CAD-software skal udvikles til 3D-bioprintere
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

CAD-software skal udvikles til 3D-bioprintere

3D-print af menneskeligt væv er ikke længere en vild fantasi. Derfor går en af verdens største producenter af CAD-software ind på markedet og sammen med printerproducenten Oragnovo vil de udvikle software specielt til dette område:

»Bioprinting har potentialet til at ændre verden,« siger Jeff Kowalski i en pressemeddelelse i forbindelse med annonceringen af samarbejdet.

Han er CTO i Autodesk og forklarer, at mikset af ingeniørarbejde, biologi og 3D-print gør det naturligt for Autodesk at gå ind på området.

Organovo' bioprinter er i stand til at printe væv som brusk, blodårer og hud. Illustration: Organovo

Kommerciel bioprinter

Organovo har udviklet printeren NovoGen MMX, som på nuværende tidspunkt er den eneste kommercielle bioprinter på markedet, som er i stand til at printe levende menneskeligt væv, som kan bruges direkte til implantater. Foreløbig sælges den dog ikke til hvem som helst,men bruges i samarbejde med forsknings- og udviklingsafdelinger, blandt andet Pfizer.

Printeren er i stand til at printe både blodårer, brusk, hud- og muskelvæv. Selve printeren er opbygget som en traditionel inkjet-printer. Det vil sige, at cellerne kommer ud af et printerhoved, hvor en enkelt dråbe 'blæk' indeholder mellem 10.000 og 30.000 levende stamceller.

For at holde sammen på cellerne, printes samtidig en vandopløselig gel, som skal holde sammen på strukturen. Kunsten er nu at få cellerne til at 'vokse' sammen i takt med at gel'en fjernes. Efter cirka 24 timer kan gel'en fjernes, men det tager yderligere op til tre uger før cellerne er vokset sammen. I den tid skal de holdes 'i live' i en næringsopløsning.

3D-print til medicintest

Hvis drømmen er at kunne levere bioprintede organer, så vil den ikke blive opfyldt inden for den nærmeste fremtid. Men alligevel er medicinalindustrien interesseret i bioprintede væv. Det skyldes, at cellen som ligner og opfører sig som rigtigt væv, er langt bedre at teste medicin på i forhold til separate celler.

Dermed kan medicinalvirksomhederne få et bedre kendskab til medicins virkning før det går i gang med kostbare kliniske forsøg.

Dokumentation

Artikel i Wall Street Journal om bioprinting
Pressemeddel fra Organovo

Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det ville se ud om 200 år.... Så kvitter vi garanteret fødsler, og derimod bare printer små babyer ud som vi har designet på computeren! Hahaha

  • Og kunne man tænke sig til, at disse bioprintere kan udvikles sådan, at der kunne produceres "anti-stråling-hud" af en art, så fremtidige printede væsner, kan overleve i rummet? Så kan vi da lave en hel hær af mennesker der kan tåle kosmisk stråling - LOL
  • 0
  • 0