Byggeri på Aarhus Universitet 80 millioner kroner over budget
Udgifterne til nye lokaler til Aarhus Universitets Institut for Biomedicin er løbet løbsk. I 2013 forventede Bygningsstyrelsen at kunne opføre en 12.300 m2 stor laboratoriebygning for 533 mio. kr. og renovere en anden bygning for 281 mio. kr. Men det samlede projekt ser nu ud til at gå 80 mio. kr. over budget - svarende til en budgetoverskridelse på knap 10 procent. Det oplyser universitetsdirektør Arnold Boon fra Aarhus Universitet. Universitet er lejer på byggeriet, som Bygningsstyrelsen har ansvaret for at opføre.
»Der er tre hovedårsager: Vejrlig, at der skulle findes en ny funderingsmetode, og at man var nødt til at opsige kontrakten med en entreprenør, der ikke overholdt tidsplanen,« forklarer universitetsdirektøren.
Læs også: Vejdirektoratet overtager statens byggerier efter byggeskandale
Den nye laboratoriebygning består af 8.300 m2 over jorden fordelt på fire etager og en 4.000 m2 stor kælder. Men byggeriets første store problem ramte allerede, da råhusentreprenøren gik i gang med at etablere byggegruben.
»Byggeriet ligger meget tæt på Steno-museet, og man var simpelthen bange for at spunsningsarbejderne ville slå revner i museets fundament,« fortæller Arnold Boon.
Spunsningsarbejdet blev stoppet 12. november 2014 og kom først i gang igen efter årsskiftet.
Regn oversvømmede kælder
Derefter gik entreprenørerne i gang med at etablere den to etager dybe kælder. Men i løbet af sommeren 2016 begyndte det at regne. Og regne. Og regne.
»Bygningen var ikke lukket, så kældrene blev oversvømmede, og der skulle bruges lang tid på at tømme og udtørre dem, før de kunne komme videre med byggeriet.«
Bygherre: BygningsstyrelsenFakta om AU Health
Arkitekt: Cubo Arkitekter A/S
Landskabsarkitekt: Møller og Grønborg
Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
I brug: 2018
Oprindeligt budget 813,9 mio. kr. (2013-kroner)
Da råhuset var klart, rykkede de andre entreprenører ind og begyndte deres opgaver. Men også her opstod problemer.
»Tømrerentreprenøren overholdt simpelthen ikke tidsplanen. Og når én entreprenør kommer bagud, påvirker det også de andre, som så kræver ekstrabetaling. Derfor har Bygningsstyrelsen måttet udskifte tømrerentreprenøren.«
Bygningsstyrelsen har fået lavet syn- og skøn på tømrerentreprenørens arbejde og stadet for at kunne vurdere, hvor stor en del af entreprisesummen, som entreprenøren har gjort sig fortjent til. Men styrelsen vil ikke oplyse status på byggesagen.
Alle reserver væk
Desuden har det - ligesom på byggeriet af Niels Bohr Bygningen til Københavns Universitet - vist sig, at være dyrere at bygge laboratorier, end Bygningsstyrelsen havde regnet med.
»Oprindeligt havde man afsat ti procent af budgettet til uforudsete udgifter. Men laboratoriebyggeri er mere kompliceret end som så, fordi der er så mange indbyrdes afhængigheder og en rækkefølge i hvem, der skal til hvornår, som hurtigt kan blive forskubbet,« forklarer Arnold Boon.
Læs også: Niels Bohr Bygningen: 2,5 km rør skal udskiftes - kan koste op mod én milliard ekstra
Erfaringerne fra Niels Bohr Bygningen, Aarhus og andre laboratoriebyggerier har nu fået Bygningsstyrelsen til at indføre større reserver på 'komplicerede' byggerier.
To år forsinket
Regnen, funderingsproblemerne, tømrerentreprisen og laboratorieudfordringerne betyder tilsammen at budgettet er skredet med 80 mio. kr. Desuden er byggeriet blevet forsinket.
Ifølge det oprindelige aktstykke, forventede Bygningsstyrelsen, at nybyggeriet kunne tages i brug medio 2016. Men ifølge Arnold Boon er der nu lagt op til at entreprenørerne overdrager byggeriet til Bygningsstyrelsen - en såkaldt AB92 aflevering - i juli måned, hvorefter universitetet forventer at bruge tre måneder på at indrette kontorer og laboratorier og flytte og kalibrere udstyr. Det betyder, at forskerne formentlig kan rykke ind i oktober 2018.
Ombygning også fordyret
Når forskerne er flyttet, er det planen at tage fat på en renovering af de bygninger, de forlader. Ifølge det oprindelige aktstykke er der budgetteret med 281 mio. kr. (2013-kroner) til denne opgave. Men i den seneste status over statens anlægsprojekter, har Bygningsstyrelsen allerede varslet, at ombygningen også kan blive dyrere.
»Ombygningerne er under projekteringen blevet væsentligt udvidet med bl.a. energitiltag, hvilket har betydet, at budgettet for genopretningerne er blevet højere end på aktstykketidspunktet. De indkomne tilbud på genopretningen skal nu vurderes, og Bygningsstyrelsen skal revurdere projektets bygbarhed, risici, kompleksitet og reserver,« står der i statusrapporten.
Bygningsstyrelsen lukker i
Ingeniøren har også bedt Bygningsstyrelsen om at kommentere udviklingen på byggeriet. I første omgang sagde projektchef Annette Bisgaard ja til at fortælle, hvad der var sket. Men efterfølgende vendte styrelsens kommunikationsafdeling tilbage i en mail og skrev, at styrelsen ikke vil udtale sig om byggeriet udover, hvad der fremgår af statusrapporten.
Se Bygningsstyrelsens præsentationsvideo af projektet her
