Campingvognen lader elbilen mens du sover

Campingvognen skal have et stort batteri, du kan lade elbilen med Illustration: Colorado Teardrop

Efterhånden som flere elbiler får anhængertræk, bliver det mere og mere aktuelt at tage på campingferie i bilerne. Ulempen er, at campingvognen kan øge forbruget betydeligt, så rækkevidden bliver lavere.

Den amerikanske campingvognproducent, Colorado Teardrop, har fundet på en mulig løsning: En campingvogn med eget batteri, der kan lade elbilen op, når du holder parkeret.

Modellen, som kaldes Boulder, er indtil videre kun på tegnebrættet, men kan bestilles via selskabets hjemmeside. Den kan fås med en batteripakke på 75 kilowatt-timer, hvilket giver campingvognen en egenvægt på 885 kg. Vognen er næsten fem meter lang og lidt over to meter bred.

Batteriet lader bilen når du holder parkeret, og leverer strøm via en jævnstrømsforsyning. De siger dog ingenting om, hvilken ladeeffekt campingvognen kan levere.

Skal lades separat

Du vil altså ikke få bedre rækkevidde når du kører, men du kan potentielt køre videre med fuldt batteri efter en overnatning.

Illustration: Colorado Teardrop

Om det er en ulempe kommer an på brugeren, men det bedste havde været, hvis campingvognen kunne fodre bilen med strøm under kørslen.

Det er der ingen elbiler, der er forberedt på, så det vil kræve modificering af bilen. Der er udviklet et koncept kaldet EP Tender, som gør netop det, men det er også en helt anden user case.

Noget, der vil være en klar ulempe på en længere bilferie, er, at campingvognen skal oplades separat. Det besværliggør ladestoppene.

Et batteri på 75 kilowatt-timer vil dog gøre det muligt at have strøm nok til lange campingophold, hvis du ikke har brug for at lade elbilen, mens du holder stille.

Colorado Teardrop har for nylig åbnet op for reservationer. Prisen ligger på omkring 50.000 dollars (cirka 315.000 kroner), og i skrivende stund er der reserveret 11 campingvogne. Så vidt vi kan se, sælger producenten ikke campingvognene uden for Nordamerika.

Illustration: Polydrops

Flere producenter udforsker nichen

En anden amerikansk campingvognproducent har også lavet en campingvogn specifikt til elbiler. Polydrop P17A har ikke noget batteri, der kan oplade din bil, men er i stedet udviklet til give den mindst mulige stigning i forbruget. En Tesla Model 3 får, ifølge producenten, en rækkeviddereduktion på 20-25% med campingvognen.

P17A er en lille vogn, der leveres med et 2,4 til 12 kilowatt-timers batteri, færdigmonterede solceller og alt det andet, du har brug for. Det hele koster tæt på 215.000 kroner inklusiv alt udstyr.

Artiklen har tidligere været udgivet på tu.no.