

Hvis nogen i byggebranchen synes, det bliver svært at klare de klimakrav, der træder i kraft 1. januar, kommer her en dårlig nyhed – ja, faktisk flere: Det bliver nemlig meget snart meget sværere og desuden noget mere kompliceret.
Til gengæld er der også den gode nyhed, at lovgivningen og især krav og forventninger fra både offentlige og private bygherrer måske kan forvandle byggebranchen fra en klimaskurk til en klimahelt.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Svend, når du ikke ved noget om emnet, så er der slet ingen grund til at udtrykke sig om emnet. Hvis man vil være kritisk over for noget, så bør man som minimum sætte sig ind i emnet før end man kritiserer det.
@Henrik: Det drøftes allerede flere steder, om co2-kravene bør medføre reduktion af andre krav. De mange forskellige krav modspiller hinanden. Bl.a. co2-krav, dagslys, termisk indeklima, mm. Det efterlader ikke meget designfrihed, og ofte er der forhold i lokalplanerne der yder yderlige modspil. Se bl.a. her:https://buildinggreen.eu/together/2022/03/02/hvad-har-dagslys-med-co2-aftryk-i-byggeriet-at-goere/
Jeg kiggede meget på det da vi skulle bygge hus og uanset hvordan jeg regnede på det, var det altid bygningernes levetid der var den vigtigste faktor: Det gør enorm forskel om bygningens 'indbyggede' CO2 skal afskrives over 30, 100 eller 200 år.
Man skal være forsigtig med at ekstrapolere fra ét datapunkt, men jeg mener at vores hus er bevis på at man godt kan bygge med 100-200 års horizont, til samme kvadratmeterpriser som nutidens typehuse, der i min optik kun er i 30-50års klassen.
Disse krav til byggeri har de samme problemer som GWP. Der er godt nok en fast årlig udledning fra energiforbruget under driften, men byggeriets engangsudledning under opførelsen kan man regne meget forskelligt på.
Desuden er det et spørgsmål hvor meget driften udleder når al energi bliver "grøn"?
Udledning under drift er dækket af energimærket, som vist ikke tager hensyn energiens "grønning". Engangsudledning under opførelsen tager måske heller ikke hensyn til materialernes "grønning" og hvor længe huset kan holde. Både holdbarhed og andre årsager til nedrivning er svære at vurdere 50 år frem.
Gad vide hvilke regler, der skal fjernes, til gengæld for alle de nye regler der nu skal sættes i kraft?