Carlsberg siger farvel til stålet: Fremover kommer øl til landets barer på plastfustager

29. december 2016 kl. 13:068
Carlsberg siger farvel til stålet: Fremover kommer øl til landets barer på plastfustager
Fadølssystemer som dette vil i fremtiden være at finde på danske barer. Modular 20, som modellen hedder, er baseret på plastfustager, der tømmes ved lufttryk, frem for de kendte stålankre. Illustration: Carlsberg.
DraugtMaster er navnet på Carlsbergs satsning inden for fadølsservering. Systemet med lufttætte plastfustager, som aldrig slog igennem på det private marked, skal nu udrulles på landets barer og restauranter.
Artiklen er ældre end 30 dage

For 10 år siden lancerede Carlsberg DraugtMaster. En tank, som skulle give øl-drikkere mulighed for at skænke en kold fadøl i hjemmet. Men efter ni år på markedet uden stor succes stoppede Carlsberg det danske salg i 2015.

Nu vil Danmarks største bryggeri udbrede DraughtMaster til alle landets serveringssteder.

Således fortæller projektleder på DraughtMaster-udrulningen ved Carlsberg, Ninalouise Rasmussen, at teknologien vil være at finde på alle landets serveringssteder inden for de næste tre til fire år. Hun forklarer, at ideen er den samme som for ti år siden, da DraugtMaster første gang blev præsenteret.

Teknologien minder om de velkendte bag-in-box-systemer, der bruges til vin. Det vil sige, at øllet bliver opbevaret i et fadølsanker i plast, der er forbundet med en ventil. Beholderen suges gradvist sammen, når væsken tappes, så der ikke kommer luft ind i tanken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men siden den første lancering har teknikerne i Carlsbergs laboratorier nu udviklet teknologien, så den minder om de klassiske anlæg i en sådan grad, at man fuldstændigt vil kunne udfase stålfustagerne:

»I det nye anlæg skaber man et lukket rum om plastfustagen, hvor et lufttryk presser øllet ud og op i hanerne. Herefter står man tilbage med en vakuumpresset, tom fustage,« forklarer Ninalouise Rasmussen.

Lette fustager med lang holdbarhed

Ifølge Ninalouise Rasmussen har det altid været Carslbergs intention at udbrede teknologien til erhvervet. Ølkoncernen ser gode muligheder for plastfustagerne.

For det første er beholderne lettere end de nuværende stålankre, da de er lavet i plast og kun rummer 20 liter. For det andet, og måske mest væsentligt, sikrer de lufttætte beholdere, at øllet holder sig markant længere end med de nuværende fustager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en holdbarhed på 5 dage efter åbning i dag, vil Draughtmaster med sine 30 dages holdbarhed ifølge Carlsberg være en lige så banebrydende forandring som overgangen fra træfade til stålankre.

Nyt marked for specialøl

Sådan beskriver salgschef ved Carlsberg Simon Mosegaard Fibiger lanceringen i Børsen. For med den forlængede holdbarhed håber Carlsberg på at udvide markedet for servering af specialøl på fad.

Små barer og restauranter kan nemlig blive udfordret på at få solgt de mindre kendte ølmærker, inden fustagens indhold bliver dårligt. Derfor er satsningen på DraugthMaster også en del af Carlsbergs salgsstrategi:

»Det er en strategisk gamechanger, hvor vi for alvor siger, at vi vil det her, og insisterer på, at vi vil levere den perfekte fadøl. Og Draughtmaster bliver en kæmpe løftestang til vores fokus på specialøl,« siger Simon Mosegaard Fibiger til Børsen.

Ifølge Børsen har Carlsberg allerede testet DraugtMaster på de danske Scandic-hoteller, som har været glade for muligheden for at kunne servere specialøl til deres gæster.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
30. december 2016 kl. 09:33

Det fynske firma, Micro Matic, har en tilsvarende løsning kaldet BEVmate. Forskellen er at denne løsning, udover en engangs-fustage, også består af en engangs-slange, som skiftes samme med fustagen. Dette betyder, at der ikke er noget, der skal rengøres.

6
30. december 2016 kl. 08:44

Du har godt nok gjort nogen sure herinde, Rasmus. Jeg synes godt nok du både her og i tråden til artiklen om negative el-priser får/fik en del uforståelige thumbs down.

4
29. december 2016 kl. 21:44

at kommerciel fadøl har så kort holdbarhed efter anstik.

Som hjemmebrygger har jeg haft fustager stående i månedsvis uden mærkbar kvalitetsforringelse.

De har selvfølgelig ståer på køl og med CO2-tryk på, men der er tappet af øllet løbende uden problemer.

/R

3
29. december 2016 kl. 17:12

Jeg kender systemet. På vores barer, har det været i brug nogen tid. Det er drøn smart. Selv det mindste personale kan håndtere disse plastfustager. Ulæmpen jeg ser, er at de er engangs. Udover de kommer i en papkasse, så skal fustagen også bortskaffes. Selvom den er flad, fylder de en del i affaldet. At en stålfustage ikke kan holde mere end 5 dage efter den er stukket, er et problem for mange små steder. Ved DraugtMaster, er det ikke muligt på nogen måde at forurene indholdet. Det er rigtig godt med de produkter der ikke sælges så meget af. De grå plastbeholdere på billedet i artiklen, lukkes til udenom den bløde fustage med øl. Så kommer der trykluft fra en almindelig kompressor, som trykker øllet ud i hanen og dermed den bløde fustage flad. Øllet bliver derefter kølet ned med et traditionelt køleanlæg der skal rengøres på næsten samme måde som før. Derfor ingen tung Co2 flaske der også skal håndteres.

2
29. december 2016 kl. 15:52

Stålfustagerne er/var, i et normalt Carlsberg-anlæg, ikke nedkølet. Fadøllet blev først kølet i en spiral umiddelbart inden aftapning. Det er en af grundene til at fadøl på den måde holder sig så relativt dårligt.

Jeg kan ikke rigtigt finde noget om Modular20 nogen steder. Det virker som en version af KeyKeg, som har været anvendt til "special-øl" i årevis, muligvis med den tilføjelse at fustagerne er nedkølet permanent, og at der anvendes atmosfærisk luft til at drive øllet ud. De grå ting på billedet er ikke fustager. Fustagerne er indeni.

Umiddelbart har jeg svært ved at se at det er specielt banebrydende, set i forhold til måden man har bygget mikrobryg-barer på de sidste 10 år...

1
29. december 2016 kl. 15:15

Så kan vi så småt vænne os til lunkne fadøl til sommer. Stålfustagerne var suveræne til at holde på kulden.