Byggeledelse i bibelbæltet

I de varme sydstater i USA er den danske stenuldsproducent Rockwool ved at etablere sin seneste knopskydning på det nordamerikanske marked; en fabrik i Mississippi.

Delprojektleder Jacob Stig Nielsen flyttede til byen Memphis i det amerikanske bibelbælte med sin kone og deres to børn i august sidste år, og rent arbejdsmæssigt beskriver han skiftet som ‘nemt’.

»Amerikanerne er nemme at arbejde med, og det er nemt at få implementeret de specifikationer, man giver,« eksemplificerer Jacob Stig Nielsen, der også har arbejdet som projektleder i både Europa og Rusland.

I USA er der ifølge delprojektlederen ikke så mange lokale godkendelsesmyndigheder. Så det foregår sådan, at man hyrer et ingeniørfirma med ‘professional engineers’, der sørger for at tilpasse bygninger og anlæg til de lokale regler og standarder.

»Der var det anderledes i Rusland, hvor det kommer helt an på, hvad den lokale inspektør har fået til morgenmad,« fortæller Jacob Stig Nielsen.

Yes, we can!

Mens det på arbejdspladsen er nemt at håndtere og konvertere de tekniske forskelle mellem europæisk standard og amerikansk standard, er der straks en større forskel på arbejdskulturen, som kræver lidt tilvænning.

»Der er mere en ‘ja-kultur’ her, hvor man virkelig kan mærke, at det er et liberalt marked. Der er ikke grænser for, hvad leverandørerne kan, når man spørger dem,« fortæller Jacob Stig Nielsen, der lige har skullet lære at sortere de mest opblæste og uerfarne udbydere fra.

Et af de tricks, han har lært for ikke at blive bombarderet med henvendelser fra sælgere af udstyr og services, er at skrive en helt anonym titel på sit visitkort.

»Hvis man har en ‘decision maker’-titel, bliver man overdynget af spam fra sælgere,« erfarer Jacob Stig Nielsen.

»Så jeg har brugt mine amerikanske kolleger til at gennemskue, hvilke firmaer der kan levere direkte i stedet for at have 17 mellemmænd på,« siger han.

På det mere private plan oplever delprojektlederen, at der er en lidt anderledes dresscode end i Danmark. Niveauet skal lige løftes lidt op fra den traditionelle ingeniør-uniform.

»Man kan godt have cowboybukser på, men man skal passe lidt på engang imellem. Vi er selvfølgelig også i bibelbæltet, men man skal kende dem, man er sammen med godt, inden man er alt for dansk,« som han udtrykker det.

»Og det er uanset, hvor man er i hierarkiet.«

Til dagligt mærker han ikke, at hans nuværende bopæl ligger midt i det amerikanske bibelbælte, men der foregår meget socialt i kirkerne, fordi amerikanerne bruger dem mere som forsamlingshuse, end danskere er vant til. Så mange af de tilbud, der kommer fra lokalsamfundet, foregår i kirkeregi.

»Vi har ikke brugt det så meget endnu, kun i forbindelse med noget julearrangement. Jeg tror ikke, det at bruge kirken er en forudsætning for, at man får det rette netværk. Det er bare et sted, hvor der kommer mange mennesker. Så jeg oplever ikke, at de har et problem med at tale med dig, selvom du ikke kommer i kirken,« siger Jacob Stig Nielsen.

Parkeringsindsigt

Det er ikke en regel i Rockwool, at projektlederne på nyopførsler af fabrikker skal være danske. I Jacob Stig Nielsens tilfælde blev han sendt til Mississippi for at oplære to amerikanske projektledere, der skal tage sig af henholdsvis den mekaniske og den elektriske bygningsdel.

»Jeg har lavet en del fabrikker og produktionslinjer, så jeg er nok sendt herover qua den erfaring, jeg har. Og for at sørge for at sikre den måde, Rockwool gerne vil have det på,« siger han og hentyder til, at Rockwools interne standarder for eksempelvis rør og konstruktionsmaterialer er lidt højere, end amerikanerne er vant til:

»Men det er blevet vel modtaget, for der er jo ingen, der er kede af at sælge mere sikkerhedsudstyr!«

Til gengæld har den danske delprojektleder og hans kolleger måtte indse, at parkeringsforholdene i Mississippi skulle tilpasses de amerikanske standarder og ikke de danske:

»Herovre er der ingen, der kan komme rundt, medmindre det er med bil. Der er ingen offentlige transportmidler her, og det er med livet som indsats, hvis man cykler.«

Så parkeringspladsen er blevet udvidet.

Jacob Stig Nielsens rolle er i dag ændret lidt siden ankomsten, for de to amerikanske projektledere er selvkørende, og Jacob Stig Nielsen fungerer som mentor for dem og står samtidig for projektledelsen af ‘den varme ende’, hvor råmaterialet i stenuld bliver smeltet.

Lige nu er fabrikken en byggeplads, men fra midten af 2014 skal den supplere fabrikken i Toronto, Canada, med hele det sortiment, Rockwool har på hylderne på det nordamerikanske marked.