Byggeleder: Edb hører overhovedet ikke hjemme på en byggeplads

Klik på billedet for at læse artiklen fra 5. september 1975

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Hvis man føler et behov for sådanne metoder, er det blot fordi man har lavet organisationen og processen for indviklet.«

Det er genialt sagt af E. K. Jørgensen, og bestyrker en mening jeg har haft længe.

Hvis man kigger på f.eks. social- eller skattelovgivning, så er den præget af "hvor meget er muligt" (mht. kompleksitet), og ikke "Hvor meget giver mening". Det forleder politikere til at køre flere og flere særinteresser og millimeterretfærdighed ind i lovgivningen, fordi de ved at det "klarer IT nok".

Det samme oplever jeg f.eks. med software. Tidligere skrev man en "make" som kaldte compiler, assembler, linker, loader osv.. Det var besværligt, men man havde stadig en fornemmelse af, hvad der foregik. Nu om dage arbejder man med abstraktionsniveauer der er så høje at ingen aner hvad der virkelig sker.

KISS-princippet er mange steder forsvundet helt til fordel for bekvemmelighed.

 • 14
 • 2

KISS-princippet er mange steder forsvundet helt til fordel for bekvemmelighed.

Jeg tror der også ligger en skjult ideologi bag: Det må ikke være muligt at se hvad der foregår, og helst ikke være muligt at tjekke manuelt. Vi skal lære at stole på computeren, og ikke have andre muligheder, end at tage efter, hvad den svarer. Alt andet, vil blive kompliceret. Det er en ideologi der er bag: Alt magt til computeren - det ser uskyldig og objektivt ud - men den styres af en super hemmelig kult, der ikke viser sig og ikke vil frem.

Problemet ved computere er, at de ikke brokker sig. De burde råbe op, de burde hoste, de burde overdynge skærmen med advarsler, når der forekommer noget kompliceret og ulogisk i deres kode. Men, sådan er de ikke lavet.

Computere er lavet til at udføre uden brok.

 • 2
 • 6

....at dit styresystem ikke er Windows 10......Der mener sig berettiget til at rette på mine korrekte sammensatte ord og begynde at opdatere i en time mens jeg er ved at bestille flyvebilletter.

 • 11
 • 0

..Nu om dage arbejder man med abstraktionsniveauer der er så høje at ingen aner hvad der virkelig sker...

Viden og erfaring er efter min mening YT i dag, og scenen er overtaget af politikere, "taledelirister" og "verbaljunkies".

Mærsk koncernen gik fint under Mærsk, som vidste, hvad han talte om. Nu går den ikke godt mere. Novo fungerede fint under Lars Rebbien, som havde en lang erfaring i virksomheden, inden han blev øverste leder. Og sandelig, det han hans afløser også.

I de statslige organisationer farer generalisterne ind og ud af svingdøren på topniveau - og se hvordan det går her-.

 • 2
 • 0

Nu om dage arbejder man med abstraktionsniveauer der er så høje at ingen aner hvad der virkelig sker.

Det er nødvendigt at hæve abstraktionsniveauet hvis du vil øge produktiviteten. Når der til sidst kun er en mand der trykker på knappen til at 3D printe et hus kan han jo umuligt have al den viden og erfaring der er gået i dels designet af huset, dels maskineriet der udfører det.

I takt med at vores redskaber bliver mere og mere magtfulde vil konsekvenserne af fejl også blive mere overvældende. En tømrer kan efter et slag sige om en hammer er god eller dårlig. En dårlig hus-printer bliver først afsløret efter 20 år og 10000 huse.

Det er dog stadig en god forretning, så væn jer til det.

 • 1
 • 0

Jeg må sige, at jeg sjældent har læst en så givende artikel om byggeriet. Han var altså ikke helt dum, ham E.K. Jørgensen (mange af hans principper blev der undervist i på DTU efter år 2000, bare med et smart navn, f.eks. partnering). Men tankevækkende at den blinde tillid til IT-sovs allerede var fremme for over 40 år siden - vi er tilsyneladende ikke kommet så meget videre, når vi (især politikerne) stadig tror at overkomplicerede organisationer og processer på magisk vis kan reddes med "IT-sovs".

Jeg synes især pointerne omkring optimering af processerne og byggelederens vigtigste opgave er guld værd - og for øvrigt lidt gået i glemmebogen. Også at pris, kvalitet og tid hænger ufravigeligt sammen, er nogle gange glemt - af såvel bygherre som ingeniør. Som en tankeøvelse kunne man jo læse artiklen igen og derefter lave en analyse på COWI's lufthavnseventyr i Oman, og se hvormange af principperne, der var overholdt...

PS. Max: Jeg har ikke glemt dig.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten