Bygningssagkyndige overser graverende fejl på tag og bad

De bygningssagkyndige, som gennemgår danske boliger, inden de bliver solgt videre med en ejerskifteforsikring, er stadig alt for sjuskede. Det konkluderer Erhvervs- og Byggestyrelsen efter at have udgivet en årsrapport om tilstandsrapporterne.

Styrelsens konsulenter fandt fejl i 22 procent af rapporterne. I seks procent af tilfældene var der tale om 'alvorligt fejlbehæftede og uacceptable tilstandsrapporter', som indeholdt mindst to væsentlige forhold.

Ganske vist er der tale om en nedgang i forhold til 2006, der da var fejl i 27 procent alle rapporter. I 2005 så det endda endnu værre ud med fejl i hver tredje rapport. Og ganske vist er undersøgelsen ikke repræsentativ, fordi den udvælger bygningssagkyndige, som mistænkes for at sjuske, for eksempel fordi de skriver usædvanligt mange tilstandsrapporter.

»Men det er stadig for mange fejl. Vi behandler i øjeblikket de første sager om inddragelse af beskikkelsen. Det er vigtigt, at vi skrider ind over for de sagkyndige, som laver fejl,« siger vicedirektør Henning Steensig, Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Ifølge årsrapporten for den såkaldt tekniske revision for huseftersyn, har de bygningssagkyndige særligt svært ved at vurdere tagkonstruktionen og badeværelserne i danskernes boliger. De står for henholdsvis 38 og 39 af de i alt 146 alvorlige fejl, som kontrollanterne fangede de bygningssagkyndige i.

Årsrapporten indeholder enkelte eksempler på de alvorlige fejlskøn. Det gælder for eksempel et undertag med plastfolie, der spærrede for ventilation. Kontrollanten har taget billede af den svampedannelse, som fugten har ført til, men den bygningssagkyndige havde ikke bemærket noget.

I et andet tilfælde tog kontrollanten billeder af en række uautoriserede elinstallationer, som var åbenlyst ulovlige og gav risiko for personskade, men det nævnte tilstandsrapporten intet om.

Heller ikke ved en carport, som en husejer havde monteret en altan oven på, havde den sagkyndige bemærket noget, selv om den øgede vægt fik en af træstolpernes fodbeslag til at bøje, og der ifølge kontrollanten var risiko for, at hele carporten kollapsede.

Erhvervs- og Byggestyrelsen kan give påtale eller advarsel til sjuskede bygningssagkyndige. Hidtil er det blevet til 13 advarsler.

Der bliver hvert år udarbejdet omkring 80.000 tilstandsrapporter herhjemme.

Dokumentation

Teknisk revision for huseftersyn - årsrapport 2007
Erhvervs- og Byggestyrelsens pressemeddelelse

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tror dette har været oppe og vende mindst en gang om året i vel 15-20 år. Og her gang udtrykkes der problemer med byggesagkyndiges tilstandsrapporter.

Indtil nu er kun 13 blevet afklapset af Erhvervs- og Byggestyrelsen.. noget siger mig, at der måske skulle foretages en tilstandsrapport af samme styrelse - den har jo som opgave for vores samfund at stoppe det uvæsen - hvilket beviseligt ikke sker med kun sølle 13 påtaler.

  • 0
  • 0

Køb af ejerbolig er alt for alvorlig en beslutning til at man kan overlade denne rådgivning til en 'sagkyndig' betalt af sælger, end sige at forlade sig på offentlige beskikkelse, regler og intentioner. Man bør pålægge køber arbejdet og udgiften med tilstandsrapporten (og andre rapporter), det vil sikre seriøsitet og det er trods alt kun en meget lille udgift i forhold til de samlede udgifter. En sådan ordning vil også minimere (om muligt) den offentlige administration.

  • 0
  • 0

Køb af ejerbolig er alt for alvorlig en beslutning til at man kan overlade denne rådgivning til en 'sagkyndig' betalt af sælger, end sige at forlade sig på offentlige beskikkelse, regler og intentioner. Man bør pålægge køber arbejdet og udgiften...

Det der mangler, er en lysende klar sammenhæng mellem tilstandrapporten og hvad ejerskifteforsikringen dækker. Jeg skal snart købe hus og det nærmeste svar er noget i stil med "Tja, K2 eller værre betyder stort set ingen dækning... nogen gange". Denne sjuskede sammenhæng er ubrugelig for køber. Husk at tilstandsrapporten er lavet for at FRITAGE SÆLGER FOR ANSVAR og derfor skal den dele ansvaret mellem forsikringsselskabet og køber. Denne deling er umulig at overskue for køber.

  • 0
  • 0

»Men det er stadig for mange fejl. Vi behandler i øjeblikket de første sager om inddragelse af beskikkelsen. Det er vigtigt, at vi skrider ind over for de sagkyndige, som laver fejl,« siger vicedirektør Henning Steensig, Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Det er rystende læsning. At man først NU er ved at skride ind. Helt ærligt..... Der er byggesagkyndige derude som skulle have været frataget deres rettigheder for længe siden. Jeg kan i hvert fald lægge et navn til listen. Så er vi oppe på 14.... :-(

Erhvervs- og Byggestyrelsen kan give påtale eller advarsel til sjuskede bygningssagkyndige. Hidtil er det blevet til 13 advarsler.

Der bliver hvert år udarbejdet omkring 80.000 tilstandsrapporter herhjemme.

Det er lidt rystende, at en sagkyndig, med 10 retsager for dårlige tilstandsrapporter (de 8 tabte), plus advarsel fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, kan få lov til at fortsætte. Det svarer til at banken malker penge ud af din og min konto, og bagefter får en påtale fra Finanstilsynet.... Fy fy det må ikke ske igen. Og så forstætter legen bagefter. Det absurde er så, at det økonomiske morads er væsendtlig større end du kan opleve via en dårlig bankrådgivning.

Husk at tilstandsrapporten er lavet for at FRITAGE SÆLGER FOR ANSVAR og derfor skal den dele ansvaret mellem forsikringsselskabet og køber. Denne deling er umulig at overskue for køber.

Det kommer an på hvilken forsikring man tegner. Og hvordan policen er skruet sammen.

Mvh

  • 0
  • 0

Undertegnede laver tilstandsrapporter og købergennemgange. De seneste "køberrapporter" omfatter: 1. Ved køb for ca. 3 år siden blev sætning alene beskrevet med et skævt gulv. Ved nyt salg - rapport udført af et af de største firmaer - ingen specielle kommentarer til sætning. Rapporten fornyes af en ny konsulent fra samme firma - med DIREKTE og ORDRET afskrivning af den forrige rapport. 2. Rapport anfører, at der nok var en sætning ud fra renoverede fuger under køkkenvindue. Fakta: Gulv i entre var meget skævt, på værelse mod entre var loft skævt med ca. 2 cm/m. Stående på vejen ved flugt med stern, kan det ses at huset er knækket/sunket ca. 7 cm.

  • 0
  • 0

Når Bendt Bendtsen er bosiddende i samme by hvor OBH - største aktør på markedet med tilstandsrapporter og energimærker - har hovedkontor, og når BB deler loge og jagt med direktøren fra samme firma - ja så viser fakta, at BB ikke er i stand til at skelne netværk og (klæbrigt) spind fra hinanden. BB´s ageren med tilstandsrapporter bærer mere præg af korrupthed end selvstændig intelligens for at varetage borgernes interesser.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten