Carlsberg speeder bryggeproces på øl voldsomt op

Carlsbergs bryggeri i Fredericia vil i løbet af året gå fra en bryggemetode fra "bryg til kunde", der tager to-tre uger, til en metode, der kun tager et par dage.

Normalt tager selve gæringen to-tre uger, men med den nye metode, der kaldes late brewing, flytter man blandingstidspunktet fra før gæringen til efter gæringen. Det betyder, at virksomheden hurtigere kan reagere på ordrer, uanset hvor mange forskellige øltyper det drejer sig om.

»Med late brewing kan vi inden for ganske få dage levere nøjagtig, hvad markedet har brug for,« siger brygsidechef Thomas Søndergaard.

Fra push til pull

Strategien er at gå fra "push" til "pull". Det vil sige, at kunderne "trækker" øllet ud af produktionen, i stedet for at Carlsberg "skubber" den mængde øl ud til kunderne, som producenten selv vurderer vil blive solgt.

I dag har otte øltyper undergået skiftet til pull-metoden, mens resten af sortimentet bliver blandet i den del af processen, hvor maltene gærer.

Når de forskellige maltblandinger har gæret, blander man dem i det forhold, som giver hver øltype. Og fra blandingstanken flyder øllet videre til filtrering, tryktanke og tapning. Det er en proces, der ikke tager mere end et døgn.

»Samtidig giver det en bedre kvalitet af øllet, fordi vi bedre kan styre det,« siger Thomas Søndergaard.

»Malt er jo et organisk materiale, så de forskellige partier kan falde lidt forskelligt ud efter filtrering. Normalt ville vi så blande med en anden portion julebryg for eksempel, men det vil tage to-tre uger,« siger han.

Historisk set har man vekslet mellem de to brygmetoder, men nu er det for alvor blevet muligt at anvende late brewing, fortæller Thomas Søndergaard.

»Styringen har ikke været præcis nok på flowmåling, pumper og andre procesinstrumenter tidligere, men det er den nu,« siger han.

Præcis blandingsmatrix

Udfordringen er at etablere en ventilmatrix, der kan håndtere at tage den nøjagtige procentdel af de 24 forskellige grundsorter, Carlsberg opererer med. Når late brewing bliver indført for hele sortimentet i begyndelsen af 2010, regner Thomas Søndergaard med, at bryggeriet er nede på at have 15 grundsorter at blande sine mere end 30 øltyper fra, men det vil kræve en blandingsmatrix, der er endnu mere præcis.

»Det har også været en udfordring at få bygget den mekaniske del op, fordi det er et stort flowområde - 1,6 hektoliter til 320 hektoliter i timen,« siger Thomas Søndergaard, der lige nu arbejder med reguleringsløsninger som eksempelvis mellembeholdere og finder inspiration på belgiske, russiske og finske bryggerier, som anvender late brewing i dag.

I dag benytter Carlsberg blandingsmetoden ved produktion af otte produkter - hvor julebryggen var den første - men metoden skal altså anvendes på hele sortimentet i fremtiden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En ting er, at de opfinder denne metode - noget andet er da, de indrømmer det i fuld offentlighed ;o)

Fredagsbajeren bliver nok (som sædvanligt) ikke en Carlsberg i dag

God weekend !

 • 0
 • 0

Så i fremtiden vil der kunne ske dette

En dansker kom ind på en spansk bar.

"Giv mig en dansk øl." "Desværre - vi sælger kun cervezas espaniolas her Senor." "Ok, så giv mig noget ligger tæt op ad en dansk øl."

"Værsgo - Det bliver 2 € for et glas vand."

 • 0
 • 0

I kan sikkert ikke smage forskellen (i blindtest) alligevel.

Øl er i forvejen et kompliceret produkt, jeg synes ikke du kan sammenligne med burhøns eller tremmekalve.

Jo, produktionstiden har en betydning, for skal du kunne klare spikes i den ene type på et uforudset tidspunkt, så skal du have et lager. Det lager koster.

Lad os bare kalde det her for just-in-time produktion.

 • 0
 • 0

Carlsberg blev i sin tid store på grund af avanceret udvikling og industrialisering - så hvorfor skulle de stoppe den teknologiske udvikling nu? Specielt vi ingeniører burde ikke være så teknologiforskrækkede.

Udvalget af øl hos købmanden er ikke længere bare 'Hof' og 'Tuborg'. Der er et stort udvalg af lokale og udenlandske øl brygget på mange forskellige måder. Lad dog bare ethvert bryggeri følge de bryggeritekniske veje, de ønsker - så må det være op til forbrugerne at købe de øl, de foretrækker.

 • 0
 • 0

Carlsberg blev i sin tid store på grund af avanceret udvikling og industrialisering - så hvorfor skulle de stoppe den teknologiske udvikling nu? Specielt vi ingeniører burde ikke være så teknologiforskrækkede.

Der er forskel på om man optimerer på en eksisterende process, eller om man prøver på at slippe udenom dens begrænsninger, som i dette tilfælde tidsforbruget, ved at ændre den.

 • 0
 • 0

Det virker som om der er nogen der tror at hele processen nu tager to-tre dage, hvor den før tog to-tre uger. Det er jo ikke tilfældet. Selve brygningen tager stadigvæk den tid som den skal tage, selv Carlsberg kan ikke lave om på hvor længe en gæringsproces er om at forløbe. Men fra at skulle blande de forskellige ingredienser som indgår i urten til de forskellige øltyper i varierende mængde før brygningen, laver man nu en "råurt" af de forskellige malte og ingredienser, som efterfølgende gæres i de gængse to til tre uger. Til slut blandes de færdiggærede urte til den endelige øl i de nødvendige blandingsforhold. Misforstå mig ikke, jeg foretrækker selv øl fra diverse mikrobryggerier, men Carlsbergs produkter kommer ikke tættere på vand end de er i forvejen - så må I lægge i det hvad I selv vil:-)

Christer

 • 0
 • 0

Det virker som om der er nogen der tror at hele processen nu tager to-tre dage, hvor den før tog to-tre uger. Det er jo ikke tilfældet.

Jeg har skam læst artiklen inden jeg kommenterede den, og jeg har også forstået hvad det er for en smutvej Carlsberg har fundet. Derfor min sammenligning med blended whisky.

Men uanset at den forudgående gæring stadig tager to uger, er slutresultatet et andet. Biokemi er en relativ kompliceret størrelse, og faktorernes orden er bestemt ikke uvæsentlig. Ikke ulig det at det er noget nemmere at lave en holdbar bro ved at blande grus, cement og vand sammen inden man hælder den i forskallingen, fremfor at gøre det i den modsatte rækkefølge, og stikke et piskeris ned i den bagefter.

 • 0
 • 0

Helt enig. Derfor foretrækker jeg, som jeg også nævnte, øl fra diverse mikrobryggerier. Jeg tror bare at Carlsbergs produkter er så ensrettede at man ikke ville kunne kende forskel fra i dag og til den nye teknologi.

Christer

 • 0
 • 0

Jeg kan godt se nogle fordele, men også ulemper. Hvis der er 15 grundsorter, skal de hele tiden sørge for at have noget stående af hver. Også selvom de måske ikke bliver brugt / bestilt, så på den måde har de tanke stående med gamle varer eller skal kasserer noget indimellem. Hvad tror I de gør?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten