Burgermaskine erstatter tre ud fire medarbejdere på fastfoodrestauranter

12. august 2014 kl. 08:0631
Burgermaskine erstatter tre ud fire medarbejdere på fastfoodrestauranter
Illustration: Momentum Machines.
Med en kapacitet på 400 burgere i timen står en maskinproducent klar til at etablere egne spisesteder med lave priser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er slut med snak over grillen i burgerrestauranten, hvis Momentum Machines’ burgermaskine vinder udbredelse. Tre ud af fire ansatte på en restaurant som McDonald's bliver overflødige, og den sidste tilbageværende skal rengøre maskinen og fylde ingredienser på i løbet af dagen, vurderer Momentum Machines. Det skriver Teknisk Ugeblad i Norge.

Burgermaskinen fungerer ved, at den straks efter at have modtaget din bestilling former en bøf af den valgte kødkombination (f.eks. kylling og svin), som den langsomt varmer op igennem en gasgrill. Herefter dumper den ned på underbollen, som allerede er tilsat garniture i form af for eksempel snittede grøntsager, der først hakkes, lige inden de bliver smidt på bollen. Overbollen tilsættes til sidst. Derefter samles hele udstyrstykket, og maskinen pakker også lige din burger ind, før den serveres.

Illustration: Momentum Machines.

Hidtil har maskiner som denne ifølge Momentum Machines været for dyre i indkøbspris, men nu vurderer producenten selv, at den er kommet ned i et prisleje, hvor den hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Momentum Machines taler ligefrem om en 'demokratisering ved at gøre kvalitetsmad tilgængelig for masserne'. Forretningsmodellen indebærer, at producenten selv skal åbne madsteder, der med maskinen som spydspids skal tage kampen op med etablerede fastfoodkæder. Håbet er så, at konkurrenterne vil blive nødt til at købe en tilsvarende maskine for at holde trit.

Illustration: Momentum Machines.

Teknisk Ugeblad i Norge har spurgt professor Espen Andersen ved Department of Strategy and Logistics ved Norwegian School of Management, hvorfor burgermaskiner som disse først kommer nu.

Han peger på, at effektiviseringsløsninger som denne med deres høje pris er dyrere end mennesker at implentere, men tjener sig selv hjem på sigt, fordi udgifterne til lønninger med videre har det med at være stabile eller endda stige. Han er dog usikker på, hvor mange maskiner der vil være basis for i Norge, hvor prisen på færdigmad ellers er reltativt høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»400 burgere i timen svarer til 6-7 burgere i minuttet. Jeg har ikke konkrete tal, men jeg har vanskeligt ved at se for mig, at der er mange restauranter som har en sådan efterspørgsel,« siger han.

Om de potentielt mange fyrede medarbejdere siger han.

»De fleste finder sig et andet job. Ny teknologi gør nogle job overflødige, men skaber også andre job. Det er gerne de ufaglærte, der bliver overflødiggjort, og det bliver stadig vanskeligere at se, hvor disse mennesker skal gå hen,« siger professoren.

På sin hjemmeside skriver Momentum Machines, at de vil installere den første maskine i nær fremtid, men angiver ingen dato.

Se flere billeder på deres hjemmeside her.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
26. oktober 2014 kl. 10:54

ufaglært arbejdskraft

Det jo ofte unge mennesker under uddannelse som arbejder på McD og jeg tror ikke McD vil være noget vi skal være kede af at miste som arbejdsgiver.

29
18. august 2014 kl. 22:44

Hvad faen, det er jo fastfood og dem der æder det crab er vel ligeglade?

Hvorfor træner man ikke bare en robot til at lave burgerne i stedet for sådan en maskine der kun kan lave én slags burgere? En robot kan jo lynhurtig trænes til andre fastfood produkter.

28
18. august 2014 kl. 20:54

Jeg læste for ikke så lang tid siden om en pizza-automat, hvor man kunne trække en helt frisklavet pizza på få minutter. Den startede med at afmåle mel til dejen.

27
15. august 2014 kl. 15:18

Easy fix, vend maskinen om.

Personligt foretrækker jeg bare atder er muhkød i.

