Butikker i vore nabolande skal modtage brugt elskrot: 'Jeg troede da, det også var sådan i Danmark'

Plus28. juni 2022 kl. 05:155
Butikker i vore nabolande skal modtage brugt elskrot: 'Jeg troede da, det også var sådan i Danmark'
7 ud af 10 danskere har gamle mobiltelefoner liggende derhjemme. Hvis de blev indsamlet kunne de genbruges eller genanvendes. Illustration: Parilov, BigStock.
FN-ekspert inden for elektronikaffald er forbløffet over, at Danmark ikke har pålagt butikker at tage imod gammel elektronik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark halter efter vores nordiske nabolande, når det kommer til at indsamle elektronikaffald. Men det er måske ikke så mærkeligt, for i Finland, Norge og Sverige kan man gratis aflevere sin gamle smartphone og anden elektronik i butikker, mens et lignende krav ikke er indført her i landet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
22. august 2022 kl. 13:17

Hvordan er indsamlingsprocenten per kommune? Jeg tænker at det godt kunne vise sig at f.ex. Rødovre, der har storskraldsindsamling hver 14. dag, har en højere procent, end f.ex. Hvidovre, der kun indsamler 4 gange om året?

Jeg ved så også at den indsamlingsprocent nok bliver noget ramt af at det gøres via storskrald. langt under halvdelen af vores elektronikskrald er tilbage, når storskraldet bliver samlet op, fordi diverse biler fra andre lande, samler metal og elektronik op.

Det undgår man jo helt, hvis det går via butikker.. Men er det nødvendigvis en fordel? (jeg ved det ikke - jeg formoder det genbruges af dem der opsamler det?)

4
1. juli 2022 kl. 15:13

Der skal klart lovkrav til.

I mellem tiden findes der dog webshops som betaler penge for din brugte smartphone, som fx. https://www.info.dropnshop.dk/

3
28. juni 2022 kl. 13:12

Det kan jeg ikke rigtig forstå, ellers bliver vi big time snydt. Som en lille virksomhed af elektroniske produkter er vi årligt tvunget af DPA (dansk producent ansvar) til at tælle sammen og angive hvor mange kg elektronik vi årligt sælger i DK. Herunder skal vi angive hvor meget vi modtager retur og betaler for differencen. Jeg må indrømme at jeg gik ud fra at alle importører og forhandlere af elektroniske komponenter var inkluderet i denne ordning.

2
28. juni 2022 kl. 12:30

Jeg skal blot hjælpes - "Det er producenter, forhandlere og distributører af elektronik, der har eneansvaret for at indsamle og håndtere elektronikskrot ifølge bekendtgørelsen".

Det ansvar forvalter de vist ikke overhovedet, hvilke aftaler mon komunerne har med brancherne?

Et AK JA fra ham den vrantne gamle kemiker

1
28. juni 2022 kl. 08:40

Jeg tror folk skal have en skråtpremie eller en slags pant for ulejligheden. Ellers risikerer vi at elektronik ender i metal skraldespanden /sokkeskuffen