Canadisk meteorit kan have sin oprindelse i Kuiper-bæltet

18. januar 2000 eksploderede en meteoride over Canada, og flere fragmenter havnede på den frosne Tagish Lake. Flere af disse har været udsat for minimal kontakt og er siden hen opbevaret i frossen tilstand. Illustration: Michael Holly, University of Alberta

En meteorit, der 18. januar 2000 havnede på en isbelagt sø i Canada, har måske sin oprindelse helt ude fra Kuiperbæltet uden for planeten Neptuns bane, hvor også dværgplaneten Pluto har hjemme.

Det argumenterer tre forskere for i en ny artikel i Astrophysical Journal.

Den såkaldte Tagish Lake meteorit er sjælden i forhold til de fleste meteoritter, der er fundet, og forskere har tidligere argumenteret for, at den stammer fra meget mørke og sjældne såkaldte D-type asteroider.

Forsvunden gasplanet

David Vokrouhlicky fra Karlsuniversitet i Prag og Villiam Bottke og David Nesvorny fra Southwest Research Institute i Boulder, Colorado er nu kommet frem til, at D-type-asteroiderne sandsynligvis er dannet i Kuiperbæltet, herfra kan de komme på afveje og sende småstykker ned på Jorden.

De forklarer, at en stor, men nu forsvunden gasplanet på størrelse med Neptun i solsystemets tidligste fase har været med til at trække disse objekter ind i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Gasplaneten har senere af Jupiter fået et skub, der har sendt den ud af solsystemet.

Hvis det er tilfældet, er Tagish Lake-meteoritten måske det bedste bud på at forstå forholdene i det ydre solsystem ved dannelsen af hele solsystemet. Det ophøjer meteoritten til en helt særlig status, idet den så vil være det første håndgribelige eksemplar af et objekt, der svarer til objekterne i Kuiper-bæltet.

Læs også: Asteroider er solsystemets hukommelse

Som oftest med ny forskning er der dog flere forhold, som skal vurderes nærmere. Og de tre forskere påpeger da også i deres artikel, at de ikke helt kan udelukke andre forklaringer på oprindelsen til Tagish Lake-meteoritten, men alle disse er dog mindre sandsynlige.

Det bør også nævnes, at hypotesen om den femte store gasplanet - udover Jupiter, Saturn, Neptun og Uranus - nok tages alvorligt af mange, men ikke er den eneste forklaring på, hvordan Solsystemet så ud i sine første dage. Hypotesen er i øvrigt lanceret af Nesvorny selv i en artikel fra 2011.

Et er dog sikkert, Tagish Lake-meteoritten er meget unik i forhold til andre meteoritter, og det taler for, at dens oprindelse også er unik.