Californien lægger sand til afgørende øvelser med Mars-bil

14. maj 2012 kl. 11:123
Californien lægger sand til afgørende øvelser med Mars-bil
Illustration: NASA/JPL-Caltech.
Mens Mars-bilen Curiosity er på vej mod Mars, øver holdet bag sig med en kopi af bilen i Californiens Mojave-ørken. Et vigtigt mål er at kunne køre den over klitterne på Mars' Mount Sharp.
Artiklen er ældre end 30 dage

Teknikenere og forskere, der skal styre Nasas nyeste Mars-bil Curiosity, når den ankommer til Mars den 6. august, har øvet sig med en testbil i Californiens ørken.

Sidste uges prøvekørsel fandt sted i Dumont Dunes i Mojave-ørkenen i Californien, hvor det især er fortrolighed med ørkenens løse sand, der er målet med øvelserne.

Testbilen med navnet Scarecrow blev brugt til en række forskellige manøvrer på stejle sandklitter. Den er udrustet med et fuldt styresystem præcist som det, der findes om bord på Curiosity. Til gengæld er den blottet for alt andet udstyr, så den vejer det samme på Jorden, som Curiosity gør på Mars med planetens mindre tiltrækning.

Læs også: Se Mars-bilen blive testet i Mojaveørkenen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultaterne af afprøvningerne skal benyttes til at finde de bedste strategier for at køre Curiosity over de klitter, som findes ved det centrale bjerg Mount Sharp i det 150 kilometer store Gale-krater, hvor den skal lande.

Curiosity blev sendt op 26. november fra Cape Canaveral i Florida og vil efter planen ankomme til Mars 6. august i år efter en rejse på 567 millioner kilometer. Her vil den med 21.000 kilometer i timen ramme den tynde Mars-atmosfære og blive bremset, hvorefter faldskærme og et kransystem sikrer, at Curiosity kommer sikkert ned på Mars-overfladen. Landinger på Mars er langtfra risikofrie, og mange rumsonder er gået tabt under udforskningen af Mars.

Efter landingen er det planen, at Curiosity skal gennemføre en detaljeret udforskning af Mars. I kraterbunden findes en række strukturer, som formodentlig er dannet med sedimentaflejringer af materiale, som er blevet bragt derhen af flydende vand. Her skal Mars-bilen lede efter organiske sammensætninger og spor af fugtige områder, hvor tidligere eller nuværende liv kan eksistere.

Curiosity er bygget til at kunne fungere i to år på Mars. Den medbringer dog en termo-elektrisk generator (RTG, Radioisotope Thermoelectric Generator), som kan levere varme og strøm nok til 14 års aktiviteter på Mars.

Curiosity følger efter Phoenix som landede ved Mars' nordpol i 2008 og de to små Mars-biler Opportunity og Spirit, som ankom til Mars i 2004.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
16. maj 2012 kl. 00:10

Alt for tungt til, at kunne efterligne forholdene på mars, at bilens vægt er korrigeret så trykket mod sandet er det samme som på mars er ikke nok, de må da lave noget lettere sand hvis det skal være realistisk, måske noget med mikroballoner?

2
14. maj 2012 kl. 16:49

Jo flere timer man leger med sådan et apparat, jo større er chancen for at man falder over oversete fejlmuligheder, som med stor sandsynlighed findes. Hvis man finder en katastrofal fejl nu, er det eneste man kan gøre at vifte med sine røde øre. :-)

1
14. maj 2012 kl. 11:59
  • til de der mener at USA aldrig har været på hverken månen eller mars..