Bygherrer: Vi ser mange underlige licitationer

Manglende konkurrence er et problem i den danske byggebranche, mener Bygherreforeningen.

»Vores medlemmer siger, at de ind i mellem har mistanke om, at der er noget, der ser underligt ud, når de udbyder licitationer. Det kan være, at der er meget enslydende priser på det samme stykke arbejde eller aktører, der trækker deres tilbud i sidste øjeblik,« siger sekretariatschef i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang.

Torsdag morgen blev Dansk Byggeris hovedkvarter i København ransaget af Konkurrencestyrelsen, men styrelsen udtaler sig af princip ikke om ransagninger, og Dansk Byggeri har ifølge pressechef Mogens Hjelm ikke fået at vide, hvad Konkurrencestyrelsens folk ledte efter.

Optrapper samarbejde med kartel-jægere

Henrik L. Bang har »ikke fantasi til at forestille sig,« at brancheorganisationen skulle være involveret i kartellignende samarbejder.

Alligevel har Bygherreforeningen på grund af medlemmernes opfattelse af manglende konkurrence i den danske byggesektor optrappet samarbejdet med Konkurrencestyrelsen.

»Vi mødes en gang i mellem med styrelsen og fortæller, hvor vi oplever problemer. Det samarbejde har foreningen optrappet det seneste års tid. Desuden opfordrer vi vores medlemmer til at melde det, hvis de oplever noget mistænkeligt.«

Udover opfordringen får medlemmerne snart en ny vejledning i postkassen.

»Vi samarbejder med Konkurrencestyrelsen om vejledningen. Det er meget vigtigt, at man får skabt mere konkurrence mellem de bydende. Det kan være et problem på store projekter, hvor det typisk kun er de fem store entreprenører, der byder. Derfor skal vi være bedre til at designe kontrakterne, så udenlandske og mellemstore entreprenører også kan byde,« siger Henrik Bang.