Byggeriet hænger fast i traditionerne

At bygge billige boliger omkring byerne og i et opskruet marked er blevet et varmt politisk emne. Men for at vi kan få billigere boliger i byerne, skal staten skabe rammerne, mens byggeriet skal bruge mere præfabrikation og indgå flere strategiske partnerskaber, som det er set med Ikeas og Skanskas projekt, BoKlok.

Lektor og sektionsleder på BYG DTU Sten Bonke mener, at branchen kan indfri det politiske ønske om billigere boliger i byen, men før der kan bygges billigere, skal branchen kigge indad. For her venter første udfordring, mener han.

»Der er for meget i byggeriets produktionsprocesser, som styres gennem tilfældige efterspørgselsmønstre. Den ordre–orienterede adfærd ligger dybt i traditionerne og i en grad, som man slet ikke ser i andre brancher. Desværre er der en stor kerne af virksomheder, som lever godt med den traditionelle organisering af byggeprocessen, og som i udgangspunktet ikke har noget behov for forandringer. Især i de her tider, hvor alle arme og ben er beskæftiget,« siger Sten Bonke.

Præfabrikeret. BoKlok, et samarbejde mellem Skanska og Ikea, er et eksempel på, hvordan man kan få billigere nybyggeri. Husene bygges nærmest efter samlebånds-princippet på en fabrik. Det betyder at håndværkerne slipper for at arbejde udendørs – og samtidig kan man opnå en række stordriftsfordele. De første huse blev opført ved Hillerød, og den månedlige husleje for en andelsbolig på 89 m2 er 5.677 kr. plus forbrug. [foto: Skanska Illustration: Skanska

]

Helt umuligt er det dog ikke, mener han. Enkelte dele af branchen er begyndt at se behovet for nytænkning.

»Især de store entreprenører er begyndt at få øjnene op for nye metoder til at bygge på, slanke deres supplychains og lave faste aftaler med deres leverandører. Og det er den vej, vi skal, hvis priserne skal ned, og byggeriet effektiviseres,« påpeger Sten Bonke.

Det svenske eksempel

At bygge billige boliger omkring byerne og i et opskruet marked er blevet et varmt politisk emne. Men for at vi kan få billigere boliger i byerne, skal staten skabe rammerne, mens byggeriet skal bruge mere præfabrikation og indgå flere strategiske partnerskaber, som det er set med Ikeas og Skanskas projekt, BoKlok.

Strategiske partnerskaber er én måde af få billigere boliger på, fortæller Sten Bonke og nævner svenske BoKlok som et eksempel. BoKlok AB er et udviklingsselskab ejet af Skanska og Ikea. Tanken bag konceptet, der blev udviklet i Sverige i 1990'erne, er, at mennesker med "almindelige" lønindkomster skulle have adgang til et hus i god kvalitet til billige penge. For at få prisen langt nok ned bliver hele huset skabt som præfabrikation, hvilket sker i opvarmede fabrikshaller i Säffle og Sandsjöfors. Det giver store fordele, fortæller projektudvikler Peter Rehhoff fra Skanska.

» Håndværkerne arbejder inden døre på fabrikken i sikkert og varmt miljø og ikke ude i rusk og regn på byggepladsen. Byggekomponenterne samles industrielt på samlebånd, der saver tingene præcist til, sømmer og skruer delene sammen. Dette giver en rationel produktion med rutineret personale, som herved er med til at sikre kvaliteten. Endelig bliver affaldsmængden væsentligt reduceret. På byggepladsen skal byggematerialer pakkes ud, vinduer kan gå i stykker, byggekomponenter fejlmonteres og må erstattes af nye osv. Mange af disse processor undgår du på fabrikken,«siger Peter Rehhoff.

Arkitektfirmaet Vandkunsten redesignede boligerne til danskernes smag og efter et par tekniske ændringer, som brandimprægnering af træet og bedre lydisolering, blev de første huse opført i Hillerød 2004. 63 boliger blev revet væk på 30 minutter.