Bundrusten, svensk reaktor er for usikker at genåbne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bundrusten, svensk reaktor er for usikker at genåbne

Reaktor 2 i Nordens største atomkraftværk Ringhals lækkede august sidste år. For at finde årsagen fjernede operatøren en tredjedel af betongulvet, og det blotlagde en brun, rusten bundplade, skriver Ny Teknik.

Reaktoren der har en nettoeffekt på 866 MW er blevet svejset og repareret siden da, og i juli var reaktoren klar igen, mente Ringhals A/B selv.

Men selskabet fjernede ikke de sidste to tredjedele af betongulvet for at tjekke, om der også var skader i bundpladen her. Derfor sætter Strålesikkerhedsmyndigheden (SSM) i Sverige hælene i

»Da selskabet ikke har afhjulpet skaden fuldt ud men kun delvist, må man bevise, at sikkerheden er tilstrækkelig,« siger Lars Skånberg, enhedschef i SSM, til Ny Teknik.

Læs også: Knockout til svensk atomkraft: Nye reaktorer droppes, og gamle må lukke

Anna Stålnacke, der er pressekontakt hos Vattenfall, som er hovedejer af Ringhals-værket, forklarer til Ingeniøren, at der er god grund til, at en stor del af den over en meter meter tykke betonbund ikke blev fjernet:

»Da reaktoren blev bygget, blev betongulvet bygget i to omgange, først i en indercirkel og så i en ydercirkel. Den inderste cirkel blev hurtigt dækket af beton, men den yderste cirkel var blotlagt i længere tid og derfor udsat for luft i længere tid.«

Derfor regner selskabet med, at kun ydercirklen blev ramt af rust. Her havde rusten også forplantet sig hele vejen gennem pladen, siden Ringhals reaktor 2 blev bygget for over 40 år siden. Ifølge Anna Stålnacke er det ikke muligt at opdage den slags rustskader, før rusten har skabt revner i metalbundpladen.

»Vi kan ikke umiddelbart opdage rust, når bundpladerne er dækket af beton, men der er kalkvand i betonen, og hvis den siver gennem bundpladen på grund af rust, opdager vi det. Vi tjekker jævnligt et drænsystem, der ligger under bundpladen.«

Læs også: Oskarshamn 1 og 2 lukker allerede nu

Selskabet har taget nogle prøver med et bor i indercirklen, og de har ikke vist tegn på rust.

For at kunne starte reaktor to op igen, skal selskabet dog kunne dokumentere, at indercirklen af bundpladen ikke ruster aktivt, og at den ikke har fået dybe korrosioner på grund af rust. Noget der kan være til fare for både miljø og personale.

Men ifølge Anna Stålnacke har man revideret rapporten og regner med at starte reaktoren op igen den 13. november.

Vattenfall har dog af kommercielle grunde besluttet at lukke reaktor 2 i 2019 og reaktor 1 i 2020.

Læs også: Sverige lukker yderligere atomkraftreaktorer før tid

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Overskriften er helt misvisende, og passer dårligt med brødteksten og kilde. Hvorfor er der et behov for at "Ekstrabladsfiksere" overskriften i forhold til den svenske overskrift "Rust forsinker opstart"

  • 6
  • 1

Nu er det altså ikke reaktoren de har svejset på, men bunden i den ydre indeslutningen. Jag har arbejdet både i den indre og den ydre indeslutning. Den indre omgiver/bærer selve reaktoren og der har man mask på,i den ydre har man sædvanlige hvide arbejdesklæder på der bliver vasket efter ét besøg. Der er faktiskt forbløffende lav stråling i den ydre. Grunden til at de er kede af at hugge betongen væk er for at den er armeret med 4 tommer tykke stålkabler der går hele vejen rundt i konstrutionen. Den skal klare af et meget højt tryk så dampen i tilfælde af det som ikke kan skeironi bliver ledet ud af 1200mm. rør til en beholder med grafit .Den skulle ta radioaktiviteten.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten