Byggesjusk i detaljer: Utætte fugtspærrer, sjaskvåd isolering og manglende fuger

Plus17. marts kl. 11:309
Byggesjusk i detaljer: Utætte fugtspærrer, sjaskvåd isolering og manglende fuger
Illustration: Region Nordjylland.
Region Nordjylland har haft et eksternt firma til at undersøge facadekonstruktionen på NAU efter kraftig vandindtrængen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Region Nordjylland har fået en forklaring på, hvorfor facaderne på Nyt Aalborg Universitetshospital suger fugt som en karklud, og hvorfor der ligger hundredvis af vandpytter rundt omkring på gulvene i flere bygninger, der kun er få år gamle.

Problemet har givet panderynker på sygehusbyggeriet, der i forvejen er seks år forsinket og har kostet 1,4 milliarder kroner mere end ventet og nu står til en slutregning på 6,6 milliarder kroner.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
18. marts kl. 11:12

Gammeltkendt problem i dansk byggeri. For tyve år siden entrerede jeg med en ærekær pæredansk murermester til opmuring af et familiehus. Da det stod færdigmuret, regnede det ind gennem murværket(?) Det endte med at jeg fik medhold og erstatning på 320.000 kroner for "byggesjusk" som murermesteren forsvare som "skik og brug"...

Årsagen dengang i 1999 var at de danske muremester og hans danske svende efterjusterer murstens placering ved at slå på den når den var sat i mørtlen og iøvrigt forsømmer fyldningsgraden for at lette efterjusteringen... -Alt i alt hvormed resultatet er at liggefugen ikke sluttede tæt til murstenens underside i kombination med meget mangelfuld fyldning af især studsfugerne... -Alt i alt hvormed der kom fugt i vores indevægge og vandpytter på vores loft, da der stort set også var svigt i samtlige tekniske løsning der ellers skal sikre at indtrængende vand ledes ud mod facaden og ikke ind i konstruktionen.

/Benny

8
18. marts kl. 10:47

Byg et rigtigt tag med et ordentligt udhæng.

Jeg tror at spareøvelsen starter allerede ved projekteringen. De dyre - men langtidsholdbare løsninger - bliver fravalgt, fordi arkitekterne tvinges til at vælge de billige - men også mere risikable designløsninger, som har den yderligere ulempe at have en indbygget hurtig forældelse. Så er de dårlige toner slået an allerede fra starten. Byggeriet bliver en SPAREØVELSE, i stedet for et langtidsholdbart KVALITETS-byggeri. Ved valg af entreprenør vælges den BILLIGSTE. Entreprenøren har derfor ikke råd til at ansætte fagligt udlærte danske bygningshåndværkere. Politikerne har også en meget stor del af ansvaret for det som man godt kan kalde en KÆMPE FIASKO. Overskriften forklarer alle ulykkerne i en enkelt sætning. Foreslår derfor at projektet omdøbes til SKOD-Sygehuse.

7
17. marts kl. 23:13

Det er den perfekte opskrift på at noget skal gå galt:

Motto på byggepladsen: 1) Vi har et meget stramt budget OG vi har drøntravlt, for vi er meget langt efter tidsplanen. -> Derfor vil der være fejl og mangler ved udførelsen. 2) MEN vi har til gengæld MASSER af tid til at LAVE DET OM. Og selv om byggeriet på den måde bliver dobbelt så dyrt, så viser det sig, at man ALTID finder de nødvendige penge til at gøre byggeriet færdigt. Efterskrift: Det kan godt være at det virker både Dumt og Dyrt at arbejde på DEN måde. Men alle os som har erfaring fra en byggeplads ved: SÅDAN HAR VI ALTID GJORT! når vi bygger Super Sygehuse.

6
17. marts kl. 21:59

Det er den perfekte opskrift på at noget skal gå galt: Den grundlæggende arkitektur anerkender ikke at det regner og blæser indimellem. Løsningsdetaljerne er enten ikke designet ordentligt eller også er de ikke udført korrekt. Både udførelse og fagtilsyn svigter. Hvordan kan der mures skalmur i ugevis uden at kvalitetssikring eller tilsyn fanger så dårligt håndværk. Det næste problem bliver vinduerne, for i en vindpåvirket facade der ikke leder vand væk, kommer selv det bedste træ/alu vindue til kort og det samme gælder elastiske fuger med tiden såfremt de er udført korrekt - ellers har man fornøjelsen allerede nu. Jeg glæder mig allerede til at denne typer bygninger i bæredygtighedens navn skal til at udføres i træ som får lov til at soppe i vand flere måneder om året.

5
17. marts kl. 19:31

De har andre byggeskigge sydpå, hvor facader oftere pudses, som de vist til gengæld er bedre til end danske byggefolk.

Det er dog nogle grelle fejl der findes, og jeg synes nok at de kunne være opdaget og rettet under selve byggeriet.

Hvem har ansvaret for at sikre at arbejdet bliver udført som forventet?

4
17. marts kl. 15:53

"Vand i hulmure akkumuleres oppefra og ned"

Det er lidt modsat hvordan vand normalt opfører sig ?

Er det fordi hulmursisoleringen faktisk kan holde på stå store vandmængder ?

3
17. marts kl. 15:21

Hvad mener du dog? Man har tværtimod opført et klassisk romersk impluvium.

2
17. marts kl. 14:50

Byg et rigtigt tag med et ordentligt udhæng. Det kunne i vid udstrækning have forhindret problemerne, og det ville gøre bygningerne meget kønnere. Flade tage er en uskik.

1
17. marts kl. 11:50

opdager man det nu og ikke for lang tid siden?