Byggeregler hænger fast i oliekrisen
Danmark er i front med krav til energiforbruget i bygninger, hævder danske politikere og byggefolk igen og igen. Men energikravene betyder ikke, at CO2-udslippet faktisk falder.
Oliekriserne i 1970'erne fik de danske politikere til at sætte hårdt ind mod olieforbrug og i stedet udbrede først kul- og affaldsbaserede kraftvarmeværker og senere også naturgas- og biomasse-baserede værker og fjernvarme. For at sikre systemernes rentabilitet fik kommunerne med varmeforsyningsloven i 1979 lov til at pålægge husejere tilslutningspligt, hvis de kunne påvise, at fjernvarmen var samfundsøkonomisk rentabel.
For yderligere at skubbe på fjernvarmen, så bliver man i energirammeberegning straffet for elforbrug på den måde, at man skal gange elforbruget med en faktor på 2,5, når man beregner energiforbruget. Hvis der er solceller eller vindmøller på parcellen, kan den produktion også ganges med faktor 2,5, før den trækkes fra energirammen.
Det betyder, at et hus forsynet med fjernvarme eksempelvis vil ligge i standardklassen i det nuværende bygningsreglement, mens man med en jordvarmepumpe omtrent kan løfte det samme hus til lavenergiklasse 2010 (standardkravet næste år) og hvis man også sætter en solfanger eller solceller på taget, så kan huset endda ende i lavenergiklasse 2015.
Husets energibehov er ikke ændret, men teknisk er det nu et meget mere energieffektivt hus, fordi der produceres en del af energien på matriklen. Problemet er ifølge en rapport skrevet af Rambøll og Aalborg Universitet, at det samfundsøkonomisk er dårligere at producere energi på små anlæg end på store, og CO2-udledningen kan endda også være større, fordi varmepumperne bruger el.
»Politikerne tror, at de med lavenergirammen har gjort en masse for klimaet, men med mindre man tilpasser bygningsreglementet, så det tillader brug af de samfundsøkonomisk bedste løsninger, viser det sig i praksis at de påtvinger bygningsejeren en samfundsmæssig urentabel investering,« advarer markedschef Anders Dyrelund fra Rambøll.
Dokumentation
