Burgerpapir overskrider grænseværdi for giftige fluorstoffer med mere end faktor 1.000
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Burgerpapir overskrider grænseværdi for giftige fluorstoffer med mere end faktor 1.000

Illustration: Wikipedia

Du risikerer at få en ordentlig portion af giftige fluorerede stoffer med i købet, når du snupper en burger, pizza eller en muffin på farten. Fødevareemballager som muffinforme, burgerpapir, pizzabakker og kagepapir overskrider grænseværdien for de sundhedsskadelige fluorforbindelser med omkring faktor 1.000, konstaterer en rapport fra Fødevarestyrelsen.

»Det er ganske kritisabelt og uacceptabelt, at man lader grænseværdien overskrides med så meget,« mener professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Hun opremser en lang række sundhedsskadelige effekter af stofferne.

Læs også: Ny kontrol i Danmark skal afsløre fluorstoffer i mademballage

»For eksempel kan de påvirke et fosters vækst og neurale udvikling samt påvirke barnets immunforsvar. De påvirker små børns vaccinationsrespons, så de måske ikke engang er beskyttet af vaccinerne. Stofferne har også vist sig at øge risiko for udvikling af brystkræft hos danske og grønlandske kvinder, og sådan kan jeg fortsætte,« siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Fluorstofferne akkumuleres i dyr og mennesker og er svære at komme af med på grund af meget lange halveringstider i kroppen.

Tidligere tests har vist, at der i mange undersøgelser før er konstateret mange fluorerede stoffer. For eksempel i papunderlaget til roulader fra Aldi var de fluorerende stoffer 4.171 gange højere end grænseværdien og popcornposer fra Urtekram 1.300 gange grænseværdien. Begge er nu tilbagetrukket.

Læs også: Kritik: Danmark lurepasser, mens Norge forbyder giftigt fluorstof

»Når vi ved, at det er nogle stoffer, man ikke kan komme af med, og man har dem i kroppen for altid, så burde man arbejde på at forbyde eller udfase stofferne,« understreger professoren.

Grænseværdi, men intet forbud

Det er svært fuldstændigt at undgå fluorerede stoffer. De er i støv, i grundvandet og i vores fødevarer. De er i gummistøvler, regntøj, slip let-pander, bilvoks, imprægneringsspray til tøj og sko, skivoks, gulvvoks og maling. Selv om der er fastsat en vejledende grænseværdi for stofferne i mademballage, er de ikke forbudt, og dermed findes der ingen sanktionsmuligheder.

Læs også fokus på ing.dk: Giftige fluorstoffer

»Der burde, med de studier, der er lavet, være rigelig med dokumentation til at lave mere end blot vejledende grænseværdier,« siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Der er i dag forbud mod at anvende to perfluorerede stoffer, PFOS og PFOA, til langt de fleste formål i den vestlige verden, herunder Danmark.

»Det er rigtig godt, at PFOS og PFOA er blevet reguleret i de vestlige lande, men det hjælper jo ikke så meget, når resultatet er, at industrien bare bruger andre perfluorerede stoffer, hvilket er det, der sker lige nu. Producenterne begynder at bruge andre stoffer, fordi stofferne PFOA og PFOS er regulerede, men i Kina er forbruget i samme periode steget – og deres produkter importerer vi, så de findes på det danske marked. På sigt kan det blive meget dyrt for sundhedsvæsenet at skulle behandle sundhedseffekter og de sygdomme, som vi får af stofferne,« siger hun.

Det er svært at måle indholdet af fluorerede stoffer i selve maden. Derfor måler man på emballagen, da stofferne migrerer over i maden, særligt hvis materialet bliver varmet op og indeholder store mængder fedt.

Forbrugerrådet TÆNK: Folk skal kunne tage et oplyst valg

Forbrugerrådet Tænk, der i foråret offentliggjorde lignende undersøgelser, peger på, at det ikke fremgår af Fødevarestyrelsens rapport, hvilke produkter forbrugerne skal gå langt uden om, hvis de vil undgå fluorerede stoffer.

Læs også: Venstrefløj kræver forbud mod fluorstoffer i papir og pap

»I rapporten får man kun at vide, at fluorstofferne er i en papæske, bagepapir, en pizzabakke eller en muffinform. Så skal man lade være med at spise alle burgere, fordi der er noget med burgerpapir, som man gerne vil undgå. I stedet synes vi, at det giver god mening, at forbrugerne kan tage et oplyst valg og se, hvilke produkter de skal gå uden om for at undgå fluorstoffer,« fortæller Stine Müller, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

De har derfor søgt aktindsigt hos Fødevarestyrelsen for at få at vide, præcis hvilke af de undersøgte produkter der overskred grænseværdierne.

»Fluorerede stoffer hører ikke hjemme i fødevarekontaktmaterialer. Indholdet bør være lavest muligt, også selvom det stammer fra for eksempel forurening og er utilsigtet. For forbrugerne er det rigtig kedeligt at se, at der er produkter her, der har meget høje værdier, hvilket tyder på, at stofferne er anvendt som for eksempel overfladebehandling af emballagen,« siger Stine Müller.

