Canadisk ʻcykelʼ sætter hastighedsrekord

27. september 2016 kl. 16:4326
Canadisk ʻcykelʼ sætter hastighedsrekord
Illustration: Aerovelo.
Med en tophastighed på 144 km/t har et canadisk-udviklet cykel sat verdensrekord. Men cyklen er også verdens mest energieffektive transportmiddel. Rekorden blev sat på offentlig vej ved ʻthe World Human Powered Speed Challengeʼ.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er måske lidt for meget at kalde konstruktionen ʻEtaʼ fra virksomheden Aerovelo for en cykel sådan i gængs forstand. Men grundlæggende består den af et stel, to hjul og fremdriftssystem, som et menneske driver – altså må det være en cykel.

Alt dette er gemt under en ekstremt aerodynamisk indpakning, og selv om vi tidligere har set den type cykler, som for eksempel den hollandske Velomobiel, så er Aerovelo gået til yderlighederne.

Her ses cyklen uden den aerodynamiske skal. Alle komponenter som lejer, tandhjul og kæde, er optimeret til ekstrem lille rullemodstand. Illustration: Aerovelo.

Ved hjælp af CFD-beregninger er aerodynamikken optimeret. Illustration: Aerovelo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Rekord: DTU-vindbil kører hurtigere end modvinden

Her er alt optimeret med et stel og en skal bestående af kulfiber. Lejer, kædesystemer og hjul har ekstremt lille modstand, og aerodynamikken er optimeret ved hjælp af CFD-beregninger (Computational Fluid Dynamics).

Også placeringen af cyklisten i stellet har været grundigt undersøgt for at kunne udnytte de menneskelige kræfter bedst muligt.

Læs også: Dansk elcykel flyvende fra start på kickstarter-site

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læg også mærke til, at cyklisten tilsyneladende ikke kan se, hvor han kører. I stedet for et vindue har føreren et lille skærm inde under skallen, som er forbundet til et kamera. Dermed kan skallen gøres endnu mere aerodynamisk.

Verdens mest energieffektive persontransport

ʻThe World Human Powered Speed Challengeʼ afholdes hvert år i Battle Mountain, Nevada. Her har de en vej, Highway 305, som skulle have en overflade med den laveste rullemodstand i verden, samtidig med at vejen er fuldstændigt flade og lige. Cyklerne skal tilbagelægge en distance på 2,5 miles, eller cirka 4 kilometer. Men det er kun på en strækning på cirka 200 meter, at rekord registreres.

Læs også: Termiske kameraer skal standse motordoping i Tour de France

Den 18. september i år satte Todd Reichert, der er en af grundlæggerne af Aerovelo, sig ned i cyklen og satte verdensrekord med 89,59 mph, eller hvad der svarer til 144,18 km/t.

»Det er en hel ubeskrivelig følelse at køre i noget så effektivt. Den skærer gennem luften med så lidt modstand, og før du ved af det, cruiser du afsted med motorvejshastighed, uden at du bruger andet end dine egne kræfter,« sagde han i en pressemeddelelse efter rekordforsøget.

Læs også: Dansk lovgivning: En hurtig elcykel er en stor knallert

Rekordforsøget viste, at Todd Reichert var i stand til at holde en hastighed på 90 km/t blot ved at bruge 198 watt. Hvis det energiforbrug omregnes til kilometer pr. liter benzin, svarer det til, at en bil var i stand til at køre 4.057 km/l. Dermed påstår Aerovelo, at de har udviklet verdens mest energieffektive teknologi til transport pr. person.

Udviklingen af Eta har stået på siden 2009, og blandt sponsorerne finder man blandt andre Google og University of Toronto. Aerovelo har også udviklet en menneskedrevet helikoptor, som i 2013 vandt ʻthe AHS Igor Sikorsky Human Powerd Helicopter Challengeʼ.

