Carlsberg og tyske forskere bag ny alkoholfri øl - der smager af øl
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Carlsberg og tyske forskere bag ny alkoholfri øl - der smager af øl

Forskerne fra Technische Universität i Berlin kalder det et kæmpe gennembrud: De har udviklet en innovativ proces, som angiveligt gør det muligt at fremstille alkoholfri øl, der smager som - øl! En gang for alle!

Tør man tro dem, er tiderne altså forbi, hvor bilister og afholdsfolk måtte lide under flade smagsoplevelser med stedvise strejf af muggen vaskekælder.

Ifølge berlinerne har deres kreation - trods en alkoholprocent på kun mellem 0,2 og 0,4 - en frisk fyldig og tilpas bitter smag - som en rigtig øl nu skal have, lover levnedsmiddelingeniør professor Frank-Jürgen Methner, der har stået i spidsen for forskningen.

Ifølge berlinerne har deres kreation - trods en alkoholprocent på kun mellem 0,2 og 0,4 - en frisk fyldig og tilpas bitter smag. (Foto: Ulrich Dahl) Illustration: Ulrich Dahl

»Vores mål har været en markant forbedring af den sensoriske oplevelse ved alkoholfri øl. Vi ville brygge en sund øl, der smager godt.«

Gærsvampe og bakterier

Ifølge Methner har problemet hidtil været, at gængse brygmetoder giver alkoholfri øl, der ofte rummer fejlaromaer, smager dovent og lugter svagt af urt.

Årsagen er, at producenterne typisk afbryder den alkoholiske - og smagsgivende - gæringsproces kunstigt. På den måde forhindres gæret i at omdanne for meget sukker til alkohol, og procenten forbliver lav.

Alternativt kan man anvende dialyseprocesser, som trækker den forhåndenværende alkohol ud af almindelig brygget øl. I begge tilfælde går der dog smagsstoffer tabt, hvilket resulterer i den fladere smagsoplevelse.

Berlinernes ny brygmetode er i stedet baseret på en særlig kombination af gærsvampe og mælkesyrebakterier. De to mikroorganismer får den alkoholiske gæring til at stoppe naturligt på et tidligt tidspunkt. Derved holdes alkoholprocenten på under 0,5 procent, men smagen udvikles fuldt, som var der tale om en almindelig øl.

De tyske forskere oplyser, at deres ny alkoholfri øl ikke bare er lækker men også sund.

»Den er isotonisk, og så indeholder den vigtige vitaminer, mineraler, aminosyrer og polyfenoler,« forklarer Frank-Jürgen Methner.

Carlsberg har været involveret i det tyske projekt fra start, og har efterfølgende købt de eksklusive rettigheder til berlinernes know-how. Det skal udmønte sig i en ny alkoholfri Carlsberg-øl, der kommer på markedet i løbet af foråret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det lyder meget spændende.

Men der burde da også være andre ideer til hvordan man kan lave en øl uden alkohol der smager af øl.

Er der nogensinde nogen der har vakuumdestilleret øl?
Jeg ved det bliver brugt til andre smagsekstrationer, hvor det giver noget der er meget tættere på den normale smag end dialyse eller normal inddampning.

  • 0
  • 0

Det kunne lyde som, at det er en vandkefir-kultur, som bruges til dette. Det kan da undre mig hvorfor man ikke har gjort det noget før.. :)

  • 0
  • 0

@Finn Andersen:

Det bliver nogle fede fester fremover og ingen slåskamp om hvem der skal køre hjem. 0,2 promille efter 30 bajer.

Fede? Sådanne fester bliver da drønkedelige ... en væsentlig del af øllets smagsoplevelse er altså /virkningen/ ...

  • 0
  • 0

Fede? Sådanne fester bliver da drønkedelige

Jeg overvejede selv at komme med en bemærkning om den detalje. Det er synd at så mange mennesker kun kan slå sig lidt løs og have det sjovt når de er "på stoffer" ;-)
Hvad siger det om en befolkning at den næsten altid har brug for hjælp for at more sig?

  • 0
  • 0

[quote]Fede? Sådanne fester bliver da drønkedelige

Jeg overvejede selv at komme med en bemærkning om den detalje. Det er synd at så mange mennesker kun kan slå sig lidt løs og have det sjovt når de er "på stoffer" ;-)
Hvad siger det om en befolkning at den næsten altid har brug for hjælp for at more sig?[/quote]

Allerede i middelalderen har vi udenlandske beretninger om danskerne, der rendte rundt i en salig brandert i hele julemåneden ...

  • 0
  • 0

Hvad siger det om en befolkning at den næsten altid har brug for hjælp for at more sig?

At den opfører sig ligesom resten af menneskesheden? Alle stammer bruger stoffer ved foreskrevne lejligheder. Det er en del af "pakken" med at tilhøre et fælleskab.

  • 0
  • 0

kan jeg anbefale en lys øl (2,6%) fra Fur bryghus, kaldet "Frokost"
Efter min menning smager den fantastisk, og i en blindsmagning ville jeg aldrig dømme den som "let". Det er faktisk en kunst at lave velsmagende ting der ikke indeholder alkohol eller fedt. Den Store Styrmand (eller hvad vi nu skal kalde de overordnede naturkræfter), har virkelig spillet os et puds, ved at kæde det usunde og det velsmagende sammen.
Så jeg vil vædde en guldøl på at denne nye alkoholfrie "øl" vil kræve noget tilvænning, men lad os nu se, jeg køber den første jeg ser.

  • 0
  • 0

Så kan jeg da klart anbefale "Störtebeker 1402" fra Stralsunder Brauerei i Tyskland. Ikke nok med at den er alkoholfri; Den lugter, smager og ser ud som en almindelig øl, eller i hvert fald meget tæt på. Og så har den en ualmindelig pæn etiket, på en pæn flaske, og så er den oven i købet økologisk.

Den fås -naturligvis- på Systembolaget i Sverige, og det kan der sikkert skrives mange vitser om, men det er en anden sag. Pointen er bare, at hvis man gerne vil drikke øl til påskefrokosten og alligevel kunne køre hjem bagefter, så er det et rigtig godt bud.

Störtebeker var i øvrigt en berømt sørøver der blev halshugget i 1402 i Hamborg. Mere historie findes på bagsideetiketten.

  • 0
  • 0

Så kan jeg da klart anbefale "Störtebeker 1402" fra Stralsunder Brauerei i Tyskland. Ikke nok med at den er alkoholfri; Den lugter, smager og ser ud som en almindelig øl, eller i hvert fald meget tæt på. Og så har den en ualmindelig pæn etiket, på en pæn flaske, og så er den oven i købet økologisk.

Kan man overhovedet få øl i Tyskland, der ikke er økologiske? Altså brygget efter den tyske Reinheitgebot fra 1600-tallet?

  • 0
  • 0