Cairn vil brænde olieforurening på havisen af

18. august 2011 kl. 07:286
Hvordan beskytter olieselskabet Capricorn det sårbare arktiske miljø mod en oliekatastrofe? Det får offentligheden nu svar på i en hidtil hemmeligholdt beredskabsplan.
Artiklen er ældre end 30 dage

I disse måneder borer olieselskabet Capricorn Greenland fire efterforskningsbrønde: To vest for Nuuk i Atammik og Lady Franklin-blokkene og to i den sydlige del af Baffin-bugten, i Napariaq og Eqqua-blokkene vest for øen Disko.

Boringerne foregår i dybder fra 288 til 1.530 meter, oplyser Capricorns skotske moderselskab Cairn Energy.

En af de største bekymringer i den forbindelse er konsekvenserne af en eventuel olieforurening i forbindelse med havis.

Pakisen kommer i december og forsvinder i marts-april. Når Capricorns boresæson slutter i oktober, er der tilstrækkelig tid til at bore en relief-brønd, inden havet igen fryser helt til, vurderer Cairn Energy i sin beredskabsplan for olieforurening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv om Cairn kalder det utænkeligt, at der er olie i vandet, når havet fryser til, beskriver planen alligevel handlemulighederne i overordnede termer. 

Og nye undersøgelser viser, at in-situ-afbrænding af olien er en god idé, fordi isen samler olien og effektiviserer såvel antænding som afbrænding, skriver Cairn. Bedst er det, når isen udgør mindre end 30 eller mere end 70 procent. Det kan også lade sig gøre kemisk at bekæmpe olieforurening i is, står der i planen.

Alligevel arbejder den med muligheden for at satellitovervåge forureningen i det halve år, der går, før isen igen smelter.

Sammen med detaljerede modelsimuleringer af, hvordan oliespildet vil bevæge sig, vil overvågningen give et billede af, hvor skibe og fly om foråret kan forsøge at bekæmpe forureningen.

Isbjerge og tåge

Isbjergene udgør også, især i kombination med tåge, en kompliceret udfordring:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvert år driver mellem 10.000 og 15.000 isbjerge mod syd fra de vestgrønlandske gletsjere. Erfaringsmæssigt har juni og juli den højeste koncentration af isbjerge, højest tæthed i Diskobugten og Uummannaq-fjorden, hvor de største og mest produktive gletsjere befinder sig.

Men de drivende isbjerge i Capricorns operationsområde stammer først og fremmest fra gletsjeren ved Illulissat. Den kælver årligt 35 kubikkilometer is ind i Diskobugten - kombineret med kraftig tåge, fra maj til august, voldsomst i juni og juli, hvor sigtbarheden i en tredjedel af tiden er under en halv sømil.

Isbjergene kan være under en meter i højden og veje mindre end 100 ton, men de kan også overstige 75 meter i højden, være mere end 200 meter lange og have en masse på 10 millioner ton.

Isbjergene bliver dels overvåget via satellit med radar fra såvel boreenheder som fra skibe og helikoptere, dels fra selve boreenhederne, der er udstyret med to havradarsystemer, der kører på forskellige bølgelængder.

Udrykningstid til katastrofe: 52 timer

Capricorn har lavet planen i samarbejde med Oil Spill Response Ltd, OSRL, der har bekæmpet næsten samtlige store olieforureninger de seneste 25 år, bl.a. efter ulykken i Den Mexicanske Golf i fjor.

Planen beskriver, hvordan oliebekæmpelsen er delt op i tre niveauer:
Ved mindre udslip kan oliebekæmpelsesudstyr installeret på boreenhederne og skibene omkring dem selv rense op. Ved større udslip bliver udstyr, der er stationeret i Aasiaat, Kangerlussuaq og Nuuk, taget i brug.

Ved de helt store olieforureninger bliver kemikalier, udstyr og mandskab fløjet ind fra Southampton. Det vil i værste fald tage 52 timer, dokumenterer planen.

