Canadisk virksomhed indfanger CO2 til en sjettedel af prisen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Canadisk virksomhed indfanger CO2 til en sjettedel af prisen

Illustration: Desconocido

I en totrinsproces kan luftens CO2 indfanges og omdannes til ren CO2, der kan indgå i produktion af flydende brændstof. Det har den canadiske virksomhed Carbon Engineering vist i samarbejde med forskere fra Harvard University.

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige magasin Joule og kan læses her.

Via en totrinsproces kan Carbon Engineering trække CO2 ud af luften og omdanne det til frit CO2. Prisen kan, afhængigt af omkostninger til driften, komme helt ned under 100 dollars pr. ton. Illustration: Carbon Engineering

Læs også: Gas fra olieplatforme bliver til dyrefoder og skåner klimaet

Grundlæggende er der ikke så svært at fjerne CO2 fra luften. De fleste husker måske den kamp, astronauterne i Apollo 13 kæmpede for at få CO2-filtrene fra kommandomodulet – som var af typen lithium hydroxide – til at passe i månelandingsmodulet, hvor de havde søgt tilflugt, så luftens indhold af den giftige luftart kunne reduceres.

Men selvom det relativt let kan lade sig gøre at fjerne CO2, så er omkostningen høj, hvis CO2-fjernelse skal op i industriel skala. Skal det faktisk få en betydning for klimaet, så skal prisen meget langt ned.

Todelt proces

Illustration: Carbon Engineering

Hidtil har standardprisen for at fjerne CO2 ligget på cirka 600 dollars pr. ton. Men Carbon Engineering mener, at det er muligt at gøre for helt ned til under 100 dollars pr. ton på industrielt niveau.

Processen går ud på først at binde CO2 i en vandig opløsning bestående af hydroxid (OH-), carbonat (CO3) og kalium (K). Derefter reagerer væsken med kalk (Ca) som binder CO3, der derefter kan frigøres til ren CO2. Hele processen kan foregå kontinuerligt og på industrielt niveau, hvilket virksomheden har vist gennem et treårigt udviklingsprojekt.

Læs også: Fremtidens fødevare? Finner producerer protein af tynd luft og grøn energi

Det er naturligvis ikke gratis at holde sådan en fabrik kørende, og for hvert ton CO2, der indfanges og omdannes, skal der bruges 366 kWh eller 8,81 GJ naturgas. Alt efter energipriser forventer Carbon Engineering, at prisen pr. ton kan holdes i området fra 94 til 232 dollars.

Ud fra pilotanlægget, der har kørt siden 2015, har Carbon Engineering udviklet en række konfigurationer, som kan tilpasses markeder med forskellige muligheder, for eksempel lave elpriser, muligheden for at lagre CO2 eller i sidste ende bruge CO2'en i forbindelse med elektrolyse af el til at fremstille flydende brændsler.

Som jeg læser det er både input og output CO2. Hvad har jeg misforstået?

  • 2
  • 0

Det er jo rigtigt spændende nyt..

Men det er ikke helt klart hvad slags energi der skal bruges for at få den kemiske process til at køre? Varme, Elektricitet, andet?

  • 2
  • 0