26
15. august 2014 kl. 06:34

generation et er dyr, og dette er generation et, generation to vil vi se store steder tre, mere normalt nu ser vi dem rundt om. fire de fleste tankstationer har dem. fem og de er over alt,

sådan vil det blive, https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

vi er på vej imod et nyt samfund verden ikke har set før, det eneste som der ikke følger med, ja det er vores lovgivere som der stadigt lever i industri alderen

25
13. august 2014 kl. 09:15

Tomater, salat og andre grønsager egner sig meget ringe til at blive frosset - de bliver slatne som en våd karklud når de bliver tøet op... Måske det var en ide til produktudvikling hos "den gyldne måge" - så kunne hele burgeren blive slatten i stedet for kun bollen og agurkesalaten :-)

23
12. august 2014 kl. 20:44

Let's Pizza (https://www.youtube.com/results?q=let%27s+pizza) har jo lavet et "fast food" maskine. Ydermere kan jeg godt se ideen i deres koncept, hvor maskinen er placeret på samme måden som enhver anden selvbetjeningsautomat.

Det for jo en til at spøger. Hvorfor skal burgermaskinen stå i en burger butik? Ville det ikke være mere belejligt at have den ude, som de andre automater? Der kan selvfølgelig være et problem med at holde kvaliteten på råvare (som der er blevet talt om.)

21
12. august 2014 kl. 14:17

Ideen er fin nok hvis man køber en burger/menu af gangen... Man bestiller, betaler og efter 10 sekunder får man sin burger, sodavand og pomfritter... Det er let at fravælge ting i burgeren under bestilling men kan være svært at bede om ekstra ting... Og en ændring i burgerens indhold, ændre nok ikke på fremstillingstiden...

Problemet opstår når man skal bestille 5 menuer, og en ekstra stak cheeseburgere til den store familie... Skal man stå og vente til det hele er færdigt (1-2 minutter) (og spærre for de øvrige i køen?), får man 5-6 bakker (en med hver menu) eller kan man få det hele på en bakke? Spare man også salgspersonalet væk, så kunden selv taster ind på skærmen, betaler med dankort og selv modtager maden?

Jeg kan let forestille mig at der i et storcenter vil være 4-5 maskiner, en person ansat til at fylde maskiner og en person ansat til at rydde af bordene... Resten ordner kunderne selv...

20
12. august 2014 kl. 13:56

at bide i en burger og finde en orm eller at finde en halv orm? Den kan vel snitte en orm i mange skiver uden at se det.....

Det kan et menneske vel også.

Der er da i forvejen et hav af automatiserede processer ved fødevarefremstilling, og at blande mennesker ind i det er langt fra nogen garanti for et bedre resultat.

I øvrigt kunne jeg godt forestille mig at man kunne lave et system som kigger efter fremmedlegemer i maden - orme, glasskår, etc. Hvorfor ikke?

Bortset fra det, så er en orm vel ikke det værste der kunne ske - man opdager den jo ikke engang. Hvis man går rundt og tror at alt det vi spiser i dag er klinisk rent, så er man godt nok naiv. Det kan ikke lade sig gøre at have en massefremstilling af mad som vi har, uden at der kommer diverse fremmedlegemer i, som f.eks. insekter. Brødet fra supermarkederne indeholder sikkert sin del af hakkede, indbagte myg og edderkopper.

19
12. august 2014 kl. 13:27

Det kan vel fikses ved at bygge burgeren omvendt, med toppen nederst og bøffen og bunden på til sidst, som de jo også gør ved McDonalds. og de må jo have noget at have det i.

18
12. august 2014 kl. 13:04

Der er en design fejl ved denne maskine. en burger skal have bøffen nederst! Den er tungest og giver derfor mere stabilitet til burgeren når den er placeret nederst. Desuden er det lavet smagstests der viser at det smager bedre med bøffen nederst

16
12. august 2014 kl. 11:38

Mon ikke maskinen også kan håndtere kvalitetsråvarer?

15
12. august 2014 kl. 11:07

De fleste (hvis ikke alle) jobs, der idag kan overtages af robotter, er relativt trivielle, rutineprægede og ofte helbredsskadelige jobs. Jo hurtigere de kan automatiseres, desto bedre.

Indtil videre er der masser af områder, hvor mere menneskelig arbejdskraft, stadig ville give en væsentligt kvalitetsforbedring. Det ville ikke være en dårlig ting, hvis der fx kunne tilføres mere abejdskraft til ældreplejen.

Det er en samfundsopgave at finde ud af hvordan vi indretter os, hvis behovet for arbejdskraft faktisk reduceres. Kortere arbejdstid, så alle får mere fritid, eller at folk får mulighed for frivilligt at (evt. midlertidigt) at træde ud af arbejdsstyrken, for fx at udleve kunstnerdrømme, uddanne sig til et karriereskift, eller at kunne bruge tid på at bygge rumraketter er et par muligheder. Det skal naturligvis være et tilbud, der ikke fører til økonomisk ruin.

Hvis vi antager at robbotterne fortsat øger den generelle produktivitet i samfundet, burde der være økonomisk råderum til at give den brede befolkning nogle nye og bedre muligheder for at forbedre deres livskvalitet. Det forudsætter at (en stor del af) besparelserne og produktivitetsforøgelsen ender ude i samfundet og ikke kun går til at øge profitten for de enkelte virksomhedsejere.

Jeg siger ikke at det ikke kan være et problem at finde en ny måde at indrette samfundet på, men det er faktisk et luksusproblem, der hænger sammen med nogle fantastiske nye muligheder.

14
12. august 2014 kl. 10:42

Mon det er den ægte vare, der er rullet ud af transportbåndet - eller blot en model?

Hvis de ender med at se sådan ud, så får McD da det problem, med deres fedtede og våde burgere mere eller mindre fremstillet af slatten menneskehånd.

13
12. august 2014 kl. 10:22

Jeg beklager, Martin. Det var Anders, den skulle være stilet til :)

12
12. august 2014 kl. 10:16

Det kedelige er, at vi ikke har gearet samfundet til at håndtere det store antal arbejdsløse ufaglærte, der vil komme ud af automatiseringen.

11
12. august 2014 kl. 09:42

Du har stilet den forkert Ove, jeg har ikke nævnt råvarenes kvalitet nogen steder - jeg giver mig ikke i kast med at "tro" det har vi præster til :-) Det "skrammel" vi får serveret er nok det samme uanset hvem der klasker det sammen.

10
12. august 2014 kl. 09:33

Jeg er bange for du tror forkert, Martin. Kvalitetssikringen sådanne steder kunne man mistænke gik ud på, at alle vare blev brugt, koste hvad det vil. F.eks.: McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer: https://www.mx.dk/penge_erhverv/nyheder/story/13539746

Salaten er forholdsvis ofte brunlig i kanten sådanne steder..

9
12. august 2014 kl. 09:27

Til gengæld skal robotten ikke huske at vaske fingre efter toiletbesøg :-)

8
12. august 2014 kl. 09:26

at bide i en burger og finde en orm eller at finde en halv orm? Den kan vel snitte en orm i mange skiver uden at se det.....

7
12. august 2014 kl. 09:25

Nu har udviklingen jo trukket i den retning i mange år, se hvor få der i dag er beskæftiget i landbruget, industrien osv, det er jo ikke ligefrem et nyt fænomen. Hvorfor er det en kedelig udvikling for samfundet at man løfter befolkningens viden og kompetanceniveau - personligt ser jeg det som en positiv udvikling som vi alle kan få gavn af. Med risiko for at blive "slagtet" verbalt, så vil jeg påstå at verdensudviklingen har vist at uvidenhed er roden til meget ondt...

6
12. august 2014 kl. 09:16

Nu kan det godt være folk griner hvis man omtaler kvalitetssikring i forbindelse med f.eks. McD, men jeg tror rent faktisk en medarbejder som står og skærer salat reagerer hvis der er noget skidt i noget salat, en tomat eller tilsvarende - en robot som snitter salaten lige inden den bliver smidt i burgeren, tror jeg ikke vil opdage hvis der er en brun plet midt i icebergen eller et fremmedlegme i tomaten. Ideen er god, men jeg tror stadigt man burde beholde personale til at snitte salat og så blot fylde snittede produkter på maskinen...

5
12. august 2014 kl. 09:16

Hvis det ikke kan betale sig i Norge kan det ikke betale sig nogen steder - de hat nemlig verdens højeste Big Mac index (sammen med Schweiz). tror heller ikke at denne ekspert ved så meget om burgerbarer - tror der er en del som sgatens kan sælge 6-7 burgere i minuttet når det spidser til - men ikke hele døgnet.

4
12. august 2014 kl. 09:13

Ud fra et samfundsmæssigt synspunkt er det lidt en kedelig udvikling, men rent teknisk så er tanken om, at man kan trække en ny lavet burger i en automat ret interessant.

3
12. august 2014 kl. 08:58

Mon den serverede burger så ligner den der reklameres med? Noget som de store kæder har problemer med...

Endnu et søm i kisten for ufaglært arbejdskraft i Danmark.

2
12. august 2014 kl. 08:46

til åbne cykelkæder i en maskine til fødevarer? For mig ligner det er udviklingsprojekt som skal modnes før det kan sendes på markedet.

1
12. august 2014 kl. 08:19

Havde ellers troet de var ude på markedet for 10 år siden, men jeg har taget fejl.

Nu ser det ud til at vi om føje år får burger automater.