Canada overhaler Danmark i udvikling af ebola-vaccine

Et internationalt forskerhold med den canadiske pendant til Statens Serum Institut i spidsen har testet deres bud på en ebola-vaccine 100 procent effektiv, skriver tidsskriftet The Lancet.

På rekordtid har forskerholdet fået succes med at få tilladelserne igennem til kliniske tests, så tiden fra epidemi til færdig vaccine blev forkortet drastisk. Det har blandt andet fået tidsskriftet Nature til at vurdere, om dette i virkeligheden kunne ændre måden, vacciner fremover bliver testet og godkendt på.

At det er gået stærkt, er professor Anders Fomsgaard, leder af Virus F&U på Statens Serum Institut meget enig i, for det tager ofte ti år at få en vaccine på markedet. I dette tilfælde er fase 1, 2 og 3 gennemført på blot fire måneder, samlet set halvandet år fra epidemien satte i gang til sluttet fase 3, fortæller han.

»Det er jo den store bedrift her. Man har sat alle midler til, og WHO har blødt op omkring lovgivningen. Det er aldrig gået så stærkt før, og den logistiske øvelse er imponerende,« siger Anders Fomsgaard.

Læs også: Ebola-vaccine har 100 % succesrate i vestafrikansk test

Om det danner præcedens for andre vacciner, er svært at sige, understreger han.

»Evnen til samarbejde på tværs af nationer gør det fortrøstningsfuldt, men dette var en nødsituation, og vi ved dybest set ikke, hvordan den påvirker immunsystemet på længere sigt,« siger Anders Fomsgaard.

Dette kan også være medvirkende til, at det stadigvæk er relevant for konkurrenterne at gå i kliniske test med deres vaccine, selv om det umiddelbart kunne se ud som om, at de nu er blevet sparket til hjørne.

Ifølge Anders Fomsgaard er det gængs procedure, at en vaccine skal være bedre end de andre, hvis den skal godkendes – og hvis den canadiske vaccine er accepteret som 100 procent effektiv, bliver det svært at slå.

»Normalt vil man sige, at det er ’bad news’ for danske Bavarian Nordic og andre, der udvikler ebola-vacciner. Men deres vaccine kan være bedre på nogle punkter, og det er relevant med alternativer, hvis den første viser sig at have bivirkninger,« siger han.

»Det kan være et trøstende ord til andre, men jeg ville da være ked af, hvis jeg stod med et produkt, som var næsten klar til markedet,« siger Anders Fomsgaard.

Læs også: Test af Bavarians ebola-vaccine på mennesker går ind i fase 2

Men den adm. direktør i Bavarian Nordic understreger, at han bestemt ikke er ked af det.

»Jeg synes, det var gode nyheder, for forskerholdet har nu vist på et stort antal mennesker, at det hjælper at vaccinere. Og der vil blive brug for redundans i markedet,« forklarer adm. direktør i Bavarian Nordic Paul Chaplin.

Ligesom den canadiske vaccine har Bavarian Nordics vaccine påvist 100 procent effektivitet – i hvert fald i dyreforsøg - og er nu i fase 2, hvor 612 raske frivillige i Frankrig og Storbritannien lægger immunforsvar til doser af vaccinen, som kombinerer forskning fra Bavarian Nordic og Johnson & Johnsons datterselskab Crucell/Janssen.

Læs også: Guniea og Sierra Leone oplever laveste antal nye ebola-tilfælde siden 2013

Selv om antallet af syge er faldende i Vestafrika, har det kunnet lade sig gøre for det internationale hold med Canada i spidsen at teste vaccinen på et stort antal mennesker ved at bruge ring-vaccination som taktik, altså at vaccinere omgangskredsen til den smittede.

Flere end 7.000 mennesker med kontakt til et mindre antal syge blev vaccineret i Guinea i Vestafrika. Halvdelen med det samme, og anden halvdel efter tre uger. Blot 16 mennesker blev herefter syge, alle i den gruppe, der fik den sene vaccine.

»Det betyder, at der formentlig er data, vi også kan bruge fremadrettet,« siger Paul Chaplin, som stadigvæk er meget fortrøstningsfuld omkring resultaterne fra Bavarian Nordic.

Produktionen af vaccinen er også for længst gået i gang. Bavarian Nordic regner med at have to mio. doser klar inden årets udgang, som kan opbevares i et almindeligt køleskab og ikke kræver minus 80 grader som den anden vaccine.

Læs også: Seruminstituttet: En DNA-vaccine mod Ebola vil være den mest elegante løsning

Hvorom alting er, føler Paul Chaplin sig hverken truet eller opmuntret af politikere, der er løbet stærkt for at få en anden vaccine hurtigt igennem i Afrika, for det mener han ikke vil blive et generelt billede af vaccineudviklingen fremover, som handler om prioritering.

Til gengæld synes han, at industrien har været god til at finde samme hurtigt i denne nødsituation, og han mener, det kan tjene som godt eksempel.

»Vi indgik partnerskab med Janssen på rekordtid, og det samme gjorde andre partnerskaber. Den slags tror jeg med fordel kunne efterlignes i industrien fremadrettet,« siger han.