Byggeskadelige solceller afværget i sidste øjeblik

Egedal Kommune på Sjælland var tæt på at installere større byggeskadelige solcelleanlæg. Kommunen fik først aflyst i sidste øjeblik, inden monteringen skulle sættes i gang.

Kommunen skulle i alt opsætte 5.000 kvadratmeter solceller fordelt på fem skoler. Projektet var i udbud, og fem firmaer bød på opgaven. Ingen af firmaerne noterede dog, den samlede tagflade på en af skolerne og en del af taget på en anden skole har uventilerede tagkonstruktioner med en såkaldt hygrodiode.

En sådan byggeteknisk konstruktion umuliggør at opsætte solceller, da anlæggene blokerer for hygrodiodens ventilationseffekt.

Hygrodioden udlufter ved, at den tætner for indtrængende fugt fra bygningernes lokaler. Men den har mulighed for at udlufte det byggefugt, der er indesluttet luft i tagkonstruktionen. Det gør den ved hjælp af det tryk, der opstår, når solen skinner på taget. Det skaber et overtryk i konstruktionen, som presser fugten ud.

For at den proces skal fungere, skal temperaturen på taget nå op på 70 grader, når solen skinner. Når man skygger taget med solceller, blokerer de for den indgående varme fra solens stråler, så taget ikke når op på den nødvendige temperatur, der dermed hæmmer virkningen af udluftningen. Det betyder, at der opstår stor risiko for svamp og råd.

Ifølge Dansk Byggeri er tagkonstruktionen ikke helt sjælden. Siden 1980'erne er der opført rigtig mange kvadratmeters uventilerede tagkronstruktioner med hygrodioder, som typisk konstrueres på større tagflader, der modtager større mængder solstråling i løbet af sommeren. Typisk bruges det i større erhvervs- eller institutionsbyggerier ligesom i Egedal Kommunes tilfælde.

Branchen uopmærksom på problemet

Jan Poulsen er specialkonsulent i Egedal Kommune og involveret i projektet. Det var ham, der tilfældigt opdagede den vitale oplysning om tagkonstruktionerne, da han skulle indhente oplysninger fra skolernes bygherre.

Han oplevelse tyder på, at solcellebranchen ikke er opmærksom på problemet, der kan opstå med denne særlige ventilationsmetode. Derfor vil han gerne give sin oplevelse videre.

»Der er tidligere blevet snakket meget om byggeskader i forbindelse med solceller, men vi har ikke set dette omtalt eller nogen være opmærksomme på dette eventuelle problem. Derfor vil vi gerne dele vores erfaring. Vi har haft fem bydende firmaer på opgaven, der har besigtiget tagene, men ingen af dem har spurgt sig selv, om de har haft med uventileret tagkonstruktion at gøre. Jeg tror, at det generelt i branchen er et uerkendt problem,« siger Jan Poulsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Begrebet "overtryk" er vel normal at forstå som et barometrisk tryk - men i dette tilfælde er der vel tale om at energien fra solstrålingen skaber et "overtryk" i form af et forøget damptryk. Det forøgede damptryk tvinger vanddamp i tagkonstruktionen indad, hvor det kondenserer på dampspærren. Idet Hygrodioden har indlagt nogle filtstykker er det disse der giver mulighed for kapillar-transport af vand og dermed udtørrer taget.

Hvis/når der er skygger på tagfladen (fra ovenlysvinduer, solceller mv.) vil der være køligere områder af taget, hvor fugten vil samles. Dette er den skadelige virkning.

Der er ikke tale om at hygrodioden ventilerer tagkonstruktionen - den er en dampspærre med en betydelig dampdiffusionsmodstand og lufttæthed.

 • 0
 • 0

Min oplevelse er at Egedal kommune ikke har forstand på at udbyde solcelleprojekter, og derfor burde alliere sig med sagkyndig bistand.

Man kan ikke forvente at en solcelleinstallatør har kendskab til alle tagkonstruktioner

 • 0
 • 0

"byggeskadelige" er så vidt jeg kan se ikke et dansk ord, og sammensætningen af de to delord er direkte forkert, idet man (mig bekendt) ikke kan skade "bygge" (som er et udsagnsord). Selv nordmændene skal bruge to ord når de bruger navneformen "bygge" i.s.f. bygning og vil påhæfte "skadelig".

Nærmeste brugbare variant må vist være "bygningsskadelige".

 • 0
 • 0

Nærmeste brugbare variant må vist være "bygningsskadelige

I dette tilfælde er det skyggevirkningen, der er bygningsskadelig. Det må også få indflydelse på træbevoksning og fremtiddige byggeplaner syd om bygningerne.

 • 0
 • 0

"Fem forskellige firmaer overså, at det ville skade udluftningen at installere solceller på to skoletage i Egedal Kommune"

Det kan ikke være solcellefirmaernes ansvar, at Egedal Kommune tilsyneladende ikke har styr på, hvilke tagkonstruktioner de har på deres egne bygninger.

Parten, der har overset noget, kan da vel kun være Egedal Kommune selv?

 • 0
 • 0

Ideen med en intelligent dampbremse eller hygrodiode er, at gennemtrængeligheden for vand afhænger af den relative luftfugtighed. Om sommeren er membranen gennemtrængelig, så fugten i konstruktionen kan undslippe ud i rummet, hvorfra den ventileres væk med normal udluftning. Om vinteren er membranen tæt, for at undgå fugtindtrængning fra det varme rum ind i konstruktionen.

Se fx side 3 her: http://www.isover.dk/files/ISOVER_DK/Broch...

I tætte konstruktioner, hvor hygrodioden er eneste affugtnings-mekanisme skal man rigtigt nok sikre sig tilstrækkelig opvarmning om sommeren: https://byg-erfa.dk/uventilerede-hygrodiode

 • 0
 • 0

r at Egedal kommune ikke har forstand på at udbyde solcelleprojekter, og derfor burde alliere s

Nu erkendte de jo netop problemet, så de har da været dygtige nok.

 • 0
 • 0

[quote]r at Egedal kommune ikke har forstand på at udbyde solcelleprojekter, og derfor burde alliere s

Nu erkendte de jo netop problemet, så de har da været dygtige nok.[/quote]

-Og spildte 5 firmaers tid på tilbudsgivning på noget som kommunen burde have vist ikke kunne lade sig gøre........

 • 0
 • 0

[quote]r at Egedal kommune ikke har forstand på at udbyde solcelleprojekter, og derfor burde alliere s

Nu erkendte de jo netop problemet, så de har da været dygtige nok.[/quote]

Enig, det faldt også mig for brystet.

Når kommunen netop indhenter oplysninger fra bygherrerne, og så ovenikøbet deler oplysningen med os andre, så siger jeg altså pænt tak :-)

mvh Jens Frederik

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten