Brøøølllll fra Franken-engine giver tro på højt raketskud

Chock-diamanter i udstødningen under weekendens motortest. Illustration: Carsten Olsen

Tidligere end annonceret valgte de danske raketbyggere i Copenhagen Suborbitals (CS) i weekenden at gennemføre et langt burn med deres raketmotor BPM-5 med øgenavnet Franken-engine.

Til stor glæde for de involverede opførte motoren sig præcis som forventet ... og gav et brøl på hele 130 decibel kun 20 meter væk. Det giver en stærk tro på, at CS kan skyde højt til sommer med mindst en raket.

»Vi tester nu den her motor helt ud til ekstremerne, mens vi bygger en magen til. Om vi flyver to raketter til sommer er dog usikkert. Men vi ser nu ud til at have en velfungerende motor, og det tegner lyst for en opsendelse,« siger dagens chef, den såkaldte Flight, Thomas Pedersen.

Se billeder fra raketbyggernes liveblog her

Motoren har fået øgenavnet Franken-engine, fordi den på flere områder er blevet bøjet og ændret, da ikke alle de oprindelige mål viste sig at være som ønsket. F.eks. fik CS leveret en dyse med en åbningsvinkel på 18 grader, der kun skulle have været 15 grader.

»Det ordnede vi så med en hammer og ambolt. Vi har banket og rykket i den, så den i vores øjne ligner lidt et misfoster, deraf navnet,« siger Thomas Pedersen.

Ikke desto mindre leverede den op til de forventede 5 kN trykkraft, og det giver håb om opsendelse af de såkaldte Nexø-raketter, der har potentiale til at flyve hhv. 10 og 20 kilometer. Det vil ikke alene bryde danmarksrekorden på 8,5 kilometer, som blev sat af CS selv med raketten Sapphire, men også den europæiske rekord på 10,5 kilometer, der blev sat 1. oktober 2000 af den britiske raketgruppe Mars med deres Phobos EAV-raket.

Læs også: To nye raketter skal bryde grænser for dansk amatørrumfart

»Den var bare lidt lun«

Indtil i går havde CS kun gennemført testserier med brændstoftyper gennem et rør, men i søndags testede de så deres første væskemotor siden 2012, først med et forsigtigt burn på få sekunder. Umiddelbart efter inspicerede raketbyggerne motoren, som fremstod fuldstændig upåvirket, og derfor gennemførte CS efterfølgende to burns af 20 til 30 sekunders varighed.

De lange brændtider var interessante, fordi raketbyggernes største frygt er, at kølingen af motoren ikke virker, og der sker gennembrænding. Motoren er designet til at køle ved at lade alkohol strømme omkring brændkammeret, før det bliver sendt gennem injektoren. I den proces blev alkoholens temperatur kun øget 45 grader celsius ved søndagens test, fortæller dagens chef, den såkaldte Flight, Thomas Pedersen:

»Vi kunne dårlig se, den havde kørt. Den var bare lidt lun,« siger Thomas Pedersen, der føler sig meget sikker på, at motoren ikke brænder sammen i de kommende test.

»Vi har med vilje designet den meget konservativt, så den køler mest muligt, og de foreløbige data viser en temperatur og ydeevne, der passer præcist til vores forventninger.«

Første succes efter brud med grundlægger

Motoren BPM-5 er resultatet af en omstrukturering af arbejdsgangene i Copenhagen Suborbitals, efter at den centrale raketbygger og grundlægger Peter Madsen forlod eller blev smidt ud af - alt efter hvem man spørger - foreningen sidste år.

I årene op til bruddet med CS stod Peter Madsen for byggeriet af flere væskemotorer, blandt andet den såkaldte TordenskjoldmotorTM65, der, som navnet antyder, havde en teoretisk trykkraft på hele 65 kN og blev testet med succes under et burn på 24 sekunder i maj 2012, og nåede 70 procent af den forventede trykkraft. Men den fløj aldrig.

Læs også: Succes: Ny raketmotor nåede 70 procent af maksimal kraft

CS har siden bruddet med Peter Madsen arbejdet på at skabe en mere fokuseret udviklingsprocess med større enighed om plantegninger, tidsplaner osv. Og selvom der er et stort skridt op til den BPM-100 (100 kN), der skal sidde i bunden af den planlagte bemandede Spica-raket, så tror CS på, at kræfterne brugt på grundig udvikling af de mindre BMP-motorer kan gøre en opskalering nemmere.

Video af motortesten vil blive snarest blive tilgængelig på raketbyggernes video-site her
Og en evaluering af måledata vil snart kunne læses på deres blog hos Ingeniøren her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg glæder mig til de følgende test af denne specifikke motor, for den skal vel testes til den ikke kan mere? Til den går så meget i stykker, at den ikke kan bruges igen. Og så skal der vel også laves test med TEOS i BPM-5?

 • 6
 • 1

Hvad ér nu det højeste I Har nået? 5-6 km i et kikset skud? ;-) (Damn jeg får på puklen for den ;-) Se lige her: https://youtu.be/sQw_C5KLhFM

Måske I kunne skære nogle genveje??? ;-)

Misforstå mig ikke. Jeg har, sammen med mange andre interesserede, incl. TV2, været obs fra starten lige fra timers venten på en, HURRAA!, dansk hjemmebygget raket, som bare stod og stod, pga føntørrer, over diverse fejl og mishabs. Har der egentlig været ét eneste forsøg, der endte som forventet??

Forstå dog, at for alle andre end nørder, er entusiasmen en anelse svær at oppebære i længden!

Men, vi håber sq alle! :-)

 • 2
 • 40

Motoren har fået øgenavnet Franken-engine, fordi den på flere områder er blevet bøjet og ændret, da ikke alle de oprindelige mål viste sig at være som ønsket. F.eks. fik CS leveret en dyse med en åbningsvinkel på 18 grader, der kun skulle have været 15 grader.

Er der procedurer for kvalitetssikring?

Jeg går ud fra at på et tidspunkt, når der sidder en mand i den færdige raket, at så har man ikke ret mange andre valg, end at raketten virker 105%.

Kan/Vil CS kunne bygge den samme raket igen og igen med garanti for at den virker?

 • 4
 • 1

Det sq de hurtigste tommel ned, jeg nogensinde har fået! :-) - Kan jeg dermed konkludere, der kun er nørder på dette site?

Eller, 40 km+ højde er lige om hjørnet?

Altså. 5 hurtige tommel ned, uden argumentation, må virkelig gøre ondt, et eller andet sted?

Har jeg, som kritiker, automatisk, udelukket mig fra data? Nogen overhovedet?

:-)

 • 1
 • 36

Altså. 5 så hurtige tommel ned, uden argumentation, må virkelig gøre ondt, et eller andet sted?

Jeg satte tomlen ned, fordi indlægget ikke var konstruktivt. Man kan ud fra indlægget ikke forbedre noget som helst overhovedet ved Copenhagen Suborbitals.

 • 29
 • 2

Næ det eneste du får på puklen for er ikke at have fakta korrekt :)

Vores højeste skud gik til 8,3 km med den aktive styrede Sapphire i 2013 - en raket der var med til at CS vandt den internationale aeronautiske forenings "achievement award".

HEAT2X fløj i 2011, og afgjorde at vi skulle bruge aktiv styring da den drejede af.

Derefter er der brugt tid på en del udvikling - noget er lykkedes rigtig godt, andet ikke så godt (Smaragd tabte næsekegle i 2012).

Det du tilsyneladende ikke forstår er at alt ikke lykkes altid. Det er altså stadig "rocket science" - Hvis du vil have perfekte resultater hele tiden, så skal du se en film. Vi har et budget på ca 1 mill om året og derfor kan man ikke lave det same som NASA eller SpaceX (der også har problemer ofte).

Den video du henviser til er imponerende - men det er noget helt andet end vi laver. Det er en faststof raket der har et mål - at flyve højt. Vi kan ikke bruge den teknologi da du ikke ville overleve den launch. Den accelerer sindsygt hurtigt for at kunne være passivt styret.

Derefter modsiger du dig selv og siger vi skal skære hjørner - tro mig det kommer der INTET godt ud af :-). Hvis "masserne" ikke kan holde interessen, ja så er det ærgerligt, for det her er et projekt med ét mål - Få en person over Karmann linien i 100 km højde. Hvis man ønsker reality shows, så skal man se et andet sted :)

Men kig ud til en test - giver gerne en rundvisning og fortæller om hvorfor vi arbejder som vi gør.

Mvh Morten, CS

 • 35
 • 1

Det er planen at vi kan gentage konstruktionen. Grunden til det lidet kønne navn er at denne motor netop ikke 100% kan genskabes. Den er en løsning på et problem der er opstået i produktion. De næste motorer bliver ens og det er netop intentionen at de kan genskabes.

Nexø raketten er den første raket vi "serie" bygger - dvs at den laves i moduler der kan reproduceres.

Netop reproducerbarhed er vores højeste prioritet fremadrettet - Det skal vi kunne inden at vi sætter astronauter i sædet.

Mvh Morten/CS

 • 27
 • 0

Måske et dumt spørgsmål, men hvorfor laver i ikke "bare" en V2 raket. Den kan vist komme til 200km. Det er vel "open source" hvordan den er lavet? Den kan vel modificeres til at have en kapsel med faldskærm.

Det er ikke ment som en hån eller noget, bare ren nysgerrighed. Jeg håber det lykkedes for jer. Nu vil jeg spille noget Kerbal Space Program :-)

 • 3
 • 1

Meget af den teknologi vi bruger er fra "efterfølgeren" i det amerikanske, nemlig Redstone.

V2 er ikke et særligt vellykket design - den havde en massiv mængde problemer, og var ikke just "man rated". Derudover er det ikke til lige at lave en kopi af en analog raket. Mange af de designmæssige valg der er i V2 (eller A4 som den hedder) er dikteret af tiden. derudover er det en turbopumpe raket, og det er en anden teknologi vi ikke behersker endnu.

Den injektor design var avanceret for tiden, men håbløst efter dagens standerder og meget ustabilt.

Det vi gør er at bruge et generelt design motormæssigt fra 60'erne og udnytte de forskningsmæssige tiltag der er sket i mellemtiden, dog uden at gå prospace med tryk på flere hundrede bar i motoren.

Mvh Morten, CS

 • 16
 • 0

De tommelfingre der betyder åbenbart en hel del, så du har hermed fået én meget velfortjent tommel-op fra mig for at stille sig kritisk - det skal der selvfølgelig til når man laver bemandet rumfart ;) Et godt råd herfra (for at optjene de flotte tommelfingre) ville så være at bidrage lidt til projektets fremdrift i form af know-how, egne beregninger, skitser osv., der frit kunne deles og diskuteres her på bloggen og dermed præsenteres for CS.

Til noget helt andet: På grafikken over de to Nexø-raketter ser det ud som om der bruges jet-vanes på begge. Er meningen ikke at der skal gimbal-styring på den ene?

 • 5
 • 3

Dem alle. Også BPM2 forsøgene med delvist defekt streaming. Det undrer mig blot du holder fast i at nævne det ene launch forsøg hvor en føntørrer bar en del af skylden for at det mislykkedes. Det virker for mig som om du får nyhederne om CS fra mainstream medierne. F.eks. nævner du intet om nogle af de andre gange hvor de har fået noget i luften, bl.a. successen med aktiv styring. Eller de seneste tests, hvor de fik f.eks. fyret motoren af 9 gange på en dag.

 • 13
 • 0

Det undrer mig blot du holder fast i at nævne det ene launch forsøg hvor en føntørrer bar en del af skylden for at det mislykkedes. Det virker for mig som om du får nyhederne om CS fra mainstream medierne. F.eks. nævner du int

Alene fordi det var den/en af de første, og stemningen var kørt helt i vejret. - Men, da' var sq da heller ikke meget held mæ, nogen af de efterfølgende ''affyringer''.

"Selvfølgelig" kan man finde noget positivt, selv når det kikser, (hvorfor kiksede det?) - Men, et reelt skud mod stjernerne, uden koks, har vi altså stadig tilgode! Ret mig om jeg ta'r fejl, men, har jeg ikke ret?

"Eller de seneste tests, hvor de fik f.eks. fyret motoren af 9 gange på en dag." Nøj! Hvor højt nåede de? Nej vel!

Det altså snart nogle år siden det kiksede, første gang!

Jeg tror altså ikke jeg er den eneste der kunne ønske, at se en reel raket piske mod himlen, i en lige streg fra affyringsrampen. - Det ku' være rigtig, rigtig fedt! :-) Også selv om den ikke nåede de, før nævnte, 40 km. :-)

 • 0
 • 26

Kan vi så ikke få fastslået at LOX ventilen var våd, og at det som sådan ikke var føntørrens skyld at den ikke blev holdt operativ?

Føntørren havde sikkert virket, hvis der ikke havde været vand i ventilen. Men den var et godt journalistisk emne, fordi den kunne formidle en historie som 'folk' kan relatere til. Deraf historien om den fejlslagne føntørrer.

Sandheden er nok nærmere at hvis man forsøger at tø vand i LOX ventilen, får man trykproblemer i LOX-tanken. Så det havde gået galt, selv med den største el-patron på ventilen.

Det er i hvert fald min forståelse af den første østersø scrub.

 • 5
 • 1

Kan vi så ikke få fastslået at LOX ventilen var våd, og at det som sådan ikke var føntørrens skyld at den ikke blev holdt operativ

Så meget har jeg da fulgt med, Morten. :-) Det jeg øffer over, er 'bare', at der sq ikke har været meget nytår over affyringerne, til nu. - Well, ihvertfald ikke nytår med knald i.

Måske jeg/man har spændt forventningens bue for hårdt, efter det første, kiksede forsøg. - Jeg troede, i hvert fald, nu!; Næste, eller næste år igen, har vi en dansk mand. Amatør, oven i købet, over Jordens atmosfære.

Det var egentlig bare det jeg ville sige! Beklager jeg har rystet mange 'troende'! :-p

Tak for tomler! ;-)

 • 0
 • 24

Tommelfingrene er et ganske enkelt redskab, vi implementerede for lang tid siden. Vi valgte helt bevidst muligheden for en like OG dislike udfra tanken, at det gav en vis selvjustits på sitet, når man ikke længere bare kunne skrive alt muligt, uden folk rent faktisk havde mulighed for at vende fingrene nedad. Og det har faktisk virket over al forventning.

 • 29
 • 1

Måske jeg/man har spændt forventningens bue for hårdt, efter det første, kiksede forsøg. - Jeg troede, i hvert fald, nu!; Næste, eller næste år igen, har vi en dansk mand. Amatør, oven i købet, over Jordens atmosfære.

Det tror jeg du har. Der er mange som har forsøgt, men der er stadig ikke nogen amatørgruppe som er kommet 100 km op, bemandet. CS er stadig det bedste bud på den præstation.

Jeg tror ikke at din 'jeg ved ikke en skid, så derfor har jeg lov til at kalde jer for kiksede nørder'-facon fungerer særligt godt i dette forum.

Bare et lille tip.

 • 19
 • 0

Morten Rasmussen:

Kan vi så ikke få fastslået at LOX ventilen var våd, og at det som sådan ikke var føntørrens skyld at den ikke blev holdt operativ?

Det er korrekt. Der var fugt i ventilen, og så bliver den som svejset fast ved temperatur under 0 C.

Ventilen var forsøgt tørret med tør gas i både åben og lukket tilstand, men vi blev snydt af de kugleflader, som ikke er tilgængelige i nogen af de to stillinger. Den pågældende ventil kunne ikke adskilles.

Hverken en hårtørrer eller nogen anden varmekilde skulle opvarme det indre af LOX-ventilen op over vands frysepunkt, da LOX koger ved -183 gr (og 1 bar), ved hvilken ventilen naturligvis skal kunne fungere.

Årsagen var fugt og intet andet end fugt.

 • 13
 • 1

@Djursing

Tommelfingrene er et ganske enkelt redskab, vi implementerede for lang tid siden. Vi valgte helt bevidst muligheden for en like OG dislike udfra tanken, at det gav en vis selvjustits på sitet, når man ikke længere bare kunne skrive alt muligt, uden folk rent faktisk havde mulighed for at vende fingrene nedad. Og det har faktisk virket over al forventning.

Enig i at der er situationer hvor man bare ikke orker at skrive et indlæg og hvor det heller ikke ville gøre gavn (leder man ovenfor kan man måske finde eksempler). Jeg syntes bare det ville være fint at de tommelfingre ikke er anonyme, men bærer et navn. Så vil det nogle gange være lidt lettere at skelne mellem om en tommelfinger er givet på personen eller på det der er skrevet i indlægget (tror måske også at nogle af "person" tommelfingrene ville forsvinde hvis der kom navn på)

 • 5
 • 2

Kunne man ikke snart få et job som klejnsmed eller svejser ude hos jer ??? ;-)

Der er ikke nogen af os der får løn for at være med i CS, donationerne rækker til huslejen, materialerne og den slags. Så et egentligt "job" kan CS ikke tilbyde.

Det man går ind til i CS er noget der let kan tage lige så mange timer pr. måned som et "job", og med nogle krav til kvalitet og selvstændighed i arbejdets udførsel der matcher et job på højt niveau, men det eneste man får for det er glæden ved at være en del af at bygge verdens første bemandede amatørraket.

Klejnsmede og værktøjsmagere er i øvrigt nogle af de faggrupper CS jævnligt har behov for at optage folk indenfor.

 • 22
 • 1

Måske et dumt spørgsmål, men hvorfor laver i ikke "bare" en V2 raket. Den kan vist komme til 200km. Det er vel "open source" hvordan den er lavet? Den kan vel modificeres til at have en kapsel med faldskærm.

Det er et meget relevant spørgsmål.

Der er to svar:

Svar 1:

V2 er pisse-hamrende-extremt-kompliceret. Dens injektorer består af knap et halvt hundrede selvstændige injektorer "kopper" der igen består af et antal selvstændige små injektorer. Alene rørsystemet til at føde dem alle kan holde et dusin VVS folk beskæftiget i en måned. V2 bruger en turbopumpe der virker som om den stammer fra en anden verden. V2 har både stråleror og luftror i finnerne. V2s "aktive styring" er et kapitel for sig.

Svar 2:

V2 blev først "open source" for lidt over et år siden, da Deutsches Museum lagde de indscannede tegninger på nettet. Før det måtte man nøjes med at tage på museum og gennemfotografere, hvilket bl.a. jeg selv har gjort. Vi har i CS studeret V2, og mange andre raketter så indgående som vi har haft adgang til.

V4 tegningerne: http://www.digipeer.de/index.php?static=52

 • 11
 • 1

Svar 3:

V2 er ikke designet til bemandet flyvning.

Svar 4:

Vi skal ikke bruge en raket, der kan nå 200 km. Udfordringen ved en bemandet mission er ikke mindst at få vedkommende sikkert ned igen. Der er meget stor forskel på de belastninger kapslen og personen udsættes for ved fald fra 100 henholdsvis 200 km.

 • 12
 • 1

Kristian sørensen - Det var nu os mere et udtryk for at jeg syntes jeres arbejde er spændende , og spørger os kun fordi jeg er arbejdsløs og bor langt væk.. ellers ville jeg skam gerne være med gratis .

Slagelse er dog lidt for langt væk fra KBH hehe ..

 • 8
 • 1

Er jeg, der ellers er positiv for CS, virkelig den eneste, der finder det der Brøøølllll en anelse overdrevet???

Du skulle nok have været der. Hvis du kigger på billederne fra testen, der er lagt op på Facebook, vil du se, at brølet var så kraftigt, at computeren, der loggede data fra forsøget, blev udsat for så stort et lydtryk, at den fejlede. Det var nødvendigt at lægge en flise oven på den og pakken den ind i flere lag lydisolerende materialer.

Så jo, der var i den grad tale om et Brøøølllll !!

 • 8
 • 1

Mikkel, hvis du gav dig tid til og checke, vil du se at Jens har været aktiv debatant længe. Tvivler stærkt på at det skulle være herr Madsen

 • 6
 • 1

Til de kæmpende CS'ere...

Jeg har siden jeres første skud fulgt jer passivt, men interesseret på sidelinjen, og jeg har læst enhver blog med interesse.

Men testen i søndags... Det var første gang I overbeviste mig om at I kan nå jeres mål...! Indtil da har jeg egentlig tænkt "ja ja, de får aldrig en mand op i 100 km. højde"... Men med den solide motor performance I leverede søndag. Kombineret med Nyboe's solide resultat med Sapphire så er jeg ikke i tvivl. På et eller andet tidspunkt får I smidt en mand/kvinde over de 100k....

Hold gejsten oppe og fortsæt jeres, ellers så fede, tilgang til det her projekt!

PS: CSS fik et medlem mere idag...

 • 22
 • 0

Tak for den opmuntring. Den føles næsten ligeså godt som en glat kørende motor, og støtten er ligeså vigtig.

 • 14
 • 0

Det er en skæv historie og nok ikke særlig interessant:

Jeg ville donere for flere år siden og oprettede mig som CS medlem, men der modtog I kun Paypal, og Paypal havde lukket min konto, ford nogle kinesere synes, den var sjov at bruge. Jeg skrev siden til jer, at jeg så ikke ønskede at være medlem, fordi jeg ikke ville tælles i statistikken over medlemmer, når jeg ikke kunne give jer penge. Jeg tror aldrig, jeg blev afmeldt, fordi jeg blev ved med at modtage mails. Men, pyt med det.

Min Paypal konto er siden blevet fixet.

Dernæst var der alle de her uenigheder (mildest talt) det sidste års tid, som jeg endelig ikke ønsker at rive op i, men... jeg har set så mange rigtig gode projekter der er døde, pga. uenigheder af lignende slags. Når et projekt ikke evner at løse interne konflikter, så er det dødsdømt. Det hjælper penge ikke ret meget på.

MEN: Jeg observerer nu, at I ser ud til at have mere styr på det nu end nogensinde. Der er en plan, nogle milepæle, logiske opgaver at udføre og metodisk fremgang. I kan producere en solid motor, der yder det den skal, og I indretter jer således, at motoren kan testes mange gange.

Morten Bulskov fortæller mig, at I indretter jer, så raketterne kan produceres i den nødvendige kvalitet, og at det vil kunne gentages. Det er en nødvendig kernekompetence for jer, at raketproduktion ikke må være et problem, og det ser ud til I godt kan det. I går snart hen og bliver et mini-SpaceX. :-)

Dermed skulle vejen mod en bemandet mission være mere klar. Derfor donerer jeg nu.

 • 15
 • 0

Kære debatdeltagere

Jeg har været nødsaget til at ”rydde lidt op” i denne debat, da flere af indlæggende var imod debatreglerne, eller svarede på indlæg der var imod debatreglerne. Jeg håber på en fortsat god debat.

Med venlig hilsen Martin Bjerge Community - Ing.dk

 • 8
 • 1

Hej Henrik.

Det er en skæv historie og nok ikke særlig interessant:

For os er det en særdeles interessant historie. Vi skriver blogs, holder åbent hus, deltager på messer, giver foredrag, laver videoer, sender live streaming og meget mere for at give vores støtter og medlemmer så meget som muligt tilbage for deres uvurderlige støtte. I den forbindelse er det guld værd at kende historier som din, for det er svært i denne ende at se, hvad der virker og, hvad der ikke virker. Så rigtig mange tak for din historie og vi hører meget gerne fra andre om deres historie og syn på CS.

Med venlig hilsen Peter Mærsk-Møller

 • 8
 • 0

Jeg ser på http://copenhagensuborbitals.com/support-us/ at der er en procedure for både almindelig bank-overførsel og PayPal/kreditkort. (Ah, redundans.)

Jeg støtter CS pga. den gode formidling. CS laver jo mange spændende eksperimenter, hvor målet, metoden og målingerne er godt beskrevet! Udviklingsprocessen og medlemmernes begejstring er også godt formidlet :-) .

I øvrigt: Tak for de fine og saglige svar/forklaringer i denne tråd, fra Bulskov, Foldager og Kristian Sørensen om raket-designs og CS's valg. Det er den slags, der gør kommentar-sporet værd at læse, og en af de ting, der gør projektet værd at følge.

 • 11
 • 0

Rettelse: Tak for de gode svar mht V2/A4. Jeg har kun selv taget billeder fra Saturn V i florida :-) Var så heldig at se en opsendelse fra cape canaveral da jeg var der. Der har de også et stykke af månen udstillet, man kan sætte sin fedtede finger på hehe.

 • 3
 • 0

@Peter: Som et "betalende-men-ikke-særlig-aktivt-deltagende" CSS medlem, så har jeg rodet lidt rundt for at finde ud af hvordan CSS egentlig har det. Hvor mange betalende medlemmer er der f.eks? Er der nogen steder eller nogen personer der står for det mere? Det vil være godt med lidt mere gennemsigtighed.

Som skrevet lige efter skilsmissen, så er mit medlemsskab på observationslisten, forstået på den måde at jeg ville fortsætte med at være medlem indtil det blev klart hvordan projektet skred frem. Foreløbig er status at jeg er enig med Henrik i at planen er god, og det går støt fremad. Men for at fjernes fra listen skal man undgå overraskelser som udtrykket "Franken- engine". Jeg mindes ikke at have læst nogetsteds at dysen var lavet med forkerte vinkler og at I har banket på den på smedefacon. Der har været meget snak om lodning - sikkert med god grund - men intet om vinkler.

Kort sagt: I bliver nødt til at være åbne om det hele. Også hvad der går galt.

Og så var det måske en ide med et forum hvor små opdateringer kan postes.

 • 4
 • 1

Jamen har været med fra før føntørren blev taget i brug så kan ikke lige sige hvad der virker bedst til at fange nye interesserede, men har da holdninger til hvad jeg selv syntes er godt og hvad der måske kunne gøres endnu bedre.

Som del af det "radikale nørdesegment" får jeg som regel læst de blogs der kommer, men det kan alligevel være noget svært at finde ud af hvor er det lige vi er kommet til. Her er der måske lidt at tænke på for dem der har deres ugentlige gang i HAB. Selv om de måske arbejder på faldskærme er det nemt at følge med i at der arbejdes på at få samlet en BPM-5 og hvor langt man er i den proces. Når man ikke er aktiv medlem er blogs, video, twitter og FB måden man kan følge med på. Blogs er generelt af meget høj kvalitet og video kan man vist, selv som jyde, tillade sig at sige altid er af meget høj kvalitet. Altså fortsæt endeligt på den måde på de platforme Det jeg savner er noget der kan give det samme overblik som lige at gå 10 minutter rundt i HAB på en arbejdsaften og snakke med de forskellige folk. Der kan man lige se at der er 2 BPM-5 der er ved at blive samlet og man kan høre at nu er der fundet en løsning på montering af spacere og se hvorfor BPM-5 #1 kaldes Franken. Man kan måske finde hovedparten i blogs, men det er ikke den måde man lige hurtigt kan finde et overblik over "Hvor er vi" og specielt ikke hvis man kun checker op engang imellem. Ved ikke lige hvad der vil være den ideelle form for "snapshot" af "hvad skal vi have lavet", "hvor langt er vi" og "hvad er der af udfordringer". Det svære er at få det lavet så det ikke bliver en sur pligt for de enkelte CS'ere at lave den opdatering.

Hjemmesiden er den del der nok pt er mindst levende. Der er en rigtig flot forside og man er ikke i tvivl om at det er et projekt der kræver donationer. Det skal der gøres opmærksom på, men man går for langt hvis der begynder at dukke indsamlingsbarometre op til indsamling af penge til ethanol og demineraliseret vand for at kunne køre test eller CS begynder at ringe rundt til medlemmer for at sige tak fordi de støtter projektet, men om ikke de har lyst til at støtte mere (ja Røde Kors den var møntet på jeres strategi!). Jeg syntes hjemmesiden mangler lidt info om hvad er planen i den nærmeste fremtid. Nexø raketterne er vist slet ikke nævnt. Som del af nørdesegmentet savner jeg også lidt en link / "formel sektion" hvor de grundlæggende "raketformler" kan findes.

 • 4
 • 0

@Peter Lykke:

Som Benny Simonsen anfører har disse ting været omtalt.

Det er svært at være mere åbne, end vi er nu, hvor vi intet holder hemmeligt - fraset vores toiletophold.

Vi skriver blogs med diverse datakurver, svarer på spørgsmål, udsender fotos og kommentarer på Twitter, Facebook m.v., udgiver grundige videoer, giver interviews til aviser og TV internationalt, holder foredrag, underviser, giver rundvisninger i værkstedet for grupper og enkeltpersoner, holder åben hus, inviterer til tests, streamer live, svarer på personlige mails, giver praktikantophold, korresponderer med andre grupper og fagfolk.

Vi kunne måske godt tænke os lidt forståelse for, at alle disse udadrettede aktiviteter - hvor meget vi end holder af dem - kræver tid, som tages fra den praktiske del af projektet. (Jeg går nu tilbage til arbejdet med at tegne en rørkobling.)

 • 6
 • 0

Måske skulle I overveje at lave en blog med titlen "Hvad skal der til for at du bliver støttemedlem" og i den opfordre folk til at skyde løs uden at begynde at diskutere om de har ret eller ej? Ikke fordi i nødvendigvis skal tækkes enkeltpersoners ønsker, men fordi det ville give et indblik i hvordan folk egentlig opfatter jer på dette ret vigtige område.

Personligt er jeg endnu ikke medlem og det skyldes egentlig primært at der er svært at få overblik over projektet når der kun kommunikeres med blogs, selvom jeg læser samtlige blogs og indlæg - jeg kan forestille mig at folk, der blot kommer forbi en gang imellem føler sig en anelse "lost" og måske derfor ikke lige er tilbøjelige til at finde "doner" eller "bliv medlem" -knappen...

Er meget enig i Benny's betragtning om info på hjemmesiden, samt evt. små statusopdateringer fra jeres mandagsmøder. Men igen: lav en særskilt blog hvor vi kan få det hele på bordet - så slipper I også for at nogle ting slipper ud som frustrationer i kommentarsporene til jeres tekniske blogs.

Det var i øvrigt en super flot test - den slags velorganiseret arbejde trækker, uanset de andre forbehold gevaldigt op i forhold til at blive overbevist om at dele sine surt tjente lønkroner med en flok fremmede fantaster :-)

 • 4
 • 0

Foldager:

Vi kunne måske godt tænke os lidt forståelse for, at alle disse udadrettede aktiviteter - hvor meget vi end holder af dem - kræver tid, som tages fra den praktiske del af projektet. (Jeg går nu tilbage til arbejdet med at tegne en rørkobling.)

Så bliver I nok også nødt til at være åbne overfor at kommunikationen, hvor meget i end gør ud af den, kan være malplaceret hvis den ikke rammer folks ønsker. Overvej at lave en kvalitativ brugerundersøgelse her på sitet så I kan målrette det - måske rammer den del, som er allermest krævende for Jer at lave ved siden af, samtidig med at noget som egentlig vil være meget nemt for Jer mangler...

 • 3
 • 0

Jeg vil foreslå en tidslinje på jeres hjemmeside, der viser hvad der er bygget og testet med dato, et lille billede af test emnet og et billede fra testen, og hvad udfald testen havde. Helt fra start og så til nu.

For hvert emne, kan man så klikke på links: Et omkring testen til relevante blog posts, Et link til facts omkring det enkelte test emne, og et link til gallerier og videoer omkring emnet og testen.

Iøvrigt bør der være plads til en enkelt highlight kommentar, hvor testen viser en ny evne for CS for første gang, f.eks. "Stærkt forbedret teststand" for denne test.

Sortér listen efter nyeste emne øverst (eller nyeste emne til højre, hvis tidslinjen ligger ned). Det kan fungere som den røde tråd for at finde ud af, hvad der foregår, og hvad der planlægges.

Ud for punktet "Nu" har I så planen fremad med, hvad I har tænkt jer at bygge og teste i samme format, bare med områder til gradvis udfyldning med links, efterhånden som I snakker om det.

 • 2
 • 0

@Benny Simonsen

Hjemmesiden er den del der nok pt er mindst levende.

Jeg kan fint følge Niels Foldagers bekymring om at formidling stjæler tid fra det praktiske arbejde, men jeg synes at CS er lidt defensiv og gammeldags mht hjemmesiden.

F.eks referat fra mandagsmøder, er de hemmelige? læg dem på hjemmesiden. Jeg vil håbe at CS har dokumenthåndteringsystem (?), hvorfor ikke linke til den fra hjemmesiden. Det er dybest set er det noget man har i forvejen og det vil "lukke munden" på os fra nørd-segmentet. Rent faktisk kan det vise sig at være frugtbart; tænk på hvor mange skarpe 6.semester ingeniørstuderende, pensionerede kemikere og ingeniører i kedelige administrative jobs, som kan bidrage positiv bare de blive fodret med relevant baggrundsinformation.

 • 2
 • 0

Kære alle,

Udover CS medlemmernes benhårde arbejde, der giver så spektakulær resultater som sidste weekend, er den anden vigtige faktor i projektet jeres støtte og interesse. Det er jo et crowdfunded rumprogram, så uden jer bliver der ingen rumrejse.

Derfor er formidlingen af eventyret et stor prioritet, og vores succes skyldes helt sikkert bl.a. den fantastiske indsats som ligger bag live streams af events, og ikke mindst produktionen af YouTube videoer. Bloggen her på ing.dk har selvsagt også været en krumtap for os siden starten.

I kommunikationsgruppen har vi i øjeblikket 3 hovedprioriteter, udover det løbende arbejde som live streaming, videoproduktion, blog og Facebook/Twitter, nemlig: -Nyt website -Bedre håndtering og kommunikation af CSS medlemskab -Forberedelse af formidlingen af Nexø missionen denne sommer

De 2 første projekter indebærer meget back-end / datahåndtering, og kræver derfor en del resurser af især vores back-end programmører. Jeg arbejder med dette i mit job, og det er ofte komplicerede projekter - i CS' tilfælde skal det så ovenikøbet laves i vores folks fritid. Derfor tager det tid, men tro mig, vi arbejder benhårdt på et nyt website.

Vores indhold, som f.eks blog posts, skrives af de samme personer som bruger alle døgnets ledige timer på at bygge motorer, faldskærme, raketter, elektronik osv. Det er en del af charmen ved CS - den direkte linie mellem støtterne og raketværkstedet. Men det betyder altså at formidlingen nogen gange ikke sker så hurtigt som støtterne ville ønske, men vi ved at I forstår vores situation:-)

Nu vil jeg designe nogen flere sider til det nye copsub.com:-)

VH Jonas Kommunikationsgruppen

 • 5
 • 0

Så er første BMP 2 test Brøøølll 2/5-2015, fra min hånd oppe på Youtube.

Advarsel! MEGET Højt!

7 forskellige lydversioner i samme klip. Jeg gemmer det bedste (Højeste) til sidst.

Der kommer 8 mere, dog er 2 af dem. meget fesne i lyden, der har jeg kun kameralyden.

Desværre løb min lydoptager tør, for strøm 2 gange og hukommelseskort 1 gang. Note til selv! Sæt friske batterier i i stedet for brugte!

God fornøjelse.

http://youtu.be/Om50xQr53fw

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten