Byggebranche til politikere: »Kræv, at vi bygger bæredygtigt«

Plus24. januar 2020 kl. 12:553
Byggebranche til politikere: »Kræv, at vi bygger bæredygtigt«
En del offentlige bygherrer stiller allerede i dag bæredygtighedskrav, når de bygger nyt. Eksempelvis er børnehaven Karolinelund i Aalborg DGNB-certificeret. Men det er stadig et fåtal af bygherrerne, der er villige til at betale. Så hvis branchen skal rykke, er der brug for obligatoriske bæredygtighedskrav, mener flere organisationer. Illustration: DK-GBC.
Både bygherrer, rådgivere og entreprenører opfordrer regeringen til at indføre obligatoriske bæredygtighedskrav i bygningsreglementet. Men der er brug for en indfasningsperiode.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis CO2-udledningen i byggebranchen for alvor skal ned, er det ikke nok, at politikerne indfører de planlagte frivillige bæredygtighedskrav. Branchen har brug for at vide, at obligatoriske krav vil blive indfaset over en periode på tre-fem år. Sådan lyder budskabet fra Bygherreforeningen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Dansk Byggeri.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
24. januar 2020 kl. 18:11

Det er lidt ærgerligt at vi i DK åbenbart kun klassificerer byggeriet i forholdsvis grove klasser, hvor kun 'Let Rækkehus byggeri' har 'Bygge CO2' mindre end 'Levetids CO2', alt andet dominerer etableringens udledning. Værst er 'Let kontorbyggeri, 4 etager' som har bygge CO2 på hele 7/8 af den SAMLEDE udledning. (Ref. https://ing.dk/artikel/regeringen-under-pres-indfoer-baeredygtighedskrav-byggeriet-231638)

I terorien kan f.eks. en bjælkehytte vel næsten være CO2 negativ, hvis man forestiller sig at trøerne fældes forholdsvist lokalt med elektriske maskiner der kører på vind- og solelektricitet.

Men hvor grønt træ som byggemateriale egentligt er, syntes lidt svært at finde ud af, men her er dog et metastudie:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1462901109001804Resume er at, når træ substiuterer andre bygge materialer fås en CO2 fortrængningsfaktor på -2,3 til +15

Gennemsnittet er 2,1, så bygning i træ 'skulle' udlede 2,1 gang emindre CO2 end 'andet'. Eller for hvert tons træmateriale man anvender, fås en CO2 udlednings reduktion på 3,9 ton.

Jeg diskuterede rapporten med en kollega, som - helt korrekt - påpegede at bygningernes levetid, kan berettige beton og det passer med en Svensk undersøgelse, som konkluderer at over 120 år er beton ikke værre end træ. (Kan ikke være et bjælkehus, for det holder jo nemt 120 år)

Hertil er det vel rimeligt at bemærke, at vi også skal kigge på noget der virker nu-og-her og ikke har et fint regnskab over mange, mange år.

2
Redaktør, BuildingTech -
24. januar 2020 kl. 14:24
Redaktør, BuildingTech

Hej Henning

Hvis du ser på grafikken i artiklen, kan du se, at størstedelen af en bygnings klimapåvirkning kommer fra byggematerialer og byggeproces. Så det har faktisk en betydning.

I Holland hvor man har indført skrappere krav, end det der umiddelbart er lagt op til i Danmark, vurderede man oprindeligt, at det ville gøre byggeriet omkring 10 procent dyrere. Men i dag kan man se, at det godt kan lade sig gøre at bygge bæredygtigt uden en meromkostning i den størrelse.

Samme erfaring har eksempelvis PensionDanmark gjort sig. I podcasten Byens Podcast, kan du eksempelvis høre projektudviklingsdirektør Mia Manghezi fortælle, det ikke koster mere at bygge bæredygtigt, hvis det bliver tænkt ind fra starten. I podcasten siger hun:

»Jeg synes, at vores cases begynder at vise, at vi sagtens kan arbejde med bæredygtigt byggeri og få det certificeret efter DGNB inden for den ramme, som vi i forvejen havde. Det, der er det afgørende, er, at få det gjort fra starten af. Hvis man er kommet godt i gang med et ejendomsprojekt, og så finder ud af, at det i øvrigt skal være bæredygtigt, og at det også skal certificeres, så bliver det dyrt. Så man skal have kompetencerne, og man skal have kompetencerne hos sin rådgiver, og man skal bestille fra start af, så det ikke bliver et fordyrende element. «

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

1
24. januar 2020 kl. 13:26

Ja, for så kan vi hæve prisen! Var det ikke bedre at politikerene krævede at al energi til boligerne kommer fra ikke fossile kilder, så har alt det andet fis ikke rigtig nogen betydning. Pengene kan kun bruges én gang, jeg tror de er givet bedre ud på VE og tilhørende infrastruktur end på dyrt byggeri. Energi til huse er det simpleste sted at gøre 100% fossilfrit.