Buzz Aldrin: Røm rumstationen så hurtigt som muligt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Buzz Aldrin: Røm rumstationen så hurtigt som muligt

Billedet med Buzz Aldrin stammer fra et liveinterview på den nationale bogfestival den 5. september 2015 i Washington D.C. Illustration: Briteurotvplace og Wikipedia Commons

Nasa og dets internationale partnere bør pensionere Den Internationale Rumstation, ISS, så snart som det er muligt. I stedet skal man arbejde målrettet på at sende astronauter ud til Mars og kolonisere den allerede i 2030’erne.

Det mener den tidligere astronaut, 87-årige Buzz Aldrin, der var med på den første månerejse og satte foden på Månen som det andet menneske i 1969.

Lige nu har partnerne på ISS (Nasa, ESA, Japan, Canada og Rusland) aftalt at holde ISS flyvende frem til 2024, men samtidig er der snak om at udvide til det 2028. Det er for uambitiøst, mener Aldrin.

»Vi må forlade ISS så hurtigt som muligt. Vi har simpelthen ikke råd til at betale 3,5 milliarder dollars pr. år,« sagde Aldrin på konferencen ‘Human to Mars Summit 2017’ i sidste uge i Washington D.C., skriver Space.com.

Privat rumindustri viser allerede styrke

Buzz Aldrin mener, at Nasa og dets ISS-partnere skal lade de private firmaer overtage alle aktiviteter i LEO – det vil sige ‘low Earth orbit’ – der foregår i rummet i en højde af over 160 km over Jorden.

Læs også: Nasa: Armstrongs måneflag er væk

Og som Buzz Aldrin påpeger, har USA’s rumadministration i forvejen entreret med de private firmaer SpaceX, Orbital ATK og Boeing om at sende fragt (og senere astronauter) til rumstationen. Det må opmuntre andre selskaber til at bygge og drive en rumstation uafhængigt af ISS.

Afhængig af stoppesteder i rummet

Faktisk er Aldrins egen Mars-plan også afhængig af de private rumstationer. For de kan fungere som stoppesteder for han rumskibe – cyclers – der kontinuerligt og effektivt pendler i rutefart mellem to destinationer med mennesker og fragt om bord.

Læs også: Rumforsker: Månerejsen er en taktisk manøvre af SpaceX

I første omgang bare til Månen, hvor man så tester forskellige teknikker med henblik på Mars-kolonisering, f.eks. hvordan man fremstiller brændstof af lokale ressourcer.

Buzz Aldrin har så stor tiltro til ideen om cyclers, at han mener, at de kan bruges til allerede i 2020 at sende en bemandet mission ud til en asteroide, der flyver tæt forbi Jorden, samt til en tur omkring Venus i 2024. Derfra skal det gå slag i slag, til man i begyndelsen af 2030’erne kan kolonisere Mars.

Herunder kan du se en lidt ældre video fra Space.com, hvor Buzz Aldrin taler om sine Mars-drømme

@ Kim Madsen

Nu er det jo også sjældent at man kan foretage sig noget som kan ændre historien. Så skal man normalt bruge en tidsmaskine ;)

En evt. koloni på Mars er relevant mht. til at undersøge om og hvordan vi kan overleve andre steder end på Jorden. Jorden kommer jo ikke til at bestå til evig tid og med de klimaforandringer vi kommer til at opleve så har vi faktisk travlt med at tænke i koloni-baner i en ikke-fjern fremtid.

  • 6
  • 7