Buldrer gennem fiberoptisk mur: Sender 178 terabit i sekundet

25. august 2020 kl. 15:309
Buldrer gennem fiberoptisk mur: Sender 178 terabit i sekundet
Illustration: UCL.
En forskningsgruppe fra UCL i London er lykkedes med at sende data med 178 terabit i sekundet med et konventionelt fiberoptisk kabel. Den nye britiske verdensrekord cementerer et teknologiskift, der har været undervejs i ti år.
Artiklen er ældre end 30 dage

178,000,000 megabits i sekundet. Så hurtigt har forskere fra University College London formået at sende data gennem et fiberoptisk kabel end de tilgængelige kommercielle fiberforbindelser, der i dag typisk ligger på mellem 10 og op til 400 GB/s.

Den nye verdensrekord på 178 terabit i sekundet er gennemført i et samarbejde mellem britiske fotonikforskere og virksomhederne Xtera og KDDI Research. De har sammen udviklet nye måder at modulere lyset, før det sendes ned i et fiberoptisk kabel, hvilket giver mulighed for at bruge meget større båndbredde end hidtil.

»Mens nuværende state-of-the-art-forbindelser mellem cloud-datacentre er i stand til at transportere op til 35 terabit i sekundet, arbejder vi med nye teknologier, der mere effektivt udnytter den eksisterende infrastruktur, hvilket gør os i stand til bedre at bruge den optisk båndbredde og til at sætte verdensrekorden i transmissionsrate på 178 terabit i sekundet,« siger Lidia Galdino, lektor ved UCL Electronic & Electrical Engineering i en pressemeddelelse.

Resultaterne er beskrevet i en ny artikel i tidsskriftet IEEE Photonics Technology Letters.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: UCL.

Ifølge de Galdino skyldes rekorden især at forskerne er i stand til at forbedre de optiske forstærkere, der bruges til at booste signalet og dermed øge hastigheden på datatransmissionen. Det gør de med metoden Geometric Shaping Constellations, hvor man med algoritmer manipulerer med de enkelte lyssignalers bølgelængde, så de bedst muligt udnytter lysets forskellige egenskaber, f.eks. fase, og lysstyrke.

Læs også: Færre laserkilder i fiberkabler skal gøre Internettet grønnere

Den type optimering kræver ikke en fuldstændig udskiftning af den efterhånden udbredte fiber-infrastruktur i Danmark og verden over. Det er i stedet nok at opgradere de optiske forstærkere, der typisk er placeret med 40-100 kilometers mellemrum i et fibernet. Ifølge forskerne vil deres opgradering af de optiske forstærkere koste i omegnen af 130.000 kr., hvilket er noget lavere end installationen af helt nye fiberoptiske kabler, som let kan løbe op i over tre millioner kr. for én kilometers fibernet i byområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke første gang, at forskningsgruppen fra UCL i London har ligget med helt i toppen, når det gælder datarekorder. De satte en tilsvarende rekord tilbage i 2016. Dengang var hastigheden dog noget mindre – 1,125 terabit i sekundet.

Læs også: Telefon- og fiberkabler slår igen datarekorder

Fra multikernefibre til bedre kodning

Selvom 178 terabit i sekundet lyder af voldsomt meget, så er det faktisk markant lavere end de verdensrekorder, som danske DTU-forskere har sat af flere omgange. Tilbage i 2016 nåede Leif Katsuo Oxenløwe, professor på DTU Fotonik, sammen med sine kolleger, op på 661 terabits i sekundet på en enkelt fiber. Den rekord er dog sat i et laboratorium med en fiber på hele 30 kerner.

Læs også: Verdensmestrene fra Lyngby slår til igen

Den type eksperimenterende forskning er delvist trukket i baggrunden til fordel for forskning i nye former for datamodulation og dekodning, som i dag er blevet den dominerende teknologi til optisk data transmission, både på universiteter og hos teknologileverandører de seneste ti år. Fokus er i dag på nye og mere smarte måder at pakke, og kode data på i endepunkterne af fiberforbindelserne, eksempelvis optiske forstærkere, så man ikke er tvunget til at ændre på selve infrastrukturen.

I Danmark har en gruppe forskere fra DTU blandt andet udviklet nye metoder til såkaldt kohærent detektion, som siden er er blevet til virksomheden Bifrost Communications, der udviklere optiske forstærkere til fiberoptik. Også metoder som probabilistic constellation shaping vinder frem, hvor man grundlæggende bruger sandsynlighedsberegning til at finde den mest optimale balance mellem overførselshastighed, pålidelighed, og energiforbrug til hvert enkelt signal, så man kan skrue lidt op for effekten ind i fibrene og dermed sende signalerne længere.

Læs også: Dansk opfindelse booster fiberforbindelsen

Forbruget eksploderer bare

Hvis man har adgang til UCL-fiberteknologien og dermed en download-hastighed på 178 terabit i sekundet, så vil det kræve mindre end en time at hente al den data, der er lagret af det første billede af et sort hul, som i øvrigt er lagret på 500 kilos harddiske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Topforskning: Sort hul løber med prisen som årets største bedrift

Og her kommer et nyt problem ind i billedet. Det er nemlig de færreste lagringsteknologier, der kan følge med i den hastighed, som de fiberoptiske kabler teoretisk kan præstere i fremtiden. Men Lidia Galdinos forskning i ultrahurtige dataforbindelser skal snarere ses som grundforskning, der kan bruges til at forbedre den fiberoptiske teknologi. For intet tyder på, at vi bliver til at skrue ned for vores appetit på data.

Da Covid-19 krisen brød ud i marts, eksploderede behovet for hurtigt og stabilt bredbånd, også i Danmark, og det blev tydeligt, at fibernet i dag skal betragtes som kritisk infrastruktur.

»Men uafhængigt af Covid-19-krisen er internettrafikken vokset eksponentielt over de seneste ti år, og hele denne vækst i databehovet hænger sammen med, at omkostningerne pr. bit er faldende. Udviklingen af nye teknologier er afgørende for fortsætte trenden mod lavere omkostninger,« siger Lidia Galdino.

Læs også: Dataforbruget stiger markant uden væsentlige problemer

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
26. august 2020 kl. 23:26

Hej Baldur

og tak for svar. Jeg vidste ikke at fiber er blevet så billigt.

Har du noget erfaring med at køre 400Gbps eller WDM teknologi? Kører det lige så godt i praksis som i teorien?

8
26. august 2020 kl. 11:19

Problemet med forståelsen af artiklen og dermed hvad man har opnået på University College London er at der ikke skelnes mellem hastighed og transport kapasitet.

I original artiklens abstrakt kan man læse at det man har opnået er at sende 660 signaler med en hastighed på 25 Gb/s over 40 km. Det har man pånået ved at udnytte et meget bredere spektrum end standard. Man sender samtidig i S, C og L båndene ( 1460 nm - 1625 nm). Det brede spektrum stiller naturligt store krav til forstærknings teknologien.

Hvis vi sammenligner med det Baldur nævner i #4, så er man gået fra 96 x 50 Gb/s og til 660 x 25 Gb/s ( rækkevidde og andet ufortalt).

7
26. august 2020 kl. 06:45

Baldur: Sådan bare af ren interesse, hvor hurtigt forbindelse har du erfaring med at køre på et enkelt fiber?

Vi kører 100 Gbps på vores backbone. Lige nu er 400 Gbps for dyrt. På de afstande vi arbejder med er det billigere at købe mere fiber og køre N gange 100 end alternativet 400 eller WDM.

Man skal huske at en fiber koster 10 øre per meter. Gravearbejdet koster det samme, så de fleste lægger rigeligt med fiber og ekstra rør til fremtidig fiber.

6
25. august 2020 kl. 23:47

Baldur: Sådan bare af ren interesse, hvor hurtigt forbindelse har du erfaring med at køre på et enkelt fiber?

4
25. august 2020 kl. 18:13

Det er rigtigt at vi sælger 10 Gbps for en slik, men standarden for kommercielle forbindelser i et ISP netværk er 100 Gbps og 400 Gbps er muligt. Det er ikke militær teknologi, det er så almindeligt at du kan købe dit 400 Gbps fibermodul i en webshop: https://www.fs.com/de-en/products/106421.html

Derudover bruger de WDM teknologi. Kommercielt kan vi lige nu købe 50 Gbps per bølgelængde og der er 96 bølgelængder. Det giver omkring 5 Tbps med udstyr du kan købe hos Fiberstore.

De ligger altså på omkring 35 gange hurtigere end hvad kan laves med "normalt" tilgængeligt kommercielt udstyr. Det er hurtigt men langt fra af journalisten påståede forbedring på 17800 gange.

3
25. august 2020 kl. 17:29

De satte en tilsvarende rekord tilbage i 2016. Dengang var hastigheden dog noget mindre – 1.125 terabit i sekundet.

Kan vi blive enige om at 1.125 terabit er mere end 178 terabit... Så mon ikke det skulle have være 1,125 terabit.

2
25. august 2020 kl. 17:06

Den danske oversættelse af den originale artikel er desværre helt væk, i en grad hvor den ikke længere giver mening.

"The record, which is double the capacity of any system currently deployed in the world, was achieved by transmitting data through a much wider range of colours of light, or wavelengths" - altså traditionel WDM teknologi, bliver til "Det teknologiske spring skyldes, at forskerne udvider bølgelængderne på de lysimpulser, der bruges til at transportere langs det indre af fiberens kerne".

Og med "Hemmeligheden er at opgradere de** optiske forstærkere, der bruges til at booste signalet og dermed øge hastigheden på datatransmissionen**" er der nok snarere tale om en myte. Datahastigheden bestemmes udelukkende af transmittere og receivere, de optiske forstærkere muliggør højst rækkeviden af transmissionen.

1
25. august 2020 kl. 16:55

Vi får nok en introduktion af Raid til private forbrugere så vi kan få lidt skub i lagringen?