Byggeriets CO2-udledning skal reduceres med 96 procent: Her er junglen af krav

Plus4. oktober 2022 kl. 05:004
Byggeriets CO2-udledning skal reduceres med 96 procent: Her er junglen af krav
LCA-krav, CO2-klasse, DGNB og planetære grænser. Der er mange krav, som byggebranchen skal forholde sig til de kommende år, hvis den skal gå fra at være en klimaskurk til at være klimahelt. Illustration: Nanna Skytte.
Oven i bygningsreglementets kommende klimakrav er der en myriade af klimamærkningsordninger, som bygherrer, rådgivere og entreprenører skal navigere i.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis nogen i byggebranchen synes, det bliver svært at klare de klimakrav, der træder i kraft 1. januar, kommer her en dårlig nyhed – ja, faktisk flere: Det bliver nemlig meget snart meget sværere og desuden noget mere kompliceret.

Til gengæld er der også den gode nyhed, at lovgivningen og især krav og forventninger fra både ­offentlige og private bygherrer måske kan forvandle byggebranchen fra en ­klimaskurk til en klimahelt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. oktober 2022 kl. 16:35

Svend, når du ikke ved noget om emnet, så er der slet ingen grund til at udtrykke sig om emnet. Hvis man vil være kritisk over for noget, så bør man som minimum sætte sig ind i emnet før end man kritiserer det.

@Henrik: Det drøftes allerede flere steder, om co2-kravene bør medføre reduktion af andre krav. De mange forskellige krav modspiller hinanden. Bl.a. co2-krav, dagslys, termisk indeklima, mm. Det efterlader ikke meget designfrihed, og ofte er der forhold i lokalplanerne der yder yderlige modspil. Se bl.a. her:https://buildinggreen.eu/together/2022/03/02/hvad-har-dagslys-med-co2-aftryk-i-byggeriet-at-goere/

3
4. oktober 2022 kl. 16:32

Jeg kiggede meget på det da vi skulle bygge hus og uanset hvordan jeg regnede på det, var det altid bygningernes levetid der var den vigtigste faktor: Det gør enorm forskel om bygningens 'indbyggede' CO2 skal afskrives over 30, 100 eller 200 år.

Man skal være forsigtig med at ekstrapolere fra ét datapunkt, men jeg mener at vores hus er bevis på at man godt kan bygge med 100-200 års horizont, til samme kvadratmeterpriser som nutidens typehuse, der i min optik kun er i 30-50års klassen.

2
4. oktober 2022 kl. 15:29

Disse krav til byggeri har de samme problemer som GWP. Der er godt nok en fast årlig udledning fra energiforbruget under driften, men byggeriets engangsudledning under opførelsen kan man regne meget forskelligt på.

Desuden er det et spørgsmål hvor meget driften udleder når al energi bliver "grøn"?

Udledning under drift er dækket af energimærket, som vist ikke tager hensyn energiens "grønning". Engangsudledning under opførelsen tager måske heller ikke hensyn til materialernes "grønning" og hvor længe huset kan holde. Både holdbarhed og andre årsager til nedrivning er svære at vurdere 50 år frem.

1
4. oktober 2022 kl. 07:55

Gad vide hvilke regler, der skal fjernes, til gengæld for alle de nye regler der nu skal sættes i kraft?