Byg din egen flashdisk

Det californiske elektronikfirma Sansdigital markedsfører konverterboks på 2,5 tommer, der gør det muligt at bruge et almindeligt compactflash-kort som harddisk i en bærbar computer.

En variant af produktet kan rummer to compactflash-kort, hvilket i alt giver en harddisk kapacitet på 32 GB, hvis man bruger kort på 16 GB.

Fordelene er de samme som ved færdige SSD-flashdiske (Solid State Disk)- mindre strømforbrug, mindre varmeudvikling, mindre støj samt bedre hårdførhed over for slag og stød.

Fabrikanten skriver dog noget om datahastighed, men kan heller ikke vide, hvilke CF-kort, kunderne kan finde på at putte i.

Kombinationen af en konverterboks og to styk 16 GB-compactflash-kort er ifølge producenten væsentlig billigere end en tilsvarende dedikeret flashdisk på 32 GB.

Firmaet sælger konverterboksen via postordre for 45 dollars, svarende til 225 kroner plus porto. Dertil kommer de to kort på hver 16 GB. De er for eksempel set hos edbpriser.dk til 870 kroner stykket.

De allerbilligste 32 GB-flashdiske koster godt 1.100 kroner. Så hvis man udelukkende ser på prisen, så kan det altså ikke betale sig at bygge sin egen flash-disk. Noget andet er, hvis man i forvejen har en bunke CF-kort liggende fra det gamle digitalfotografiapparat.

Firmaet Sansdigital er dog langt fra først med et konverterboard til CF-kort. De kan også købes i PATA-versioner (parallelt IDE-interface). Schweiziske PC Engines var tidligt ude med et meget billigt IDE-kompatibelt kort, som har kunnet købes via postordre i en dansk netbutik. Også californiske Addonics har solgt lignende kort.

Her på Ingeniøren har vi for flere måneder siden eksperimenteret med begge kort kombineret med en compactflash-til-SD-kort konverter. Resultatet blev ikke helt godt. Ganske vist kunne hele kombinationen godt bruges som harddisk med en tålelig hastighed, men det lod sig ikke gøre at boote fra den.

Andre hjemmebyggere har dog haft mere held med hjemmebyggede SSD'er med rene compactflash-versioner.

Dokumentation

Sandigitals hjemmeside
Artikel om et succesfuldt konverter-eksperiment
Addonics' hjemmeside
PC Engines Gmbh

Emner : Datalagring
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

CF kort er det man kalder "camera-grade", det vil typisk sige at de kun kan have en erase-block åben for skrivning ad gangen.

Derfor er skrivehastigheden tæt på katastrofalt lav, hvis ikke man skriver sekventielt til kortet.

"Rigtige" SSD diske kan enten holde flere erase-blocks åbne, eller de har et block remapping lag der giver samme resultat, så deres "random write" performance er meget bedre.

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Og så skal man lige huske på at CF kort har et begrænset antal skrive-læse -cycles. Noget i retning af 10-50.000 så vidt jeg husker. Det kan måske lyde af meget og er sikkert heller ikke en begrænsende faktor hvis man vil benytte disken til back-up, men hvis man - som artiklen berører - vil bruge CF dimsen som boot/primært drive, vil det være problematisk. Som Kamp kommer ind på herover vil 'EE' kort (Electrically Erasable) typisk slette en hel blok ad gangen så uagtet at man f.eks. blot ændrer et komma i en fil, vil hele filen/blokken skulle slettes og genskrives og således "tælle" i skrive/slette regnskabet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten