Bygge-eksperter finder fejl i 70 procent af Bangladeshs tøjfabrikker

Vestlige tøjfirmaer, der vil stille større krav til sikkerheden arbejdere i lavtlønslande som Bangladesh, står over for en svær opgave.

Efter bygningskomplekset Rana Plaza i Bangladeshs hovedstad Dhaka kollapsede 24. april på grund af ulovlige konstruktioner og sjusket byggeri har landets hær krævet at se tegningerne for de tøjfabrikker, der er medlemmer af brancheorganisationen Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association. Og de første resultater er ikke lovende.

»Vi har allerede undersøgt omkring 30 bygninger, og cirka 70 procent lever ikke op til kravene,« fortæller Mehedi Ahmed Ansary, der er professor ved civilingeniøruddannelsen på Bangladesh University of Engineering and Technology, til det amerikanske magasin Engineering News Record (ENR).

Han er næsten positivt overrasket over resultatet, for han vurderer ifølge hjemmesiden, at op mod 90 procent af bygningene i landet ikke lever op til byggenormerne.

Samtidig med at hæren undersøger, hvilke af landets tusinder af tøjfabrikker der skal forstærkes, ombygges eller endda lukkes, begynder der at komme flere oplysninger om årsagerne til Rana Plazas kollaps, der indtil videre har kostet over 1.100 mennesker livet og såret over 1.600. Der er dermed tale om den værste arbejdsulykke i tekstilindustriens historie.

For det første var bygningen kun godkendt til at have fem etager og én kælderetage, da den blev bygget i 2008. Men allerede i 2010 byggede ejeren, Mohammed Sohel Rana, tre etager ovenpå. Da kollapset skete, var han i gang med at bygge én etage yderligere - angiveligt uden at forstærke den oprindelige bygning. Desuden var bygningen designet som et kombineret butikscenter og kontorbygning - og altså ikke til at indeholde tungt maskineri til tøjproduktion.

Kort efter kollapset kom den FN-støttede NGO, Asian Disaster Preparedness Center (ADPC) med en vurdering af årsagerne til kollapset. Den endnu ikke offentliggjorte rapport fastslår ifølge medieomtaler, at der var for meget vægt på de øverste etager, at der var brugt for svage materialer i byggeriet, at søjlerne var placeret uhensigtsmæssigt, og at lastdesignet var mangelfuldt.

For lidt armering og teglskærver i betonen

I ENRs artikel oplyser ADPC, at der er fundet for lidt armering i søjlerne på niende etage, og at søjlerne i øvrigt er for tynde til en ni-etagers bygning. Desuden har entreprenøren tilsyneladende har brugt teglskærver som tilslagsmateriale betonen i stedet for grus og sten. Alt i alt får det ADPC til at mistænke, at den reelle styrke af betonsøjlerne måske kun er halvt så stor som projekteret.

Der har også været spekulationer om bygningens placering - delvist ovenpå en opfyldt sø - skulle have været en faktor i kollapset, men ifølge Nurul Alam, senior konstruktionsingeniør hos ADPC, er der ikke noget, der tyder på, at funderingen har spillet en afgørende rolle i kollapset.

»Vi ser det som et problem med konstruktionen i sammenhæng med tung vægt og andre faktorer,« siger han til ENR.

54 ton generatorer

Ifølge forskellige medieomtaler var der seks generatorer - der hver vejede ni ton - placeret på tredje og fjerde etage. Alle generatorerne kørte angiveligt, da bygningen kollapsede, fordi der havde været strømafbrydelser.

Siden kollapset har Bangladeshs myndigheder arresteret bygningens ejer, Mohammed Sohel Rana, da han prøvede at flygte til Indien. Desuden er tre ejere af tøjfabrikkerne, en ingeniør, der angiveligt var med til at projektere de tre ekstra etager på den fem etager høje bygning, også blevet arresteret. Tidligere har Ranas hustru og to af bystyrets ingeniører, der var med til at godkende bygningen, været tilbageholdt. Borgmesteren i bydelen Savar, hvor den kollapsede bygning er opført, er desuden blevet suspenderet.

På trods af de mange fejl i bygningen mener Mehedi Ahmed Ansary ikke, at der er behov for opstramninger af byggenormerne i landet.

»Overholdelse (af normerne, red) er stadig et problem, fordi vi mangler uddannede byggeledere (...) Vi har brug for et etisk regelsæt for byggeri, som man kan kontrollere, om folk overholder.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er et kulturelt problem, ikke et byggeteknisk. Og hvad har det med tekstilindustri at gøre, bygningen kunne have været brugt til så meget andet.

 • 2
 • 0

....suveræn stat, hvor det danske bygningsreglement ikk gælder.

Jeg går som følge derfor ud fra at varer derfra fremstilles ud fra de standarder man der har til beskyttelse af statens borgere derude. Hvis man mener at Danske firmaer skal ophøre med at købe varere derfra, hvilke normer skal de så anvende for deres valge af leverandører ?

 • 1
 • 0

Citat: "Han er næsten positivt overrasket over resultatet, for han vurderer ifølge hjemmesiden, at op mod 90 procent af bygningene i landet ikke lever op til byggenormerne."

Hvis 70% er fejlbehæftede på papiret, så skal han nok ikke glæde sig for tidligt. Han skal såmænd nok have ret med de 90%, mindst...

 • 2
 • 0

Jeg bor og arbejder i Bangladesh for tiden. Staten magter simpelthen ikke at sørge for at gældende regler bliver overholdt. Årsagen er korruption, inkompetence og bureaukrati.

Initiativet fra de store retailers går ud på at bygge et kontorlapparat der agerer uden om de lokale myndigheder og er sikkert sat i værden ud fra et publicity perspektiv.

 • 1
 • 0

Der er 70% med fejl, men hvilke fejl? Er det fejl som forkert føring at kloaken? Eller så slemme fejl at bygningen kan falde sammen? Jeg tror, at hvis man kigger alt efter i Danmark og andre steder er der sikkert også 70% med fejl, men 69% er bare så små at de ikke har nogen betyning og kan laves let.

Det slår mig også, at man bygger videre uden at tænke på at støtte bygningen - og jeg tror ikke på at ejeren har været interesseret i at miste sin fabrik, men ikke tænkt over det, eller en arkitekt der har tænkt mere på penge eller noget. Lige nu har ejeren jo mistet alt, og alt efter hvad der sker, kan ryge i brummen eller noget. Det er muligt at toiletforhold osv bevidst har været dårlige, som alle kunne se, men kun få har vidst noget om konstruktion og arkitektur.

Jeg erindre min mor sige "det er ikke dumme, de ved bare ikke bedre". Jeg kunne godt forestille mig at det er tilfældet her. Uddannelse af alle, selv direktøren og ejeren vil hjælpe.

Derfor kan dette blot være et skridt i udvikligen. Ofte skal der lig på bordet, inden der sker noget.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten