Byråd forsinker nordjysk skifergasboring et år

Politikerne i Frederikshavn Kommune har valgt ikke at følge henstillingen fra kommunen om at give en landzonetilladelse til Totals skifergasboring i Nordjylland.

Et stort flertal i byrådet krævede ved en afstemning onsdag aften, at der skal foretages en fuld VVM-undersøgelse frem for at tage udgangspunkt i den VVM-screening, som kommunen har fået gennemført af Rambøll.

Projektkoordinator i Total Henrik Nicolaisen er overrasket over resultatet.

Her bliver der boret efter skifergas i Polen. (Foto: FX Energy) Illustration: FX Energy

»Det, der er lavet indtil nu af miljøundersøgelser, er reelt, hvad det er relevant at gennemføre af tekniske undersøgelser, før en boring foretages. Der er ikke andet at undersøge i en VVM efter vores vurdering,« siger Henrik Nicolaisen.

Nu vil han tage byrådets beslutning til efterretning og forventer en uddybning af, præcis hvad VVM-undersøgelsen skal indeholde, som ikke allerede er undersøgt.

Beslutningen betyder, at tidsplanen skrider, men hvor meget ved Total endnu ikke. Det kommer an på, hvad de yderligere VVM-undersøgelser skal indeholde.

»Erfaringsmæssigt vil det dog tage det mindst et år at gennemføre en fuld VVM,« siger Henrik Nicolaisen.

Planen var, at der i juni 2014 skulle ligge et svar på, om projektet skulle videre i næste fase. I den skal Total vurdere, om der er gas i kommercielle mængder.

Total skal i dialog med Energistyrelsen om det videre forløb.

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det ville have været godt med en hurtigere afklaring af mulighederne for udvinding af skifergas. Hvis vi fastholder bygningen af endnu flere vindmøller, bliver der brug for voksende backup, når det ikke blæser. Og da vi ikke har biomasse nok, bliver gassen det eneste, der kan redde vindmølle-politikken. Så når vores egen gas ebber ud, skal vi enten importere gas fra Sibirien - eller udnytte dansk skifergas. Kul og olie skal jo neddrosles, og naturgas udsender kun ca. halvt så meget CO2 som kul.

 • 0
 • 0

Hvis vi fastholder bygningen af endnu flere vindmøller, bliver der brug for voksende backup, når det ikke blæser.

Skal der bygges flere backup-værker hvis vi får flere vindmøller? De værker der eksisterer i dag kan jo fint klare forbruget og mere til, uden at vi regner solceller og vindmøller med... Samtidig udvider vi vores internationale forbindelser så vi kan udveksle endnu mere energi med vores nabolande...

Forventer du at el-forbruget stiger i takt med at vindmøllerne bygges, siden der skal laves flere kraftværker?

Vi kan hurtigt blive enige om at jo mere energi der produceres på vindmøllerne, jo mindre el skal kraftværkerne producerer og jo dyre vil deres strøm naturligvis blive (de faste udgifter er stort set konstante, kun brændstoffet koster) Men der skal ikke bygges flere, de nuværende skal bare bevares... Fremtiden kan så vise om de kan nedlægges, sådan som det sker for nogle kraftværker i øjeblikket... For der er ingen brug for værker som kun er nødvendige i teorien...

 • 0
 • 0

Vi kan jo godt riskiere at selv om vindmøllerne lvere en stor del af strømmen, og vore kraftværker får en rolle som backup, ja så skal backuppen jo være kraftig nok til at levere når der er brug for den. Og stiger vores energi forbrug så skal backupen jo også øges ellers er den jo intet værd.

At forsinke er nok ligge et voldsomt ord at anvende, der er hvis mere tale om at fremrygge en undersøgelse der skal laves uanset, de havde nok bare håbet på at undgår den nu så de kan arbejde uden at være omfattet af regler som en VVM undersøgelse evt ville give. At politikerne ikke hopper på de gyldene løfter fra industrien er jo ganske klogt, at udvinde gassen er da klart en ting der skal ses på, men hvis prisen er ødelagt natur og drikkevand så skal vi på forhånd være informeret og afklare om vi vil betale den pris for at få fat i gassen. På det punkt er de virksomheder der vil udvinde ganske inhabile da alt er fint hvis det giver penge i kassen.

 • 0
 • 0

Man blander 2 ting sammen. Der er en VVM redegørelse for boringen, der er ingen VVM redegørelse for en eventuel produktion og indvinding.

Den store VVM rapport som dække hele produktions opsætningen kan ikke laves ved et dekstop studie, her kræves virkelige data, som i dette tilfælde bedst skaffes ved boringer.

og, hvorfor betale for en masse akademiske studier, hvis en produktion ikke er relevant?

 • 0
 • 0

Fra et lokalt medie:

http://www.nordjyske.dk/nyheder/frederiksh...

Lidt fra kommunens hjemmeside: Byrådet (der er 5 bilag til skifergas punket)

http://frederikshavn.instant.cohaesio.net/...

Argumenterne for og imod, i byrådes behandling af skifergas sagen, kan høres om et par dage på kommunens hjemmeside.

Kommunes skifergas side, med også borger spørgsmål og svar:

http://frederikshavn.dk/Sider/Skifergas.as...

Og lidt mere fra den lokalepresse, efter byråds mødet.

http://www.saebyavis.dk/2013/02/28/vvm-red...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten