Broklap på 300 ton smækkede pludselig i: Fjernstyring fortsætter

Plus14. oktober 2021 kl. 12:192
Broklap på 300 ton smækkede pludselig i: Fjernstyring fortsætter
Broen over Vilsund er en klassisk buebro med fem buer. Midt på broen er der en enkelt broklap, der pludselig smækkede ned i sommer. Illustration: Vejdirektoratet .
Transportminister Benny Engelbrecht (S) slår fast, at den planlagte fjernstyring af en række broer fortsætter trods massive protester.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det skabte genlyd i hele Danmark, da en 300 ton tung broklap lørdag den 31. juli i år pludselig bragede ukontrolleret ned i de bærende konstruktioner på den 382 meter lange Vilsundbro, der forbinder Mors og Thy.

Sammen med Kronprins Frederiks Bro, Aggersundbroen og Hadsundbroen er Vilsundsbroen blandt dem, som regeringen har besluttet fremover skal fjernstyres centralt fra Vejdirektoratets vagtcentral i stedet for at have en fast brovagt på stedet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
14. oktober 2021 kl. 16:56

Nu har jeg beskæftiget mig med industriautomation i over 40 år, og jeg fatter ikke, hvad det, at broen smækker i med et brag, har med fjernstyring at gøre. Hvis systemet er lavet ordentligt - hvad det åbenbart bare ikke er - skal det da ikke være muligt for broen at smække i med et brag - uanset om den styres af en brovagt eller fjernstyres. Ordreafgivelsen har da intet med sikkerhedsaflåsninger at gøre med mindre, man blot har fjernstyret brovagtens oldgamle, rent manuelle styring incl. opbremsningen, hvilket vil være en kæmpe fejl.

I nogle af de systemer, jeg har lavet, har man hele 3 valgbare niveauer af betjening for hver eneste enhed - fuldautomatisk med alle aflåsninger og automatisk ordeafgivelse, halvautomatisk, hvor orden afgives manuelt; men alle sikkerhedsaflåsninger stadig er indkoblet, og ren manuel uden aflåsninger, hvor alt sker manuelt og på eget ansvar. Det sidste bruges kun i meget specielle tilfælde og selv her, ville jeg aldrig nogensinde udkoble det sikkerhedssystem, der forhindrer klappen i at smække ukontrolleret i, hvilket f.eks. let kunne realiseres rent mekanisk vha. olietryk i en cylinder med bypass og en hydraulisk bremse.

Når det er sagt, fatter jeg ikke, hvorfor man har så travlt med at slippe af med brovagter, S-togsførere etc. I forhold til de mange milliarder kr., det offentlige smider lige ud af vinduet til svindlere (bl.a. 127 milliarder kr. fra Skat) og utallige fejlslagne IT- , bygge- og togprojekter med uduelig ledelse, er det vist småpenge, man kan spare, og for personer, som har svært ved sociale relationer, må et job som brovagt vel være drømmen som alternativ til ren offenlig forsørgelse.

1
14. oktober 2021 kl. 14:27

som fx. for tiden tænkes praktiseret i storskala på borgere jfr. den nye barselslovgivningen, der går ud fra, at alle er ens, har ens familie- og arbejdsforhold, - og elsker røde farver.

Så hvorfor ikke også broer ? De ligger, hvor de ligger, der er regelmæssige eftersyn - og velforsynet med IT gør de præcis, hvad de skal. Alt lige så sikkert som CPR-numrene i kommunerne.

Altså undtagen når de alligevel ikke gør det, men så sidder der jo heldigvis en brovagt, som griber ind, så folk og fæ ikke ryger i vandet.

Skulle regeringen af forudseelige årsager, fx. støttepartier med ikke vand- men valgskræk få held til at slippe af med brovagterne, tjah, så må man da håbe, at de fine systemer virker, ikke bliver hacket eller saboteret - nu hvor der er jo ingen brovagt er, til at holde øje.

Og skulle det skrækkelige ske, at nogen eller noget ryger i vandet, er der heldigvis ingen der har ansvaret - der er jo bsre en uheldig IT- fejl.