vil det være blevet til for Cassini siden april 2004.

Nasa har produceret denne lille video om missionens afslutning

Remote video URL

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. september 2017 kl. 20:25

Gad vide om man kan se sondens endeligt gennem nogle af vores store optiske teleskoper?