Artiklen er rettet: Cyklen er ikke amerikansk udviklet, men udviklet i Canada, hvor også Todd Reichert stammer fra.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
28. september 2016 kl. 12:36

@Thomas Pedersen, Blot for en ordens skyld, så har BR aldrig sat en timerekord. Og skulle han have gjort det vil de 400 W have været lidt i underkanten. Et godt estimat giver Wiggins 440 w over en time mens han sætter sin timerekord. Lasse træder mange Watt, det gør de alle sammen på det niveau. En simpel motionist holder med lidt øvelse nemt 250 W som FTP (https://home.trainingpeaks.com/blog/article/what-is-threshold-power). Sprintere træder rigtig mange, men kan de riste et stykke brød: https://www.youtube.com/watch?v=S4O5voOCqAQOg skal vi så ikke lægge "watterne" i graven som udtryk for hvad man muligvis kan? I er nødt til at se på watt/kg-forholdet for at det kan give nogen rimelig mening.

22
28. september 2016 kl. 10:41

Hvis vi kan blive enige om at det er en cykel, og det mener jeg det er. En racercykel kan også kører meget hurtigt, 60-70 kph :-)

Lovgivningen p.t siger at el-motoren kun må yde 250w (så kan brugeren selv tilføje fx. 200w) og skal stoppe hjælp ved 25 kph.

Jo man kan godt indregistrer den som motorcykel , med det kræver jo kørekort,forsikring, hjelm, type-godkendelser m.v

Der findes iøvrigt de såkaldte speed-pedelecs, max 500w og 45 kph

https://www.emotion-technologies.de/e-bike-typen/s-pedelec/

21
Journalist -
28. september 2016 kl. 10:34
Journalist

I har helt ret med hensyn til nationalitet.

Jeg har rettet nationaliteten fra amerikansk til canadisk.

Samtidig har jeg tilføjet, at selve rekordforsøget kun udgør 200 meter af den 4 km lange strækning.

20
28. september 2016 kl. 10:06

Hvorfor er det ikke mere effektivt at lave kraftverførsel og udveksling med aksler og gear, fremfor kæder og tandhjul ?

17
28. september 2016 kl. 09:09

Intet. kun lovgivningen, p.t max 250w og max. 25 km/t

Når nu den med 200 W kan holde 90 km/h så skal den vel ikke klassificeres som en cykel... En nummerplade på og en indregistrering som motorcykel og du har et fuldt lovligt transportmiddel der kan køre lidt over 4000 km på en "liter benzin"

16
28. september 2016 kl. 08:55

Intet. kun lovgivningen, p.t max 250w og max. 25 km/t

15
28. september 2016 kl. 06:59

Hvad er der i vejen for at sætte en el-motor i og et batteri? Ville man så få et motoriseret elektrisk transportmiddel med forbløffende rækkevidde?

14
28. september 2016 kl. 05:33

Kædetrækket på/til forhjulet ses tydeligt på billedet. Denne nordamerikanske model er kun for sjov, da jeg ikke kan se, hvordan jeg gammel mand skulle komme ned i den og være en miljøbevidst trafikant. Deres forskningsresultater kan sikkert bruges til udvikling af nye 'borgercykler', så man kan komme rundt uden el-motor-support. Forleden kørte en tysk velo med et lignende karrosseridesign med ca. 60 km/h konstant over Rømødæmningen til øvrige trafikanters irritation. Nå, jeg har min røde hollandske budcykel!

12
27. september 2016 kl. 23:51

Hvis effektbehovet stiger med kvadratet på hastigheden (burde være højt sat), skal cyklisten yde ca. 500w for at nå 144km/t. Det er ikke for hvem som helst.

Energibehovet for at modvirke vindmodstanden stiger med kvadratet af hastigheden (nærmere 1,8 i eksponent), men effekten stiger med hastigheden i 3. potens (2,8...).

Til gengæld stiger effektbehovet til rullemodstand kun lineært med hastigheden, så det trækker ned igen.

Bjarne Riis skulle efter sigende have ydet 400W i gennemsnit da han satte timerekorden i sin tid.

De skulle prøve at lade Lasse Norman Andersen køre cyklen. Han kan efter sigende træde 800 W over en længere periode, f.eks. da han tog en omgang på resten af feltet i sidste disciplin under Omnium i Rio.

Eller Mario Chippolini i hans velmagtsdage, som skulle have ligget oppe omkring 1500 W, omend i en kortere periode. Lasse er nok det bedste bud til rekorder som denne, hvor der køres i knap 2 minutter, plus acceleration til makshastigheden.

