Brug hovedet: Mercedes vil styre bilen med tankens kraft

7. september 2021 kl. 16:332
Brug hovedet: Mercedes vil styre bilen med tankens kraft
Den futuristiske bil er kraftigt inspireret af Hollywood-blockbusteren Avatar. Illustration: Mercedes-Benz.
Den seneste udvikling i den futuristiske bil, AVTR, fra Mercedes skal gøre det muligt at kontrollere bilens brugerflade med tankens kraft. Teknologien bliver vist frem på IAA Mobility i München i denne uge.
Artiklen er ældre end 30 dage

En af de vildeste bil-koncepter i nyere tid må uden tvivl gå til Vision AVTR fra Mercedes, der er inspireret af filmen Avatar og skal skabe en ‘biometrisk’ forbindelse mellem passagerne og bilen. Vi har skrevet om det her, dengang konceptet blev lanceret for halvandet år siden.

Nu vil Mercedes demonstrere den nyeste udvikling i projektet på IAA Mobility-messen i München fra 7.-12. september. Ultimativt skal teknologien gøre det muligt for chaufføren af bilen at kontrollere den blot ved hjælp af sine tanker, men det ligger stadig langt ude i fremtiden.

Læs også: Nasas afdeling for vilde sci-fi ideer har valgt: Se projekterne her

BCI-enheden, der mest af alt ligner et forvokset pandebånd, skal sidde på bilistens baghoved og registrere hjerneaktiviteten ved hjælp af elektroder. Illustration: Mercedes-Benz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og nej, det bliver ikke med en implementeret chip i hjernen, men blot ved hjælp af en lille enhed, der mest af alt ligner et forvokset pandebånd. Selve enheden består af elektroder og skal efter sigende kunne begynde at registrere hjerneaktivitet efter et minuts kalibrering. Den kommer til at sidde på bilistens baghoved, og Mercedes kalder den for ‘brain-computer interface (BCI) device’.

Et digitalt dashboard i bilen viser forskellige ikoner med hver deres funktion, som brugeren af BCI’en bare skal fokusere på for at interagere med. Når det sker, registrerer enheden den forstærkede neurale aktivitet i hjernen og aktiverer så den specifikke funktion. Til fremvisningen kommer Mercedes ikke til at vise klassiske funktioner som at besvare et opkald eller skifte sang. I stedet kan publikum bruge BCI på en skærm, hvor de kan få planter til at gro, generere vind eller skifte fra dag til nat.

Det er altså blot et glimt af, hvor langt man er kommet med teknologien og ikke en demonstration af, hvordan det kommer til at virke i en potentiel AVTR-bil, som stadig er i konceptfasen. Så det ligger næppe lige om hjørnet, at vi kan tøffe rundt på landevejene på denne futuristiske manér.

Læs også: CES 2020: Bilerne vil have fat i dine følelser

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
8. september 2021 kl. 09:27

Hvis mine fordomme om Merdedesejere, står til troende, er dette en dårlig ide.

1
7. september 2021 kl. 17:07

er dog bekymret for at jeg som ejer af en bil med denne teknologi vil blive tæppebombet med kedelig post fra det offentlige, mens andre ikke kommer nogen steder. ?