Byggeri-fest: CO2 fra cement fordoblet og produktionen bliver stadig mere klimaskadelig

Enorme mængder cement anvendes i Kina til nybyggeri til kinesere, der flytter fra land til by. Her fylder byggearbejdere i søndags cement i byggeriet af et vandreservoir i Minle i det nordvestlige Kina i Gansu-regionen. Illustration: Xue Lei/AP/Ritzau Scanpix

Vi bruger i dag så meget cement på verdensplan, at det svarer til at hver eneste jordbo køber ét kilogram cement om dagen. Og sådan har det langtfra altid været.

Cement er i dag rygraden i det meste byggeri på verdensplan, og over de sidste 20 år er produktionen vokset så meget, at CO2-udledningen fra produktionen er fordoblet, viser tal fra CICERO (Center for International Climate Research and the Global Carbon Project) ifølge AP.

I 2021 blev der udledt 2,9 milliarder ton CO2 knyttet til cementproduktion. Det er mere end syv procent af de globale CO2-udledninger - og dermed står cement for et større udslip end for eksempel flyindustrien, der står for 2 til 3 procent. Og det i en tid, hvor de seneste tal fra IEA viser, at de globale CO2-udledninger nåede et rekordniveau i 2021.

Som Ingeniøren tidligere har kortlagt, så er det især i Kina, at cementproduktionen er vokset, og de nyeste tal viser, at udledningerne fra Kina er tredoblet siden 1992.

De globale CO2-stigninger kan dog ikke alene forklares med en stigende produktion af cement, for en yderligere faktor er, at produktionen af cement er blevet mere klimaskadelig. CO2-intensiteten - CO2-udledningen pr. produceret ton CO2 - er steget med 9,3 procent fra 2015 til 2020, viser tal fra Det Internationale Energiagentur.

Som man kan se i grafikken herunder, forventer Det Internationale Energiagentur, at verdens forbrug af cement som minimum vil fortsætte på samme niveau og formentlig stige.

Artiklen forsætter under illustrationen.

Illustration: Det International Energiagentur

Flere aktører som Aalborg Portland har ellers arbejdet på at fremstille mere CO2-venlig cement. Aalborg Portland lancerede det patenterede cement-produkt Futurecem i 2020 efter syv års udviklingsarbejde.

Cementen har et 30 procent mindre CO2-aftryk, men indtil videre har Aalborg Portland har svært ved at sælge det nye produkt, fordi kunderne ikke vil betale mere for CO2-venlig cement. Sidste år satte Aalborg Portland dog prisen ned i håb om at lokke kunder til.

Men andre steder i verden har lignende cement-producenter udfordringer med nye mere klimavenlige produkter som PLC-cement, der skulle have et 10 procent mindre CO2-aftryk.

Ifølge chef for bæredygtighed i industrigruppen Portland Cement Sammenslutning, Rick Bohan, så er der en udbredt konservatisme i det globale marked, som gør at kunderne afholder sig fra at bruge nye typer cement, eller bruger mere af de nye typer for at være sikker på det holder. Også selvom styrken i det nye cement er rigelig god til byggeriet.

Cementindustrien store udfordring er, at dens primære råmateriale – kridt – er årsag til cirka halvdelen af udledningen. Når kridtet varmes op i cementovnene, omdannes det nemlig til kalksten og CO2. Så selvom cementandelen i betonen kan reduceres, og man kan fyre med affald i stedet for kul, vil der stadig komme CO2 op af skorstenene.

Illustration: Det International Energiagentur
Emner : Beton
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tja... hudson resources påstår at de har lavet en CO2 fri cement af Anorthosite

der er også nogle arabere og koreanere, der mener, at CO2 kan udnyttes til at forbedre hærdningen:

They claim that if the global precast concrete industry implemented CO2 curing technology, it could recycle at least 63 million tons of CO2 every year, the equivalent of taking around 14 million cars off the road.

The actual figure may be as high as 246 million tons of CO2, the equivalent of approximately 53 million cars, they add...

https://www.globalconstructionreview.com/r...

 • 0
 • 6

SKAL alting handle om ‘klimaet’? Medier og politikere er sku gået i selvsving. Hvad med at snakke om biodiversitet, fosfatmangel, overbefolkning, gas/olie som industrielle råstoffer?

Ensidigt.

 • 12
 • 12

Peter: Somme tider synes jeg også, det bliver for meget. Men det er især alle de "småting", der uafbrug bringes frem, og som kun hjælper den berømte skræder! - Dette gælder også solceller og vindmøller, som kun virker, når vejret tillader det. Mens der snakkes FOR LIDT om de store ting, der virkelig hjælper: Verdens flere tusind kraftværker, der kører på olie, kul og naturgas skal erstattes af vandkraft og kernekraft. Almindelige gennemprøvede PWR og BWR, som der nu er ca. 400 af. De nye små reaktorer, SMR, kan på langt sigt bidrage på steder, hvor de store er for store. Og nu, hvor EU begynder at regne kernekraft for grøn energi, er det svært at se, hvorfor bygningen i Vesten går så langsomt. Havde vi fortsat byggeri-hastigheden efter 1990, havde vi idag løst halvdelen af problemet.