10
27. september 2016 kl. 23:00

200W vist også en meget pæn effekt for en cyklist.
Tænker på om han kunne sidde omvendt, så drevet ikke skulle fra forenden til baghjulet. Med en monitor til udsyn kunne det vel laves elektronisk, så han syntes han bevægede sig forlæns.

Cyklen trækker på forhjulet. Da cyklisten stadig skal stadig holde balancen er det nok snart nok at han sidder med hovedet i kørselsretningen.

Hvis effektbehovet stiger med kvadratet på hastigheden (burde være højt sat), skal cyklisten yde ca. 500w for at nå 144km/t. Det er ikke for hvem som helst.

9
27. september 2016 kl. 22:45

Canada er en del af Amerika, det er Brasilien også.
Ingen af dem er en del af USA, som da også er en del af Amerika

Nu er det sådan at der er forskel på den ordrette betydning af ord og den måde de fleste bruger ordene i hverdagen. Det er den sidste måde der bruges når man skriver ordbøger og definerer ordenes betydning. Man ønsker at de fleste mennesker forstår hvad der bliver sagt.

De fleste vil forstå "amerikansk udviklet" som udviklet i USA. Og ikke i Canada eller Brasilien.

7
27. september 2016 kl. 22:25

Han kører 450km/kWh, en liter benzin bliver til måske 2,5kWh på hjulene, så skal vi sige 1300 til 1400km/l. Det er også pænt, men et stykke fra de 4000km. I øvrigt er 200W vist også en meget pæn effekt for en cyklist. Tænker på om han kunne sidde omvendt, så drevet ikke skulle fra forenden til baghjulet. Med en monitor til udsyn kunne det vel laves elektronisk, så han syntes han bevægede sig forlæns.

6
27. september 2016 kl. 21:46

"Rekordforsøget viste, at Todd Reichert var i stand til at holde en hastighed på 90 km/t blot ved at bruge 198 watt. Hvis det energiforbrug omregnes til kilometer pr. liter benzin, svarer det til, at en bil var i stand til at køre 4.057 km/l. Dermed påstår Aerovelo, at de har udviklet verdens mest energieffektive teknologi til transport pr. person."

Ja, hvis menneskekroppen havde en energieffektivitet på 100%. De 198 W er på pedalerne. Det svarer til at udregne et motorkøretøjs effektforbrug ved at kigge på tabene i transmission, rulle- og vindmodstand.

Post-faktuelt marketing-spin, sorry.

Men sjovt legetøj.

Bent.

5
27. september 2016 kl. 21:01

Med en af de der små snyde motorer, man finder i professionelle cykelrytteres saddelpind, kunne man måske ligefrem køre på motorvej uden at anstrenge sig :-)

4
27. september 2016 kl. 19:15

Jeg kom til at tænke på, om man ikke kunne opnå større hastighed, hvis man benyttede en drevmekanisme, der udnyttede langt flere af kroppens muskler. F.eks. en plejlstang der blev drevet af en pumpebevægelse, hvor man først trak stangen hen imod sig ved at bøje arm og ben og rette ryggen ud. Og derefter aktivt skød stangen fra sig ved at strække arme og ben og krumme kroppen sammen. Herved ville alle store muskelgrupper i kroppen være med i arbejdet og man må så formode at der kunne præsteres flere Watt. Eller stipulerer reglerne for konkurrencen at kun benmusklerne må anvendes til at drive køretøjet?

3
27. september 2016 kl. 18:09

Canada er en del af Amerika, det er Brasilien også. Ingen af dem er en del af USA, som da også er en del af Amerika

Ordkløveri til side.

Så er det ret imponerende hvad god aerodynamik kan gøre.

2
27. september 2016 kl. 17:33

Artiklen slutter med at sige at en af sponsorerne er University of Toronto, det er fordi dem der staar bag det Canadiske firma Aerovelo har deres uddannelse derfra. Man ser ogsaa det Canadiske flag paa cyklen. De dygtige Amerikanere der har lavet den fine Amerikanske cykel er faktisk Canadiere og de har lavet en Canadisk cykel :-)

1
27. september 2016 kl. 16:49

Tag cyklen, lad bilen stå.