Læs også: Kagefabrik fik værdiløs garanti mod fluorstoffer

I gamle dage klarede vi os uden

Løsningen er ifølge Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen at gøre som før i tiden:

»I gamle dage smurte vi fedt på vores støvler, så de ikke blev våde, og vi havde almindeligt regntøj uden de her stoffer. Vi fik måske lidt flere pletter på vores tekstiler, møbler og gulvtæpper, men det gik jo alligevel. Alternativet må ikke være, at gravide og små børn udvikling og sundhed skal påvirkes af de her stoffer,« siger hun og tilføjer, at det ikke er det samme, som at det skal være slut med at købe fastfood:

»Det, som pizzamanden skal gøre, er at lægge et stykke svanemærket bagepapir i bakken, for i svanepapir bruger man ikke de her perfluorerede stoffer. Det samme kan man gøre med burgerpapir og muffinforme,« siger professoren.

Læs også: Topforskere advarer: Alternative fluorstoffer gør os syge

Flere undersøgelser har dokumenteret, at den frivillige grænseværdi, som Danmark har indført, ikke forhindrer, at der bliver tilsat fluorstoffer til materialer, der kommer i kontakt med vores mad.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Flere undersøgelser har dokumenteret, at den frivillige grænseværdi, som Danmark har indført, ikke forhindrer ..."
Frivillighed i erhvervslivet har aldrig nogen sinde hindret brodne kar.

Den eneste vej frem er kontrol.
Venstre nedskærer kontrol med ca. 90% i sin plan.

  • 11
  • 0

Sidst der var en undersøgelse om fluor i emballagen (popkorn), målte man kun i emballagen, ikke maden. Det ser ud som om det også er tilfældet her.

Måske bør du gøre dig den ulejlighed også at læse kommentarerne til artiklen.
"Der er ingen, der har forventet eller påstået at de fluorstoffer, der findes i emballagen migrerer i en mængde, der gør forbrugeren syg, men det bidrager til vor og miljøets samlede eksponering for nogle stoffer, som aldrig kan fjernes fra os eller miljøet igen, og som i mange epidemiologiske undersøgelser er påvist at have helbredseffekter i de koncentrationer vi udsættes for."

  • 10
  • 0

Hvis der ingen afsmitning sker til maden, så burde grænseværdien vel ikke være hvad der er i papirer, men den samlede mængde papir (giftstopper) der kommer ud i miljøet.
Man kunne jo argumentere at mængden af papir der bruges til indpakning kunne reduceres eller der bruges tyndere papir?

  • 0
  • 1

Det ville klæde journalisten at komme med fakta som f.eks at halveringstiden (afhængig af flourstoffet) kan være fra 3,8 til 8,5 år men ved meget lave/ubetydelige koncentrationer kommer det aldrig ud af kroppen.

Hvis flourstofferne i emballage ikke bevæger sig over i maden så må man jo går ud fra at de ender i skraldespanden og dermed forbrændingsanlæg. Jeg tvivler på at flourstofferne "overlever" dette og dermed ryger det ikke ud i naturen. Dermed må hovedparten af flourstofferne i naturen komme fra anden kilde!

Jeg kan heller ikke forstå hvordan flourstoffer i emballage kan skade et foster hvis det ikke vandrer over i maden!

Mon ikke journalisten kunne bruge et kursus i kildekritik.

  • 0
  • 2

Jeg kan heller ikke forstå hvordan flourstoffer i emballage kan skade et foster hvis det ikke vandrer over i maden!


Fluorstofferne vandrer over i maden, det er bare ikke undersøgt i denne undersøgelse, men der er mange andre, som viser dette.

halveringstiden (afhængig af flourstoffet) kan være fra 3,8 til 8,5 år men ved meget lave/ubetydelige koncentrationer kommer det aldrig ud af kroppen.


Ja, halveringtider i blodet er mange år for de langkædede PFAS, men kortere for de kortkædede.
Når de forsvinder fra blodet, så forlader de ikke kroppen, men akkumulerer i kroppens forskellige organer, heriblandt i lunge, lever, nyre og hjerne. Jeg har sendt Ingeniøren en figur fra en videnskabelig artikel, som viser dette.

  • 2
  • 2

@Jesper Pedersen
@Kasper Andersen
Nedenstående citat fra artiklen kan tolkes som maden forurenes:
Det er svært at måle indholdet af fluorerede stoffer i selve maden. Derfor måler man på emballagen, da stofferne migrerer over i maden, særligt hvis materialet bliver varmet op og indeholder store mængder fedt.

  • 1
  • 0

Erik Bresler Hvis man ikke kan måle det så er det heller ikke videnskabeligt bevist at det vandrer over i maden.

Så er det kun en påstand!

Så ville jeg jo bare påstå at det ikke kommer fra emballagen men væsken (vand) man har brugt i forbindelse med fremstillingen af maden! Men det betyder jo ikke at det er sandt det jeg påstår.

  • 1
  • 1

Så er det kun en påstand!

Det er ikke min påstand men artiklens!
Jeg ville være tilfreds med anvendelse af forsigtighedsprincippet.
Det er trods alt muligt at leve et nogenlunde normalt liv uden fluorstoffer i emballagen.
Både tøj, helbred og gulvtæpper ville blive skånet hvis fedtet blev opsuget af fluorfri emballage:-)

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten