Byggebranchen taler om bæredygtighed men vil ikke betale for CO2-besparende cement
Den CO2-besparende cementtype, som Aalborg Portland efter mange års udvikling sendte på markedet i januar, har trods højkonjunkturen i byggeriet langt fra vist sig at være den salgssucces, som producenten havde regnet med.
»År til dato har vi solgt omkring 2000 ton – vi regnede med 40.000 på årsbasis. Så hvis du regner det om, har vi måske solgt fem pct. af det, vi havde regnet med, sådan cirka,« fortalte adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen tirsdag til Børsen.
Ler letter CO2-belastning
I den nye cementtype, kaldet Futurecem, er en del af klinkerne erstattet af kalcineret ler og kalkfiller. Kalcineret ler skal ikke varmes nær så højt op som klinker, og udleder ikke CO2 under opvarmningen. Derfor er CO2-udslippet fra produktionen af den nye cement omkring 30 procent lavere end ved produktion af traditionel cement.
Læs også: Fra nytår kan du få beton med 25 procent lavere CO2-udslip
Men da man til nogle typer beton skal bruge lidt mere af den nye type cement, end hvis man brugte ren Portland-cement, forsvinder lidt af CO2-besparelsen, så CO2-udledningen fra en beton med den nye cementtype er omtrent 25 procent lavere end fra en beton med ren Portland-cement.
30 procent merpris
For et standard etagebyggeri betyder det, at CO2-udslippet set over bygningens levetid bliver 6-7 procent lavere, hvis man anvender beton med den nye type cement.
Aalborg Portland har ifølge en pressemeddelelse brugt omkring 50 mio. kroner på at udvikle den nye cementtype, og skal investere 0,5 milliarder kroner i nye produktionsanlæg frem mod 2025. Så selv om produktionsprisen er omtrent den samme som for almindelig cement, valgte Aalborg Portland at sætte prisen for Futurecem omkring 30 procent højere end for almindelig cement. Men det har markedet tilsyneladende ikke villet være med til at betale.
»Vi må sande, at udviklingen i efterspørgslen overraskende nok går for langsomt, og der er samtidig lav betalingsvillighed for mere grønne løsninger,« forklarer Michael Lundgaard Thomsen i pressemeddelelsen.
Kan ikke nå klimamål
Det dårlige salg gør det svært for Aalborg Portland at nå det mål for CO2-reduktion, som virksomheden meldte ud i 2019 og siden indgik en ikke-bindende aftale med regeringen om.
Målet er at co2-udledningen fra fabrikken i 2030 skal være faldet med 660.000 ton - svarende til et fald på 30 procent. Men det mål kan ikke nås uden et større salg af den CO2-besparende cementtype. I Børsen fortæller Michael Lundgaard Thomsen således, at omkring en tredjedel af reduktionen skulle opnås via salg af den nye cementtype.
Fjerner merpris
Selv om Aalborg Portland ikke mener, at merprisen er den eneste årsag til det dårlige salg, vil virksomheden fjerne den fra 1. september.
»Vi har med prisudligningen fjernet en væsentlig barriere. Nu er der brug for, at resten af værdikæden også byder sig til. Bygherrerne, også de offentlige, skal efterspørge CO2-reduceret beton, rådgiverne skal kende til mulighederne og tage dem med i projekteringen, og entreprenørerne og betonproducenterne skal tilvælge nye løsninger,« siger Michael Lundgaard Thomsen i pressemeddelelsen.
Fremskynd klimakrav
Konkret opfordrer han regeringen og Folketinget til at fremskynde og/eller stramme de bæredygtighedskrav, der skal indfases mellem 2023 og 2030.
Læs også: Ny aftale: CO2-krav til nybyggeri fra 2023
»Vi mener, at kravene skal indføres hurtigere. Og jeg vil sige det på den måde, at det måske er nogle lidt konservative krav. Man strammer skruen lidt hvert år. Men det er først i slut-20’erne, at kravene egentlig fordrer en bæredygtig cement.«