Planen foreskriver tre bekæmpelsesstrategier, og hvilke metoder der tages i brug, afhænger af både olietype og vejret.

Med mekanisk bekæmpelse fjernes overfladeolie med flydebomme, hvor olien pumpes op i en tank om bord på et skib og sejles til et modtagested.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fakta:

In-situ-afbrænding: Olien på havets overflade brændes af. Resten fjernes ved hjælp af flydebomme, der kan tåle varmen og pumpes op på et skib og væk.

Kemisk spredning: Olien påsprøjtes enten fra et skib eller fly et kemikalie, der virker ved at mindske spændingen mellem olie og vandets overflade. Derved opløses olien i små dråber, som efterfølgende opløses i vandsøjlen.

Dokumentation

Se planen:

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
18. august 2011 kl. 16:51

Torben, Du har allerede bestemt at verden er gået under (ihvertfald til 21.dec.2012), der for ønsker du et bedre verden, det gør alle, især mig, med jeg skal jo køre hjem, lave mad, surfe på internet se fjernsyn, alt det resultere desvære forurening. Vi er nød til at vente til vi forsynes med ikke fossile brændstof noget, imens er vi nød til at være dumme og bare se på at verdens miljø bliver anderledes. Der sker ingen ulykke.

Op på sadlen igen Torben

5
18. august 2011 kl. 16:27

der er tilbage at den smule miljø der er tilbage i verden.
Overvågning skal nok fedt hjælpe, når ulykken er sket. Når det drejer sig om olieudvinding, er miljøet det sidste selskaberne tænker på. Og de betænker sig bestemt ikke for at svindle, når blot de kan spare lidt penge.

svindel er let at komme til livs i et kontrolleret miljø, man skal blot sørge for at svindel er dyrere end ærlighed

4
18. august 2011 kl. 15:25

der er tilbage at den smule miljø der er tilbage i verden. Overvågning skal nok fedt hjælpe, når ulykken er sket. Når det drejer sig om olieudvinding, er miljøet det sidste selskaberne tænker på. Og de betænker sig bestemt ikke for at svindle, når blot de kan spare lidt penge.

3
18. august 2011 kl. 13:19

Jeg syns det skal go for it. Ja, vi har set noget grimt, derfor behøver det ikke stoppe udvikling, og blive fuldstændig blændet for alt hvad der hedder olieudvinding.

Selvom vi ved at vi er på vej til afgrunden, med alt det fossille brændsel der foregår rundt omkring i verden, men vi har altså stadig brug for fossile brændstof. Med god idiologi kan vi bruge de nye teknologi, men så skal vi være forberedt til at bruge 120% af vores løn på det i et tidspunkt, hvor ingen har råd til noget som helst. (overdrivelse fremmer forståelse)

Alle ved at de bliver godt og grundigt overvåget, derfor vil kommer alle til at gør tingene ordenligt. Shell havde jo brugt noget så billigt som muligt, for lederne kunne stikke resten af pengene i lommen, det betyd at vi bliv bange og skræmt på vid og sans. Hvem skal vi få olie fra? Gadaffi, som vil angribe europa? Saddam, som tog alle indkomsten til sin fordel? Eller Grønland/England Danmarks gode venner? Uanset hvem vi vælger, er der risiko.

Der er ingen fornuftigt i olie længere, men vi har stadig brug for det

2
18. august 2011 kl. 12:53

at resurserne skal udnyttes under de højeste sikkerhedsforanstaltninger der kan opdrives

1
18. august 2011 kl. 12:31

Artiklen viser med al tydligehed hvor risikofyldt det er at bore efter olie på Grønland.

Spørgsmålet er vel, om det er risikoen værd at foretage undersøgelser efter og udvinding af olie når man tager i betragtning hvor store skader der kan ske?

De meget lave temperaturer betyder jo, at større olieforureninger kan være meget længe om at omsat og nedbrudt.

Olien kan selvfølgelig måske give velstand til Grønland, men med alle de miljømæssige risici der er, er det så stadigt fornuftigt?

Hvad mener i andre?