 • 12
 • 7

Kernekraft er ikke nødvendigvis mere CO2 venlig end naturgas. Det komme an på hvor og hvordan uran brydes, samt hvor og hvordan uranen beriges. Så er der selvfølige miljøproblemerne med affald fra minedrift, berigelsen og driften fra kernekraft.

 • 6
 • 5

Forfatteren Thomas Djursing skriver: "Når kridtet varmes op i cementovnene, omdannes det nemlig til kalksten og CO2."

Kalksten er stadigvæk CaCO3, men en bedre konsolideret form end den bløde kridt ('synlige', nano-size individuelle skaller) vi kender. CaCO3 -> CaO + CO2, hvor Calcium-oxid vil optræde som fast/pulver-form.

.....

Peter hansen SKAL alting handle om ‘klimaet’?

Der er hverken læse eller kommentar-tvang til de emner som Ing.dk bringer op. Om cement-produktion der involverer CO2-udvikling i mia ton klassen er det vel relevant nok. Industrien er historisk og velfunderet i Danmark og derudover under stadig udvikling mod mindre CO2-aftryk. Det behøver du ikke selv personligt at følge med i.

.....

Saxet fra "theconstructor.org|concrete|curing-concrete-carbon-dioxide|39587|":

"The process lets the CO2 to diffuse into the concrete and undergo carbonation. The carbonation finally results in thermodynamically stable calcium carbonate products."

Altså, samme process som vi udnytter når vi kalker vores huse med CaO + H2O. Jeg tror ikke at styrken matcher andre CO2-dyre cement-typer.

På wikipedia er det muligt at finde oplysninger om industriens tekniske klassifikationer/beskrivelser af cement.

 • 7
 • 1

Se det spritnye skrift forfattet af Richard Lindzen og William Happer

Lindzen og Happer?

Klimaforskningens Gøg og Gokke!

🤣🤣🤣

Prøv nu at læse lidt op på, hvad rigtige klimaforskere skriver - i stedet for disse for længst pensionerede koryfæer, hvis tidligere kolleger har følt sig kaldet til offentligt at undsige på grund af deres eklatante vrøvl og deres tætte økonomiske forbindelser til fossilindustrien.

Deres manglende troværdighed kan ikke undgå at afspejle sig på de (få) benægtere, der stadig promoverer dem.

Ingen grund til eksempler på deres manglende troværdighed - enhver med en computer vil kunne finde talrige eksempler på ingen tid.

PS: Du får et identisk svar her - fordi du - i strid med debatreglerne - har postet identiske indlæg i flere tråde.

PPS: Det er selvfølgelig anmeldt for samme samt for AGW-benægtelse (Som Henrik Heide jo lovede at slå ned på)

 • 9
 • 5

Der er hverken læse eller kommentar-tvang til de emner som Ing.dk bringer op. Om cement-produktion der involverer CO2-udvikling i mia ton klassen er det vel relevant nok. Industrien er historisk og velfunderet i Danmark og derudover under stadig udvikling mod mindre CO2-aftryk. Det behøver du ikke selv personligt at følge med i.

For IDA-medlemmer er der betaletvang til Ingeniøren, og den er fyldt med alt godt om klimaet. På bekostning af andet stof, må man formode.

Hvis forfatteren til #3 er IDA-medlem, er han i sin gode ret til at brokke sig over Ingeniørens stof.

 • 3
 • 2

Fra de klimabekymredes side, foreskrives altid løsninger der pålægges den rige del af verden.

Men langt hen ad vejen, har de fattige også råd til cement og teglsten, og enhver tilvækst i Jordens befolkning, vil kræve en forøgelse af boligmassen.

Det er på tide at de professionelle klimaalarmister stiller krav til de fattige lande om at de gør noget ved deres befolkningstilvækst. Mig bekendt er der ikke noget land, bortset fra måske Kina endnu, der har en politik for at begrænse befolkningstilvæksten.

 • 0
 • 4

Der er alternativer til klassisk cement. Det kan være materiale der er baseret på rest biomasse, efter anden udnyttelse, og aske.

Problemer er selvfølgelig at disse materialer ofte kun har 25 til 30 % af rigtige cements styrke.

Men der er mange anvendelser hvor denne mindre styrke er godt nok.

Eksempelvis: Gulv i et-plans hus. Behøver betonen her at være lavet med det gode cement?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten