Brokollaps: 80 lignende broer skal tjekkes

4. februar 2015 kl. 08:05
I Norge får vejmyndighederne travlt i den kommende tid, hvor 80 broer af samme type som den kollapsede skal undersøges.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det norske vejvæsen har travlt. Efter brokollapset på Skjeggestadbroen mandag har de fundet ud af, at der er mindst 80 broer af samme type.
Ifølge NRK skal vejvæsnet nu tjekke grundforhold og lignende på disse broer, hvorefter de skal give en vurdering af, hvad der skal ske med dem. Normalt gennemgår den type broer et rutinetjek hvert femte år, og den norske trafikminister, Ketil Solvik-Olsen (Frp), mener ikke, at der er nogen grund til bekymring, når man færdes på de andre broer.

Det var et et jordskred efter en bulldozers arbejde, der forårsagede et knæk i vejbanen.
Og det viser sig nu at være en gårdejer, som ville plane et område nedenfor broen - han havde bare ikke fået tilladelse til at køre der. Det skriver Aftenposten.no.
Den norske trafikminister mener dog, at det kan blive nødvendigt med skilte og hegn at forhindre tunge maskiner kan arbejde i og omkring brofundamenterne.

Læs også: Bulldozer måske årsag til norsk brokollaps

Få broer er bygget til at modstå den form for jordskred, skriver TU.no, og alt tyder da også på, at broen var i tiptop stand, da jorden skred under den. Den bestod sin seneste inspektion i 2011 med glans. Dengang var der hverken problemer med brokonstruktionen eller grunden omkring den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop derfor giver brokollapset problemer. Skjeggestadbroen er bygget på kvikler og står på stålkernesøjler, som er boret ned i fjeldet. Kvikleret er en særlig sandet lertype, som findes i Norge, Sverige og flere andre lande langt mod nord, som ofte fører til skred. Og Norge har har ikke mindre end 17.000 broer, hvoraf en del står på kvikler. Det skriver Aftenposten.no.

Læs også: Norsk motorvejsbro i fare for at styrte sammen

Myndighederne ved endnu ikke, hvorvidt det bliver nødvendigt at rive broen ned og bygge en ny. Det vil undersøgelser vise. Undersøgelserne skal også vise, om myndighederne kan åbne broens andet spor, som står som en separat bro. Den ser umiddelbart intakt ud. Men det vides ikke, om lerskredet har beskadiget den. Det skriver tu.no.

Uanset hvad, kommer det til at vare måneder, inden broen genåbner.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger