Byg trygt en glasfacade - den kan sagtens spare på energien

En stor, funklende glasfacade i virksomhedens hovedkvarter er ikke nødvendigvis lig med et håbløst energiregnskab. Det kan nemlig lade sig gøre at bygge relativt store glasfacader og stadig overholde de nye, strammede energikrav.

Det viser en undersøgelse af to nybyggerier, Allerhuset i Københavns Sydhavn og Energinet.dk's nye domicil, fra Statens Byggeforskningsinstitut.

»Hvis man tænker glasfacader fornuftigt og afbalanceret ind i byggeriet, kan det lade sig gøre at overholde de nye energikrav,« siger Søren Aggerholm, Statens Byggeforskningsinstitut, der har udført undersøgelsen af de to byggerier sammen med glas- og facadeindustrien.

Glasfacader er ikke nødvendigvis af det onde, når det kommer til kravene om energivenlighed. Hvis man tænker sig om fra begyndelsen af byggeprocessen, kan det lade sig gøre at bygge glasfacader, der overholder de strammede energikrav i bygningreglementet, konkluderer en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia

»Man skal på den ene side tænke på varmetabet fra glasset, på den anden side tage højde for risikoen for overtemperatur inden døre fra sollyset. Derfor skal man sørge for at have en fornuftig solafskærmning ved facaderne. Det er ofte her, der bliver sparet,« tilføjer han.

Carl Allers Etablissement er godt tilfreds med sin nye glasfacade.

»Vi var interesserede i både at bygge Allerhuset efter den nye energiramme og at få en væsentlig del af dagslyset fra store glasfacader. Begge dele har vi fået opfyldt,« siger bygherrerådgiver for Allerhuset, Michael Bang.

Undersøgelsen fra Statens Byggeforskningsinstitut er udelukkende foretaget på de to byggerier, Allerhuset og Energinet.dk's domicil, og der er endnu ikke udgivet materiale, der forklarer undersøgelsens metoder i detaljer.