Canadisk radarsatellit er død

Den canadiske rumfartsorganisation CSA (Canadian Space Agency) frygter, at landets første vejr- og jordobservationssatellit, Radarsat-1, er død og ikke længere kan benyttes.

I slutningen af marts holdt Radarsat-1 op med at kommunikere med Jorden, og efterfølgende forsøg på at genetablere kontakten har hidtil været forgæves.

Den 29. marts var ifølge Michel Doyon fra Canadian Space Agency sidste gang, man hørte fra satellitten. Teknikerne opdagede, at satellitten var gået i ‘safe mode’ for at spare strøm. Efterfølgende var det ikke muligt at få kontakt, da dens batterier var døde.

Michel Doyon oplyser til Spaceflight Now at alle efterfølgende forsøg på at genoplive den har været forgæves. Et hold teknikere er i disse uger i gange med analyser for at finde årsagen og en mulig løsning.

CSA har endnu ikke officielt opgivet Radarsat-1, men erkender, at udsigten til at redde den er dyster. Michel Doyon oplyser, at problemet skal findes i satellittens strømfordelingssystem.

Radarsat-1 blev sendt op for over 17 år siden og har for længst passeret sin oprindeligt planlagte levetid på fem år. Den har været en af Canadas mest betydningsfulde radar-satellitter siden opsendelsen i 1995.

Afløseren står for overvågning

I en officiel pressemeddelelse oplyser CSA, at situationen ikke har betydning for landets sikkerhed og overvågningen af dets kyster, grænser og de nordlige territorier, da efterfølgeren, Radarsat-2, fortsætter med at sende data og billeder til Jorden. Radarsat-2 blev sendt op i 2007 og forventes at fungere indtil 2014.

Radarsat-1 blev bygget af Ball Aerospace and Technologies Corp. og kredser i en 750 kilometer høj solsynkron bane om Jorden. Dens C-båndsradar indsamler billeder af Jordens overflade dag og nat og i al slags vejr. Billederne har en opløsning på 8 meter pr. pixel.

Canada er ved at udvikle et tredjegenerations satellitsystem, der skal bestå af tre satellitter. De skal kunne indsamle data meget hurtigt og dække hele Canada mindst en gang om dagen og Arktis fire gange om dagen. Den første af disse skal opsendes i 2018.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad menes med dette udsagn? Omløbstiden er ca 1,66 timer for en bane 750km oppe. I øvrigt er det flot at den har holdt i 17år.

 • 0
 • 0

Banen er mere avanceret end som så, for den har åbenbart samme retning i forhold til solen hele tiden. Årsagen skyldes at Jorden er bredere ved ækvator, som skulle få banen til at præcesere ca 1 grad i døgnet. Kan nogle forklare det på en enkel måde?

 • 0
 • 1

Som jeg ser det er det ret simpelt, banen er tilrettelagt så den altid er i sollys. Hvis banen er over polerne vil det betyde at banen skal forskyde sig ca. 25 grader for hvert omløb, svarende til 1,66/24 x 360

 • 0
 • 0

Michael Eriksen. Tak for linken, som åbenbart viser at det sker, hvad virkeligheden også viser, men det var hverken enkelt eller letforståeligt. Det var nærmest volapyk, og ville nok kræve nogle dage at fordøje det bare delvist. Imponerende er det, at Jordens excentricitet kan dreje baneplanet 1 grad om dagen.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten