Brugersucces for laboratorie-system
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brugersucces for laboratorie-system

Kommunehospitalet i Århus har gennem et halvt år haft stor glæde af nyudviklet kommunikations-system.
Færre fejl, hurtigere svar på laboratorieprøverne og dermed sparet indlæggelsestid - det er hovedgevinsterne ved et nyt, dansk udviklet IT-system, som siden nytår har forbundet Århus Kom munehospitals over 1200 afdelings- pc'er med ana lyselaboratoriets
edb-system.
Det betyder, at al bestilling af prøver foregår med et museklik, i stedet for at bestillingen skal skrives i hånden. At læger, se kretærer og sygeplejersker overalt på afdelingerne hele tiden kan gå ind og se, hvor langt en prøve er kommet - og at
samtlige patientens prøvere sultater kan præsenteres overskueligt på skærmen til brug for videre diagnosticering og behandling.

  • Vi får spontane roser fra afdelingerne, som med dette online-system kan ændre et prøveforløb undervejs eller bede om supplerende prøver og analyser, lige indtil laboranten er på vej hen til patienten, forklarer overlæge Jørgen Hjelm Poulsen fra
    Klinisk Biokemisk Afdeling, som huser laboratoriet.
  • Det er utroligt brugervenligt og lettilgængeligt, siger ledende lægesekretær Jytte Deuleran fra Lungemedicinsk afdeling.
  • For eksempel er der indlagt profiler for standardsygdommene, således at de nødvendige prøver til den pågældende diagnose nu kan bestilles med ét tryk, siger hun.

SLUT MED AT RINGE RUNDT EFTER PRØVERNE
I forvejen har de fleste sygehuse edb på laboratorierne i form af systemer til registrering og opbevaring af de mange resultater.
Før printede man så resultatet ud - og prøverne blev også bestilt på papir. Begge dele skulle fragtes frem og tilbage mellem afdelingerne, og samtidig var der en konstant ringen fra afdelingerne, der efterlyste prøve- resultater.
Det nye i systemet, som hedder Labka Sygehuspakken, er, at det giver online kommunika tion mellem alle pc'er og laboratoriets database. Systemet, som er udviklet af Dansk Datalab ApS, er en overbygning på firmaets traditionelle edb-laboratoriesystemer,
som dækker to tredjedele af det danske marked. Det nye system er solgt til yderligere otte sygehuse i Danmark og Sverige og er p.t. under evaluering på Nordjyllands Amts sygehuse.
Systemet er således ikke svaret på kritikken af den manglende IT-strategi i sygehussektoren - beskrevet i Ingeniøren nr. 16/98 - men et eksempel på en velfungerende brik i det nuværende og fremtidige IT-puslespil i sygehussektoren.

KUN UDBYTTE VED TÆT INTEGRATION
Projektleder fra IT-afdelingen, Steen Møller, som har stået for projektet, pointerer, at undervisning, konstant opfølgning og en detaljeret tidsplan er forudsætninger for at sådanne systemer bliver en succes:
- Der er jo ikke tale om et stykke teknik, som et sygehus-laboratorium selv kan købe og installere. Det kræver samarbejde med IT-afdelingen, siger han.
Labka Sygehuspakken er et windowsbaseret system, og firmaet har fornyligt lavet en hensigtsaftale med Kommunedata - som er storleverandør af forskellige typer edb-systemer til sygehussektoren - om, at begge parter vil arbejde for, at Labka Sygehuspakken
og et kommende elektronisk patientjournalsystem skal kunne integreres.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først